29 Απρ 2024
READING

2023: Η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στη μόδα

4 MIN READ

2023: Η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στη μόδα

2023: Η χρονιά που η τεχνητή νοημοσύνη έφερε επανάσταση στη μόδα

Το μέλλον της μόδας με την τεχνητή νοημοσύνη

Το 2023, ο κόσμος της μόδας είδε μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε με την Ισπανία να δημιουργεί τη δική της ρυθμιστική υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη και συνεχίστηκε με περισσότερες από 30 πολιτείες των ΗΠΑ να θεσπίζουν νέους νόμους.

Ένα σημαντικό γεγονός ήταν η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής για την Ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης (International Summit on Artificial Intelligence Security), όπου 28 χώρες συναντήθηκαν για να μιλήσουν για τους αυξανόμενους κινδύνους αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Αυτή η συλλογική προσπάθεια σηματοδότησε μια νέα εποχή υπευθυνότητας και διακυβέρνησης στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το ChatGPT να προβλέψει τις τάσεις της μόδας;

Η τεχνητή νοημοσύνη στο fashion marketing

Μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες της χρονιάς ήταν το πώς η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε το marketing στη βιομηχανία της μόδας. Η Stradivarius, μέλος του ομίλου Inditex, έκανε αίσθηση με την καμπάνια της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 με εικονικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου από τεχνητή νοημοσύνη. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις διαφημίσεις μόδας.

Εν τω μεταξύ, το The Clueless, ένα πρακτορείο μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αναστάτωσε περαιτέρω τον κλάδο δημιουργώντας δύο πολύ ρεαλιστικές AI influencers, συνδυάζοντας την ψηφιακή δημιουργικότητα με προσωπικότητες που έμοιαζαν ανθρώπινες.

Μόδα που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη

Μετά την αρχή που έκανε η Stradivarius, η G-Star, μια ολλανδική μάρκα γνωστή για τα denim, έφερε στη ζωή το πρώτο τζιν σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη. Εμπνευσμένη από αυτό, η ισπανική μάρκα Desigual παρουσίασε την πρώτη της “on-demand” συλλογή, που δημιουργήθηκε με εργαλεία AI, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη συλλογή. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο την καινοτομία, αλλά δείχνει επίσης ότι η μόδα βασίζεται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για δημιουργικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην πασαρέλα

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης έφτασε και στις πασαρέλες της μόδας, με αποκορύφωμα την πρώτη AI Fashion Week by Maison Meta με συλλογές εμπνευσμένες από την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, η συλλογή Accidental Cutting στη London Fashion Week έδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί ομαλά στην υψηλή μόδα, δείχνοντας ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η δημιουργικότητα θα συμπορεύονται.

Ο ρόλος της AI στο μέλλον του retail

Οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση “The State of Fashion 2024”, η οποία δημοσιεύθηκε από την McKinsey και το The Business of Fashion (BoF), στην οποία αναφέρεται ότι οι ηγέτες του κλάδου εντοπίζουν σημαντικές δυνατότητες επέκτασης της τεχνολογίας.

Με ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, αυξημένες προσδοκίες και εντεινόμενο ανταγωνισμό, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της εμπειρίας και την προώθηση της ανάπτυξης, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Shoptalk Europe τον Μάιο, όπου οι retailers ασχολήθηκαν με το μέλλον του λιανεμπορίου.

Πρωτοποριακές λύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη

Το 2023 είδε επίσης μεγάλους παίκτες της μόδας όπως η Mango, η Alibaba και το Amazon να ενισχύουν το παιχνίδι τους με την τεχνητή νοημοσύνη. Το λανσάρισμα της “Lisa”, μιας πλατφόρμας συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης από την Mango, ήταν μια σημαντική κίνηση για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές επιχειρηματικές λειτουργίες. Η Alibaba κυκλοφόρησε το “Tongyi Qianwen”, ένα γλωσσικό εργαλείο AI, και το Amazon ξεκίνησε το “Amazon Bedrock” για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Η Zalando, ένας γερμανικός e-retailer συμμετείχε επίσης, λανσάροντας έναν βοηθό μόδας με τεχνητή νοημοσύνη, δείχνοντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η χρονιά ορόσημο της τεχνητής νοημοσύνης στη μόδα

Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τη συγχώνευση της τεχνητής νοημοσύνης και της μόδας. Από τα ρυθμιστικά βήματα έως τις πρωτοποριακές καινοτομίες στον σχεδιασμό και το marketing, η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας της μόδας. Κοιτάζοντας μπροστά, είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εξέλιξη της μόδας, προσφέροντας νέες δυνατότητες για δημιουργικότητα και εξατομικευμένες εμπειρίες για τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.