26 Απρ 2024
READING

Γιατί το Temu μηνύει τη Shein;

4 MIN READ

Γιατί το Temu μηνύει τη Shein;

Γιατί το Temu μηνύει τη Shein;

Η διπλή στρατηγική του Temu κατά της Shein

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, όπου η δημόσια εικόνα είναι καθοριστικής σημασίας, το Temu, μια ανερχόμενη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ακολουθεί μια ασυνήθιστη προσέγγιση. Η εταιρεία, μέρος της PDD Holdings, στην οποία ανήκει επίσης ο μεγάλος κινεζικός διαδικτυακός λιανοπωλητής Pinduoduo, έχει ξεκινήσει μια νομική μάχη με την αντίπαλό της, Shein.

Αλλά αυτή η αγωγή φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιχειρηματική σύγκρουση – φαίνεται ότι αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της ιδιαίτερης στρατηγικής του Temu για τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η είσοδος του TikTok στο e-commerce θα μεταμορφώσει τις εορταστικές αγορές

Η αγωγή: Περισσότερα από όσα φαίνονται

Η νομική αγωγή του Temu κατηγορεί τη Shein για τακτικές εκφοβισμού τύπου “μαφίας” κατά των προμηθευτών. Είναι ενδιαφέρον ότι μέσα στην αγωγή υπάρχει αναφορά στα μεγάλα διαφημιστικά σχέδια του Temu για το Super Bowl το 2024. Αυτή η ασυνήθιστη συμπερίληψη έχει δημιουργήσει συζητήσεις, ότι η αγωγή δεν αφορά μόνο το νομικό ζήτημα με τη Shein, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για το Temu να τραβήξει μεγαλύτερη προσοχή από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης.

Μια έξυπνη τακτική δημοσίων σχέσεων;

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το Temu, το οποίο στάλθηκε στο Modern Retail, υπογράμμισε με έμφαση την αναφορά στη διαφήμιση Super Bowl μέσα στην αγωγή. Η κίνηση αυτή φαίνεται να συνδέει στρατηγικά τη νομική αγωγή με τις διαφημιστικές δραστηριότητες του Temu, μια τακτική που έχει τραβήξει με επιτυχία την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η ανάμειξη της νομικής στρατηγικής με τις προσπάθειες δημοσίων σχέσεων είναι μια τολμηρή κίνηση, η οποία ενδεχομένως δημιουργεί μια νέα τάση στις στρατηγικές εταιρικής επικοινωνίας.

Temu εναντίον Shein: Η διαφημιστική αναμέτρηση

Τόσο το Temu όσο και η Shein κάνουν επιθετικό marketing, ρίχνοντας δισεκατομμύρια στη διαφήμιση. Η αντιπαλότητά τους αναδιαμορφώνει το τοπίο, επηρεάζοντας σημαντικά το συνολικό διαφημιστικό κόστος. Το Temu, ειδικότερα, είναι πολύ φιλόδοξο στις προσπάθειες marketing που καταβάλλει, σχεδιάζοντας να διαθέσει το εντυπωσιακό ποσό των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαφήμιση το 2024.

Οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για τους ίδιους πελάτες στις ΗΠΑ. Το Shein εστιάζει στην ένδυση, ενώ το Temu φιλοδοξεί να γίνει κάτι μεγαλύτερο – μια πλατφόρμα που θα προσομοιάζει με το Amazon. Η εφαρμογή ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022 και δραστηριοποιείται σε 47 χώρες. Μέχρι σήμερα έχει ληφθεί 250 εκατ. φορές και η στρατηγική της εταιρείας για μεγάλες δαπάνες διαφήμισης και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά έκπτωσης φαίνεται να αποδίδει καρπούς, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Στις αρχές του 2023, το Temu στόχευε σε παγκόσμιες πωλήσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων CICC, οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 18 δισ. δολάρια, ιδίως με το boost από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο ρόλος της Google και των Media στην κόντρα

Μια κρίσιμη πτυχή αυτής της αντιπαλότητας είναι ο αγώνας για τη διαδικτυακή παρουσία σε πλατφόρμες όπως το Google. Οι έντονες διαφημιστικές προσπάθειες των εταιρειών δεν αφορούν μόνο την προβολή αλλά και την κυριαρχία στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Η συγκέντρωση της προσοχής των μέσων ενημέρωσης μέσω προωθητικών ενεργειών, όχι μόνο μέσω πληρωμένων διαφημίσεων, είναι επίσης σημαντική σε αυτή τη στρατηγική. Η μήνυση του Temu μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει μεγαλύτερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και, ως αποτέλεσμα, να εμφανίζεται περισσότερο στις αναζητήσεις στο Google.

Διαβάστε ακόμα: Όχι άλλο Temu, Θεέ μου

Η αντίδραση της βιομηχανίας

Οι επαγγελματίες του κλάδου των δημοσίων σχέσεων διχάζονται σχετικά με την προσέγγιση του Temu. Ορισμένοι τη θεωρούν ως μια έξυπνη, αν και αντισυμβατική, τακτική για τον συνδυασμό νομικών στρατηγικών και δημοσίων σχέσεων. Άλλοι, ωστόσο, τη θεωρούν ως μια μπερδεμένη προσπάθεια που στερείται συνοχής και μπορεί τελικά να μην έχει απήχηση στο κοινό.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι, είναι πως όταν γίνεται συνδυασμός νομικών θεμάτων με δημόσιες σχέσεις, θα πρέπει να γίνεται ομαλά και να ταιριάζει με τις κύριες αξίες της εταιρείας.

Μια νέα τάση ή μια εφάπαξ στρατηγική;

Η μοναδική μέθοδος του Temu να συνδυάζει τις νομικές ενέργειες με τις δημόσιες σχέσεις, έχει σίγουρα τραβήξει την προσοχή του κλάδου. Το αν θα αποτελέσει τάση ή θα παραμείνει μια μεμονωμένη στρατηγική μένει να το δούμε. Ωστόσο, αναδεικνύει την εξελισσόμενη φύση των εταιρικών στρατηγικών στην ψηφιακή εποχή, όπου τα όρια μεταξύ νομικών ελιγμών, διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων θολώνουν όλο και περισσότερο.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.