26 Απρ 2024
READING

Πώς τα άδεια γραφεία μετατρέπονται σε ζωντανούς χώρους

3 MIN READ

Πώς τα άδεια γραφεία μετατρέπονται σε ζωντανούς χώρους

Πώς τα άδεια γραφεία μετατρέπονται σε ζωντανούς χώρους

Αστική ανάπλαση: Μετατροπή χώρων γραφείων σε κοινοτικούς κόμβους

Σε ένα εντυπωσιακό παράδειγμα καινοτόμου αξιοποίησης χώρων, μια ορχήστρα 80 ατόμων βρήκε ένα νέο χώρο για πρόβες στο φουαγιέ ενός κτιρίου γραφείων στο Άμστερνταμ. Η πρωτοβουλία αυτή, με επικεφαλής την εταιρεία ακινήτων Edge και την ολλανδική startup εταιρεία UseSpace, είναι κάτι περισσότερο από μια νέα χρήση του χώρου – σηματοδοτεί μια αλλαγή παραδείγματος στην παραδοσιακή αντίληψη των κτιρίων γραφείων.

Η εξαιρετική ακουστική του φουαγιέ, που κάποτε ήταν απλώς ένα πέρασμα σε μια εταιρική δομή, παρείχε ένα απροσδόκητο αλλά ιδανικό περιβάλλον για μουσικές πρόβες. Αυτή η ανακάλυψη ήταν τόσο επιτυχημένη που τέσσερις ακόμη ορχήστρες αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν και αυτές για τις πρόβες τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μοιάζει το γραφείο του αύριο;

Κτίρια μικτής χρήσης: Μια λύση για αχρησιμοποίητους χώρους γραφείων

Η ιδέα των κτιρίων μικτής χρήσης αποτελεί μια καινοτόμο λύση στο πρόβλημα των κενών χώρων γραφείων, το οποίο έγινε πιο έντονο μετά την πανδημία. Η UseSpace είναι το κλειδί αυτής της αλλαγής, βοηθώντας να συνδεθούν αυτά τα άδεια γραφεία με φορείς που χρειάζονται χώρο.

Σε αντίθεση με τα κτίρια μικτής χρήσης, όπου διαφορετικές λειτουργίες συνυπάρχουν σε διαφορετικούς χώρους, τα κτίρια μικτής χρήσης χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο αλλά σε διαφορετικές ώρες. Αυτό το μοντέλο επεκτείνει τη χρησιμότητα των κτιρίων γραφείων πέρα από την εργάσιμη ημέρα 9-5, μετατρέποντάς τα σε ζωντανούς κόμβους τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος

Αυτή η νέα προσέγγιση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Επιτρέπει στις εταιρείες να εμπλακούν περισσότερο στις τοπικές κοινότητες με τρόπους που ξεπερνούν την προσφορά χρημάτων. Οι κατασκευαστές μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους για περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη βοηθώντας περισσότερο την κοινότητα.

Η μέθοδος αυτή είναι επίσης εξαιρετική για τους τοπικούς καλλιτέχνες, τις αθλητικές ομάδες και τις φιλανθρωπικές ομάδες, επειδή τους δίνει πρόσβαση σε χαμηλού κόστους, προσαρμόσιμους χώρους για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους.

Παγκόσμια τάση: Πέρα από το Άμστερνταμ

Η έννοια των γραφείων μικτής χρήσης δεν περιορίζεται στο Άμστερνταμ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Fore προσφέρει ειδικούς κοινοτικούς χώρους στα κτίριά της. Ομοίως, στο Culver City της Καλιφόρνια, η έδρα της ChowNow – μιας διαδικτυακής πλατφόρμα παραγγελιών φαγητού που συνδέει τους πελάτες με τα τοπικά εστιατόρια- ξεπερνά το ρόλο της ως χώρος εργασίας, φιλοξενώντας μαθήματα μαγειρικής και εκδηλώσεις της κοινότητας στη δοκιμαστική κουζίνα της. Αυτές οι περιπτώσεις υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη παγκόσμια τάση προς μια πιο περιεκτική, προσανατολισμένη στην κοινότητα χρήση των εταιρικών χώρων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα γραφεία χρειάζεται να αλλάξουν;

Το μέλλον των χώρων γραφείων: σχεδιασμός για την κοινότητα

Η επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών οδηγεί τους κατασκευαστές να εξετάζουν την ενσωμάτωση της κοινότητας ήδη από τη φάση του σχεδιασμού των νέων κτιρίων. Εξετάζουν πολλές επιλογές, όπως η δημιουργία χώρων μελέτης για φοιτητές ή χώρων για εκδηλώσεις. Αυτή η αλλαγή αφορά κάτι περισσότερο από νέα σχέδια κτιρίων – πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο σκέψης. Τα κτίρια γραφείων γίνονται κάτι περισσότερο από απλοί χώροι για επιχειρήσεις- γίνονται σημαντικά μέρη της ζωής της πόλης.

Η μετατροπή των κτιρίων γραφείων σε χώρους που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στο urban real estate. Χρησιμοποιώντας αυτά τα κτίρια για διάφορες κοινοτικές δραστηριότητες, οι κατασκευαστές και οι εταιρείες δεν γεμίζουν απλώς τον κενό χώρο, αλλά προωθούν επίσης μια ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας και κοινωνικής ευθύνης. Καθώς αυτή η τάση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, δημιουργείται ένα πιο φιλόξενο και ενεργό περιβάλλον πόλης, όπου η εργασία και οι κοινοτικές δραστηριότητες συνδυάζονται ομαλά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.