21 Δεκ 2024
READING

Πώς θα προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κρυμμένους κινδύνους των social media;

4 MIN READ

Πώς θα προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κρυμμένους κινδύνους των social media;

Πώς θα προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κρυμμένους κινδύνους των social media;

Η νεολαία στο ψηφιακό στόχαστρο

Η υπερβολική χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά και εφήβους γίνεται όλο και περισσότερο αιτία ανησυχίας. Πρόσφατες νομικές ενέργειες έφεραν στο φως τον σημαντικό αντίκτυπο πλατφορμών όπως το Instagram και το Facebook στην ευημερία των εφήβων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σαράντα μία πολιτείες της Αμερικής και η Περιφέρεια της Κολούμπια κατέθεσαν αγωγές κατά της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram. Οι αγωγές αυτές ισχυρίζονται ότι η εταιρεία σχεδίασε εν γνώσει της τις πλατφόρμες αυτές με χαρακτηριστικά που είναι επιβλαβή για τους εφήβους και τους νεαρούς χρήστες, προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την εταιρική ευθύνη και την προστασία των νέων στην ψηφιακή εποχή.

Διαβάστε ακόμα: Η Dove υπέρ της προστασίας των παιδιών από τα social media

Η συγκαλυμμένη έρευνα της Meta

Τον Μάρτιο του 2020, η Meta διεξήγαγε εσωτερική έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι το Instagram, μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων, επηρεάζει αρνητικά την εικόνα του σώματος και τη συνολική ευημερία των εφήβων κοριτσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η εταιρεία επέλεξε να αγνοήσει αυτά τα αποτελέσματα και συνέχισε τις συνήθεις επιχειρηματικές της πρακτικές.

Η έρευνα αποκαλύφθηκε αργότερα από την Frances Haugen, μία πληροφοριοδότη που αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα του Facebook στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη Wall Street Journal το 2021.

Instagram: Μια πλατφόρμα μη ρεαλιστικών προτύπων

Η δομή του Instagram παίζει μεγάλο ρόλο στον αρνητικό αντίκτυπό του. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να ακολουθούν τόσο διασημότητες όσο και φίλους που συχνά παρουσιάζουν μια φιλτραρισμένη, μη ρεαλιστική άποψη της ζωής και της εικόνας του σώματός τους. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου ιδιαίτερα οι νέοι και ευεπηρέαστοι έφηβοι αρχίζουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με αυτές τις εξιδανικευμένες εικόνες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ζήλιας και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Μια άλλη μεγάλη ανησυχία με το Instagram είναι η έμφαση που δίνει σε φωτογραφίες που αναδεικνύουν το σώμα. Αυτό κάνει τους χρήστες, ιδίως τους εφήβους, να βλέπουν το σώμα τους ως αντικείμενο, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες τους για το πώς φαίνονται και μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ντροπή. Αυτός ο τρόπος σκέψης για τον εαυτό μας συνδέεται με σοβαρά ζητήματα υγείας, όπως η ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Ο ρόλος των γονιών

Οι γονείς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων. Μπορούν να βοηθήσουν μιλώντας στους εφήβους τους για το πώς τα πράγματα στο διαδίκτυο συχνά φαίνονται διαφορετικά από την πραγματικότητα, ενθαρρύνοντας τις αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή και υποστηρίζοντας δραστήριους και υγιείς τρόπους ζωής. Αυτά τα βήματα μπορούν να καθοδηγήσουν τους εφήβους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) εξέδωσε πρόσφατα μια σειρά συστάσεων σχετικά με το πώς οι έφηβοι πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι οδηγίες αυτές επιβαρύνουν τους γονείς να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους σχετικά με πλατφόρμες, με τις οποίες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι οι ίδιοι.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Είναι, πλέον, απαραίτητο οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μοιραστούν την ευθύνη για την προστασία των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες.

Το παράδειγμα του TikTok

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη θέση σχετικά με τη “σωστή” ποσότητα χρόνου παρακολούθησης, το TikTok πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά για να βοηθήσει στον περιορισμό του χρόνου οθόνης για χρήστες κάτω των 18 ετών, θέτοντας ένα ημερήσιο όριο χρήσης της μίας ώρας. Μετά την επίτευξη αυτού του ορίου, οι χρήστες χρειάζονται έναν κωδικό πρόσβασης για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Για τους χρήστες κάτω των 13 ετών, ένας γονέας ή κηδεμόνας πρέπει να εισάγει έναν κωδικό πρόσβασης για επιπλέον 30 λεπτά χρήσης.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως οι Big Tech πρέπει να κάνουν κάτι για τον αντίκτυπο των social media στην υγεία των εφήβων;

Αυτές οι αλλαγές, που αναπτύχθηκαν με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων του Εργαστηρίου Ψηφιακής Ευεξίας του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, προστίθενται στις υπάρχουσες ρυθμίσεις ασφαλείας του TikTok. Για παράδειγμα, οι λογαριασμοί των χρηστών ηλικίας 13-15 ετών είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί, δίνοντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο στο τι επιλέγουν να μοιράζονται και με ποιον. Η αποστολή άμεσων μηνυμάτων είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ η φιλοξενία ενός ζωντανού βίντεο απαιτεί οι χρήστες να είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Έκκληση για ηθική υπευθυνότητα

Καθώς, λοιπόν, οι νομικές ενέργειες θα εξελίσσονται και η κοινωνική ευαισθητοποίηση θα αυξάνεται, η ελπίδα είναι ότι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, θα λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των νεότερων χρηστών τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.