26 Απρ 2024
READING

Η Apple ηγείται της πράσινης “επανάστασης” στην εφοδιαστική αλυσίδα

3 MIN READ

Η Apple ηγείται της πράσινης “επανάστασης” στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η Apple ηγείται της πράσινης “επανάστασης” στην εφοδιαστική αλυσίδα

Θέτοντας νέα πρότυπα στην εταιρική βιωσιμότητα

Η Apple πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, πείθοντας περισσότερους από 300 προμηθευτές σε 28 χώρες να δεσμευτούν για τη χρήση καθαρής ενέργειας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την καθοδήγηση της τεχνολογικής βιομηχανίας προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Τα γραφεία, τα καταστήματα και τα κέντρα δεδομένων της Apple τροφοδοτούνται με καθαρή ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής της Apple βρίσκεται ένας σαφής και φιλόδοξος στόχος: η μετάβαση ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας παραγωγής της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε ακόμα: Walmart, Apple και Microsoft: Μαθήματα στρατηγικής εφοδιαστικής αλυσίδας

Εκπαίδευση: Το πρώτο βήμα προς την αλλαγή

Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί προμηθευτές είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της ανανεώσιμης ενέργειας, η Apple έχει ξεκινήσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Apple επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τους προμηθευτές να κατανοήσουν τι είναι η ανανεώσιμη ενέργεια, πώς μπορεί να προμηθεύεται και όσο σημαντική είναι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η εστίαση είναι να δοθεί η δυνατότητα στους προμηθευτές να συνεισφέρουν νέα έργα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, ξεκινώντας από on-site λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας και προχωρώντας στην υποστήριξη μεγαλύτερων αιολικών και ηλιακών έργων.

Συνεργασίες για ένα πιο πράσινο μέλλον

Σε μια συνεργατική προσπάθεια, η Apple ένωσε τις δυνάμεις της με τις Nike, Amazon, Meta, PepsiCo και REI Co-op για τη δημιουργία της Ακαδημίας Προμηθειών Καθαρής Ενέργειας (Clean Energy Procurement Academy) υπό την αιγίδα του Clean Energy Buyers Institute. Αυτή η ακαδημία διεξάγει εργαστήρια στην Ασία, καλύπτοντας θέματα σχετικά με την προμήθεια καθαρής ενέργειας, τις τοπικές αγορές ενέργειας και την υπεράσπιση αλλαγών πολιτικής.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στις προμήθειες καθαρής ενέργειας

Μία από τις σημαντικές προκλήσεις αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ποικιλομορφία των τοπικών πολιτικών όσον αφορά την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Apple εργάστηκε ενεργά για την αλλαγή των πολιτικών σε χώρες όπως η Κορέα, όπου οι επιλογές προμήθειας ήταν αρχικά περιορισμένες. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε αύξηση των επιλογών προμήθειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε τέτοιες περιοχές.

Παρακολούθηση της προόδου και ενθάρρυνση της διαφάνειας

Για την παρακολούθηση της προόδου της πρωτοβουλίας της, η Apple πραγματοποιεί τακτικούς επιτόπιους ελέγχους και απασχολεί ανεξάρτητους ελεγκτές για να επαληθεύει τις συνεισφορές των προμηθευτών σε καθαρή ενέργεια. Η εταιρεία ενθαρρύνει τους προμηθευτές να μοιράζονται δημόσια την πρόοδό τους, ενισχύοντας τη δέσμευσή της για διαφάνεια.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση των προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας

Μέχρι στιγμής, οι προμηθευτές που κατασκευάζουν πάνω από το 90% από τα πράγματα που αγοράζει η Apple έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Αυτή η προσπάθεια είναι πραγματικά σημαντική για την Apple, καθώς αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι του στόχου της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές της κατά 75% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και κατά 90% μέχρι το 2050.

Προς ένα πιο πράσινο και καθαρό μέλλον

Οι προσπάθειες της Apple συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει η βιομηχανία τεχνολογίας πιο φιλική προς το περιβάλλον. Με τους περισσότερους προμηθευτές της να έχουν δεσμευτεί στο πρόγραμμα καθαρής ενέργειας, η εταιρεία όχι μόνο μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα της, αλλά και δημιουργεί ένα προηγούμενο για την εταιρική περιβαλλοντική ευθύνη.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.