29 Απρ 2024
READING

Ποιοι ανεβαίνουν γρήγορα τη σκάλα της εταιρικής ιεραρχίας

3 MIN READ

Ποιοι ανεβαίνουν γρήγορα τη σκάλα της εταιρικής ιεραρχίας

Ποιοι ανεβαίνουν γρήγορα τη σκάλα της εταιρικής ιεραρχίας

Τρία μυστικά για γρήγορη ανάπτυξη καριέρας

Στο ανταγωνιστικό τοπίο της επαγγελματικής εξέλιξης, υπάρχουν εκείνοι που φαίνεται να ανεβαίνουν στην ιεραρχία με αξιοσημείωτη ταχύτητα, ενώ άλλοι παραμένουν ικανοποιημένοι με τους σημερινούς τους ρόλους. Τι ξεχωρίζει αυτούς τους ταχέως ανερχόμενους στην καριέρα τους από τους υπόλοιπους; Έχουν τρεις ισχυρές συνήθειες που μπορούν να τους “εκτοξεύουν” προς τους επαγγελματικούς τους στόχους.

1. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί

Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο. Φυσικά, οι άνθρωποι που παίρνουν γρήγορα προαγωγή είναι καλοί σε αυτό που κάνουν. Ωστόσο, η διάκριση δεν οφείλεται αποκλειστικά στο έμφυτο ταλέντο, αλλά στην αταλάντευτη αφοσίωσή τους στη σκληρή δουλειά και την ενεργό συμμετοχή.

Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από την απλή επαγγελματική επάρκεια. Οι ταχέως ανερχόμενοι στην καριέρα τους διαθέτουν μια μοναδική ικανότητα να εντοπίζουν τα παραγνωρισμένα ζητήματα και τις ανεπάρκειες. Και όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες προκλήσεις, δεν περιμένουν παθητικά οδηγίες. Αντιθέτως, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, ξεκινώντας συζητήσεις με τους προϊσταμένους τους για να εκτιμήσουν τη σημασία του προβλήματος. Και αν το ζήτημα παραμένει άλυτο και αναγνωρίζεται ως σημαντικό, προσφέρονται πρόθυμα να ηγηθούν της εξεύρεσης λύσεων ή εκφράζουν την προθυμία τους να συμβάλουν σε μια συλλογική προσπάθεια.

Διαβάστε ακόμα: Πόση σημασία έχει το online personal branding

Αυτή η ικανότητα προληπτικής επίλυσης προβλημάτων γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς τα άτομα εξελίσσονται σε έναν οργανισμό. Οι υψηλότερες θέσεις συχνά απαιτούν την ικανότητα να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ανεξάρτητα, διακρίνοντας όσους έχουν τη νοοτροπία και την ετοιμότητα για πιο απαιτητικούς ρόλους.

2. Ξέρουν τι απαιτεί ο επόμενος ρόλος

Μία από τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξη είναι ότι οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που είναι υπεύθυνα για την επιτυχία σε έναν ρόλο αρκούν και για τον επόμενο. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση σπάνια ισχύει. Η καλή απόδοση μπορεί πράγματι να ανεβάσει κάποιον σε διευθυντική θέση, αλλά αυτή η μετάβαση απαιτεί ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων.

Όταν, λοιπόν, στοχεύει κάποιος σε μια προαγωγή, πρέπει όχι μόνο να είναι ικανός στον τρέχοντα ρόλο του, αλλά και να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της επόμενης θέσης. Οι εργαζόμενοι που “ανεβαίνουν” γρήγορα, ξεκινούν παρατηρώντας τους ανθρώπους στους ρόλους που φιλοδοξούν να αναλάβουν. Δίνουν προσοχή στις διαφορές μεταξύ του τι θα έκαναν οι ίδιοι σε μια κατάσταση και του τι κάνουν όσοι κατέχουν τους ρόλους-στόχους τους , αντλώντας ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με το τι θεωρείται απαραίτητο.

Η παρατήρηση είναι μόνο η αρχή. Αυτοί οι επαγγελματίες αναζητούν ενεργά ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με όσους κατέχουν τις θέσεις που επιθυμούν. Τους παρακολουθούν για να αποκτήσουν από πρώτο χέρι εικόνα των αρμοδιοτήτων τους και αναζητούν ενεργά καθοδήγηση ή συμμετέχουν σε σχετική εκπαίδευση για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.

3. Δημιουργούν ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο

Υπάρχει ένα ρητό που λέει “Δεν έχει σημασία μόνο τι ξέρεις, αλλά και ποιον ξέρεις”. Ενώ οι γνώσεις και οι ικανότητες έχουν αναμφίβολα τη βαρύτητά τους, η δημιουργία ενός ισχυρού επαγγελματικού δικτύου είναι εξίσου κρίσιμη. Στην επιδίωξη της ταχείας επαγγελματικής εξέλιξης, η επιτυχία εξαρτάται τόσο από το “τι ξέρεις” όσο και από το “ποιον ξέρεις”.

Μερικές φορές, οι προαγωγές γίνονται χωρίς αυστηρές ανταγωνιστικές διαδικασίες επιλογής. Αντ’ αυτού, απονέμονται σε όσους διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις και έχουν καλλιεργήσει διασυνδέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Tο φαινόμενο του “γυάλινου γκρεμού” στην ηγεσία

Αυτές οι τρεις συνήθειες είναι τα μυστικά για την ταχεία επαγγελματική ανέλιξη. Η πορεία προς την επαγγελματική κορυφή μπορεί να παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά οπλισμένος με αυτές τις συνήθειες, είναι κανείς καλύτερα εξοπλισμένος για να περιηγηθεί στην ταχεία πορεία προς την επαγγελματική επιτυχία.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.