Η Gen Ζ, που γεννήθηκε από το 1996 έως το 2010 είναι η πιο ιδιόμορφη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί δεν γνωρίζει πώς ήταν ο κόσμος χωρίς την τεχνολογία. Επιπλέον, μεγάλωσε σε μια εποχή κοινωνικών αναταραχών, οικονομικής αστάθειας και κομβικών παγκόσμιων γεγονότων. Η ενηλικίωση και η είσοδος της στην αγορά εργασίας τη βρίσκει σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς και η οπτική που διαμορφώνει για τη ζωή και την εργασία είναι εντελώς διαφορετική από ότι των προηγούμενων γενεών.
Για αυτή τη γενιά, η εργασία είναι μια συνθήκη αμοιβαίας συνεισφοράς, μάθησης και ανάπτυξης. Περιμένει πολλά από τους εργοδότες και τους πιέζει να καινοτομούν και να βελτιώνονται σε όλα τα πεδία. Καθώς οι επιχειρήσεις προσελκύουν εργαζόμενους της GenZ με στόχο να τους ενσωματώσουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τις προσδοκίες και απαιτήσεις που έχουν αναφορικά με το τί σημαίνει για αυτούς ένα καλό περιβάλλον εργασίας που προάγει το wellbeing.
Δίκαιη αμοιβή
Ένα καλό πακέτο αποδοχών και παροχών αποτελεί απτή απόδειξη της επένδυσης που κάνει μια επιχείρηση στους εργαζόμενους της. Παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η Cigna σε 12.000 εργαζόμενους αποκάλυψε ότι το 39% των ατόμων της Gen Z προσδιορίζει την οικονομική ανασφάλεια ως την κύρια πηγή άγχους, σε σύγκριση με το 29% των Baby Boomers.
Η Gen Z επιθυμεί και περιμένει να αμείβεται δίκαια για την προσπάθειά της. Δεν διστάζει δε να μετακινείται συχνά αλλάζοντας δουλειά μέχρι να βρεθεί στο εργασιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προσδοκίες της. Οι αναποδιές που προκάλεσε η πανδημία, ιδιαίτερα με τις δυσανάλογες απώλειες θέσεων εργασίας αυτής της γενιάς, αναδεικνύουν την έμφαση που δίνουν σε ένα καλό, επαρκή μισθό.
Ευελιξία και απομακρυσμένη εργασία
Έχοντας ενηλικιωθεί κατά τη διάρκεια σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων και μιας παγκόσμιας πανδημίας, απέκτησε μια ξεχωριστή οπτική για την ευελιξία στον τρόπο εργασίας. Με το παραδοσιακό μοντέλο του 9 με 5 να έχει χάσει προ πολλού τη γοητεία του, η Gen Z αποζητά ευελιξία στον τρόπο που δουλεύει, μέσω υβριδικών μοντέλων, κλιμακωτού ωραρίου ή συμπιεσμένων εβδομάδων.
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte “Gen Z and Millennial Survey 2023” περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Gen Zs (77%) και των Μillennials (71%) θα αναζητούσαν άλλη θέση εργασίας, εάν ο εργοδότης τους ζητούσε να δουλεύουν αποκλειστικά στο γραφείο.
Και πολύ σωστά θα έκαναν -θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος- καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους οι ρυθμίσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ψυχική ευεξία.
Η απομακρυσμένη εργασία άλλωστε δεν είναι πλέον κάτι δύσκολο και ανέφικτο. Αν οι επιχειρήσεις εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία και οι εργαζόμενοι κατανοήσουν τον τρόπο για να είναι παραγωγικοί εκτός γραφείου, το σχήμα αυτό μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, προς το βέλτιστο συμφέρον και των δυο πλευρών.
Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
Η αξία που δίνει η Gen Z στην διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI) είναι απαράμιλλη. Για εκείνους, οι ημέρες που οι εργαζόμενοι ανέχονταν διακρίσεις και προκαταλήψεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το 88% της Gen Z θέλει οι χώροι εργασίας τους να αντικατοπτρίζουν την ποικιλόμορφη σύνθεση της ευρύτερης κοινωνίας.
