27 Ιούλ 2024
READING

Πώς επηρεάζει το marketing η Generative AI

3 MIN READ

Πώς επηρεάζει το marketing η Generative AI

Πώς επηρεάζει το marketing  η Generative AI

Το marketing στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Ο κλάδος του marketing γνωρίζει μεγάλη αλλαγή εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI). Αυτή η τεχνολογία, η οποία βοηθά στην αυτόματη δημιουργία περιεχομένου και παρέχει νέες ιδέες, είναι κάτι περισσότερο από μια περαστική τάση. Πρόκειται για μια καθοριστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες αλληλεπιδρούν με το κοινό τους. Μια πρόσφατη έκθεση της Gartner ρίχνει φως στην αυξανόμενη επιρροή της Generative AI στις στρατηγικές marketing και στις επακόλουθες αλλαγές στη δυναμική του κλάδου.

Αύξηση των επενδύσεων σε ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης

Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα της Gartner είναι η αύξηση των επενδύσεων σε ταλέντα τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των επικεφαλής του marketing. Μέχρι το 2026, αναμένεται ότι το 80% των κορυφαίων δημιουργικών ρόλων στο marketing θα ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό τη AI. Στόχος αυτών των επενδύσεων είναι η χρήση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων και διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα: Οι επιχειρήσεις στην εποχή της Generative AI

Το δίκοπο μαχαίρι της Generative AI

Ενώ η Generative AI υπόσχεται αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα, δεν έρχεται χωρίς προβλήματα. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την επισκεψιμότητα που λαμβάνουν οι ιστότοποι από τις μηχανές αναζήτησης (όπως το Google) κατά περισσότερο από 50% έως το 2028. Η μείωση αυτή αποτελεί άμεση απειλή για την προβολή και τις πωλήσεις των εμπορικών σημάτων.

Επιπλέον, η άνοδος του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα και την εμπιστοσύνη στις επικοινωνίες marketing.

Ποια είναι η στάση των καταναλωτών

Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως επειδή μπορεί να διαδώσει λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες. Περίπου το 72% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ρόλο της AI στη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Αυτές οι ανησυχίες κατευθύνουν ένα τμήμα της καταναλωτικής βάσης προς τις μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα στοιχεία έναντι των στρατηγικών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η άνοδος του “acoustic” branding

Σε απάντηση στον αυξανόμενο σκεπτικισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, η Gartner προβλέπει ότι μέχρι το 2027, το 20% των εμπορικών σημάτων θα προβάλλουν ότι δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, κάνοντας αυτό ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εμπορικού τους σήματος. Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται “ακουστικό” branding, έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει καταναλωτές που θέλουν πραγματικές, ανθρώπινες εμπειρίες σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Απειλεί το ChatGPT τις μηχανές αναζήτησης;

Αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με την AI

Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν με την τεχνητή νοημοσύνη, οι υπεύθυνοι marketing δοκιμάζουν διαφορετικές μεθόδους. Μέχρι το 2026, αναμένεται ότι το 60% από αυτούς θα χρησιμοποιεί εργαλεία που θα ελέγχουν αν το περιεχόμενο είναι πραγματικό και θα χρησιμοποιούν επίσης περιεχόμενο που έχουν φτιάξει οι χρήστες (user-generated content). Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην εδραίωση της εμπιστοσύνης και της αυθεντικότητας σε περιβάλλοντα που κυριαρχούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εξισορρόπηση AI και ανθρώπινης επαφής στο marketing

Η Generative AI αποτελεί διπλή πρόκληση για τους marketers: καλούνται να αξιοποιήσουν τη δύναμή της για δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και να διατηρήσουν την ανθρώπινη σύνδεση που επιθυμούν οι καταναλωτές. Καθώς ο κόσμος του marketing κινείται σε αυτή τη νέα εποχή, είναι σημαντικό για τις μάρκες να συνδυάσουν την καινοτομία με την αυθεντικότητα, αν θέλουν να επιτύχουν στο μέλλον του marketing που κυριαρχείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.