Η οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει και να διαμορφώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών το 2024. Μια σειρά αλλαγών και τάσεων -που εκδηλώνονται με μικρές διαφορές στις κατά τόπους αγορές και κλάδους του εμπορίου- έχουν κατά κανόνα κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, επηρεάζουν το λιανικό εμπόριο παγκοσμίως και πρόκειται να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Phygital καταστήματα
Η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών παραμένει η #1 προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Η phygital προσέγγιση αναγνωρίζει ότι οι πελάτες μετακινούνται μεταξύ φυσικών και ψηφιακών καταστημάτων όταν ψωνίζουν, είναι εξοικειωμένοι με τις online αγορές και αναζητούν-εκτός από τα προϊόντα- μια εξαιρετική εμπειρία αγοράς όταν επισκέπτονται φυσικά καταστήματα.
Για να παραμείνουν ανταγωνιστικές χρειάζεται να επανεξετάζουν συνεχώς το customer experience. Τους επόμενους 12 μήνες, θα δούμε την ψηφιακή πραγματικότητα να συγχωνεύεται όλο και περισσότερο με τη φυσική προκειμένου να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο και καινούριους τρόπους αγορών και να κρατήσει πιστούς τους αγοραστές.
Στα φυσικά καταστήματα θα συνατήσουμε ΑΙ, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητας (VR/AR) και φυσικά τη χρήση tablets και συσκευών από τους εργαζόμενους για γρηγορότερη εξυπηρέτηση και προσαρμογή προτάσεων σύμφωνα με το ιστορικό αγορών του κάθε πελάτη.
Εξατομικευμένη εμπειρία σε υπερθετικό βαθμό
Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις επενδύουν στην τεχνολογία για να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις και να κατευθύνουν το αγοραστικό κοινό. Η “υπερ-εξατομίκευση” δεν είναι μια νέα τάση, αλλά μια τάση που θα δούμε να εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο τους επόμενους δώδεκα μήνες, ειδικά όσον αφορά τη στόχευση των καταναλωτών που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Οι εταιρείες άλλωστε διαθέτουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ για τους πελάτες τους, τα οποία τους βοηθούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο, διαφορετικοί τύποι πελατών κάνουν τις αγορές τους.
Για παράδειγμα, οι Baby Boomers προτιμούν να επισκέπτονται πρώτα ένα φυσικό κατάστημα, χωρίς απαραίτητα να αποκλείουν το online για τη συνέχεια. Οι Millennials από την άλλη, αποφασίζουν ανάλογα με το τί τους βολεύει περισσότερο κάθε φορά . Οι καλύτερες τιμές και η ευκολία είναι σε κάθε περίπτωση οι δυο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που θα κινηθούν.
Η Gen Z ξεκινά την αναζήτηση ηλεκτρονικά, αρχικά μέσω των social media και συνεχίζει την έρευνά της στο διαδίκτυο. Η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα συνεχίσει να αποτελεί τρόπο αναζήτησης για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, κάτι που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ακόμα πιο πολύ τους influencers, για την ανάπτυξη τους.
Ευαισθητοποιημένοι πελάτες
Οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στη θέση να πρέπει να εξισορροπήσουν την κρίση του κόστους ζωής των καταναλωτών με τους δικούς τους ESG στόχους. Ήδη έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας, γνωρίζοντας πλέον ότι οι πελάτες προτιμούν τις εταιρείες που είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες.
Σύντομα πρόκειται να δούμε τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως τη GenAI, για να βελτιώσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας τους. Η τεχνητή νοημοσύνη άλλωστε χρησιμοποιείται ήδη στη λιανική για τη διαχείριση αποθεμάτων και εφοδιαστικής αλυσίδας, την υποστήριξη πελατών και την έρευνα και ανάπτυξη. Το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εισαγωγή καινοτομιών που θα τροφοδοτούν με δεδομένα και τις υπόλοιπες λειτουργίες των επιχειρήσεων και θα υποστηρίζουν τους αγοραστές παρέχοντάς τους υπερ-εξατομικευμένες συμβουλές
Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση χάνει έδαφος
Από το 2024 και έπειτα, θα εξαπλωθεί επίσης η εμπειρία αγορών χωρίς ταμείο, όπου οι πελάτες απλώς θα μπαινοβγαίνουν σε ένα κατάστημα κάνοντας τις αγορές τους αυτόματα.
Για να συμβεί αυτό, θα εγκατασταθούν συστήματα πληροφοριών προϊόντων, σημεία πληρωμής και συστήματα τιμολόγησης και προώθησης, τα οποία έχοντας ενσωματωμένα αισθητήρες και κάμερες, θα επιτρέπουν στους αγοραστές να σαρώνουν τα προϊόντα όσο περιηγούνται στο κατάστημα.
Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται ήδη στα παντοπωλεία Amazon Fresh σε όλο τον κόσμο. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πελατών χρεώνονται αυτόματα μέσω στοιχείων που αποθηκεύονται στους λογαριασμούς Amazon των πελατών κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, κάτι που αναμένεται να δούμε τον επόμενο χρόνο σε περισσότερα σούπερ μάρκετ, αεροδρόμια, καταστήματα λιανικής, ακόμα και …πανεπιστήμια.
Εκτός από το ταμείο που ενεργοποιείται με αισθητήρες, η GenAI είναι η τεχνολογία που θα αλλάξει ριζικά και την εμπειρία αγορών επηρεάζοντας δραστικά το εμπόριο, το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών.
Οι επιχειρήσεις έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις αλλαγές και νέες τάσεις που διαμορφώνουν οι καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουν να κάνουν, δίνοντας προτεραιότητα σε στρατηγικές που έχουν στο επίκεντρο την υιοθέτηση καινοτομίας, τη βελτιστοποίηση της ευκολίας και της ταχύτητας στις αγορές και τη δημιουργία μιας υπερ-εξατομικευμένης εμπειρίας για τον κάθε ένα πελάτη.
Με πληροφορίες από Chain Store Age
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.