Κι αυτό αποτελεί ακόμη μια απαίτησή της. Με το 47% να προσδιορίζεται ως BIPOC και το 16% ως LGBTQ, η Gen Z εκτιμά τους χώρους εργασίας που υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα, επιδιώκοντας όχι μόνο τη φυλετική και έμφυλη συμπερίληψη, αλλά το σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα.
Νοιάξιμο για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσδοκιών της Gen Z. Έχοντας μεγαλώσει εν μέσω παγκόσμιων συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την έλλειψη πόρων, αναγνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών. Γνωρίζουν καλά τις συνέπειες της αδράνειας -για την ακρίβεια, τις βιώνουν- και αναμένουν από τους εργοδότες να αποδεχτούν αυτές τις προκλήσεις και να εργαστούν συνειδητά για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων.
Ολοκληρωμένες στρατηγικές βιωσιμότητας που ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και πράσινες πρωτοβουλίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν, ενισχύουν την αίσθηση της από κοινού ευθύνης και δέσμευσης.
Επαγγελματική ανάπτυξη
Η είσοδός τους στην εργασία γίνεται σε μια εποχή γρήγορων τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών, γεγονός που τους κάνει να κατανοούν την ανάγκη συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης. Για την Gen Z, ανάπτυξη δεν είναι μόνο η αναρρίχηση σε υψηλότερες θέσεις, αφορά επίσης την προσωπική ανάπτυξη και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Το 70% των εργαζομένων της γενιάς Z στις ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες και να αφήσουν το αποτύπωμά τους στον εργασιακό χώρο.
Ολοκληρωμένα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης, online μαθήματα, εργαστήρια, και coaching, είναι ικανά όχι μόνο να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους αλλά και να αυξήσουν τη δέσμευσή τους με την επιχείρηση.
Εργασία με νόημα
Αυτή η γενιά, περισσότερο από κάθε άλλη, θέλει να κάνει μια δουλειά που θα έχει νόημα. Να αισθάνεται ότι συνδέεται με το αντικείμενο της εργασίας και πως αυτό που κάνει έχει ένα σκοπό. Νέα έρευνα του LinkedIn διαπίστωσε ότι πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία θέλουν να εργάζονται σε εταιρείες που έχουν κοινές αξίες με τις δικές τους.
Η Gen Z και οι Millennials είναι οι πιο αφοσιωμένοι σε αυτό, με σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι θα άλλαζαν δουλειά για να εργαστούν σε μια εταιρεία που ταιριάζει καλύτερα με τις αξίες τους. Επιπλέον, το 60% δηλώνουν ότι οι διαφορετικές αξίες είναι ένας από τους λόγους που αποκλείουν ευκαιρίες εργασίας και επιχειρήσεις.
Έμφαση στην ψυχική υγεία
Αυτή η γενιά, η οποία αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση ως η πιο στρεσαρισμένη, δίνει μεγάλη αξία στην ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Αποζητά εργασιακά περιβάλλοντα όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας, έχουν πρόσβαση σε προγράμματα wellbeing και η λήψη άδειας για ψυχική αναζωογόνηση δεν είναι κατακριτέα.
Προγράμματα υγείας και wellbeing, ημέρες ψυχική υγείας, μέτρα διαχείρισης και μείωσης του στρες, οικοδόμησης της ανθεκτικότητας και της ψυχικής ευεξίας, είναι παραπάνω από θελκτικά και απαραίτητα για την επιλογή της εταιρείας στην οποία θα εργαστούν.
Κοιτάζοντας μπροστά
Η γενιά Z με τον ερχομό της στην αγορά εργασίας κομίζει μια νέα στάση και προοπτική, επαναπροσδιορίζοντας τον εργασιακό χώρο. Απαιτεί σεβασμό, αυθεντικότητα, νόημα, ολιστική ανάπτυξη και νοιάζεται για τη συνολική ευημερία -ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Με την προώθηση μιας κουλτούρας ίσων ευκαιριών, συμπερίληψης και wellbeing, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα προσελκύει και θα διατηρεί κορυφαία ταλέντα. Άλλωστε, οι νέοι του σήμερα είναι οι ηγέτες του αύριο και η GenZ -αναμφίβολα και παρά τις επικρίσεις που δέχεται- πρόκειται να αναδειχθεί στο μέλλον ως μια πολύ σπουδαία γενιά.
Με πληροφορίες από New Land Chase
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.