26 Απρ 2024
READING

Ο “νεοηδονισμός” και τα betterment brands

3 MIN READ

Ο “νεοηδονισμός” και τα betterment brands

Ο “νεοηδονισμός” και τα betterment brands

Η ανάλυση της Diageo

Σε μια πρωτοποριακή έκθεση με τίτλο “Distilled: A Diageo Foresight Report”, η κορυφαία εταιρεία αλκοολούχων ποτών, Diageo, αποκάλυψε τις βασικές καταναλωτικές τάσεις που πιστεύει ότι θα καθορίσουν το 2024. Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των μεταβαλλόμενων προτεραιοτήτων και συμπεριφορών των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην άνοδο του “neo-hedonism” μεταξύ των Millennials και της Gen Z.

Η εμφάνιση του “neo-hedonism”

Μια ξεχωριστή τάση που εντοπίστηκε είναι ο νεο-ηδονισμός, όπου οι νεότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την απόλαυση της ζωής και την απόκτηση ιδιαίτερων εμπειριών έναντι των παραδοσιακών στόχων, όπως η αποταμίευση χρημάτων. Η τάση αυτή περιλαμβάνει την αναζήτηση νέων και διαφορετικών τρόπων διασκέδασης και χώρων κοινωνικοποίησης. Η έκθεση δείχνει ότι η διαδικτυακή συζήτηση για αυτή την τάση έχει αυξηθεί κατά 39% σε ετήσια βάση, γεγονός που δείχνει ότι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

Betterment Brands: Η νέα προσδοκία

Η έκθεση της Diageo εισάγει επίσης την έννοια των “εμπορικών σημάτων βελτίωσης” ή, αγγλιστί, betterment brands. Αυτή η έννοια αφορά την επιθυμία τις προσδοκίες των καταναλωτών από τις εμπορικές μάρκες να συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνική και περιβαλλοντική βελτίωση. Με το 81% των καταναλωτών να αναγνωρίζουν το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αύξηση της εταιρικής υπευθυνότητας, η έκκληση για βιώσιμες και υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι υψηλές τιμές δυσκολεύουν τους ανθρώπους να επιλέξουν βιώσιμες επιλογές, κάτι που αποτελεί μεγάλο θέμα σε πολλές διαδικτυακές συζητήσεις.

Συνειδητή ευημερία: Προτεραιότητα μετά την πανδημία

Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η τάση για συνειδητή ευημερία (conscious well-being) έχει παγιωθεί. Αυτή η τάση περιλαμβάνει την καλύτερη φροντίδα του εαυτού τους, τη δημιουργία χώρου ηρεμίας στο σπίτι και την απόλαυση πιο χαλαρών κοινωνικών εκδηλώσεων. Με αύξηση 30% σε ετήσια βάση στις σχετικές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι προφανές ότι η ευημερία παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Επέκταση της πραγματικότητας: Ψηφιακά σύνορα

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ένα μεγάλο άλμα στο ενδιαφέρον για τον ψηφιακό κόσμο, όπως το metaverse και η επαυξημένη πραγματικότητα, μια τάση που ονομάζουν “επεκτεινόμενη πραγματικότητα” (expanding reality). Υπήρξε μια τεράστια αύξηση (94%) στις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αυτό το θέμα μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Οι χρήστες συζητούν πολύ για τα διαδικτυακά καταστήματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή τέχνη και τις εκδηλώσεις εικονικής πραγματικότητας. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τις ψηφιακές και τεχνολογικές δραστηριότητες και τη δημιουργικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024

Συλλογικό ανήκειν στην ψηφιακή εποχή

Τέλος, η έκθεση εξετάζει την τάση του συλλογικού ανήκειν ή collective belonging, όπου οι καταναλωτές, ιδίως οι ηλικίες 18 έως 44 ετών, αλληλεπιδρούν περισσότερο στο διαδίκτυο παρά στην πραγματική ζωή. Η ιδέα του συλλογικού ανήκειν οδήγησε σε 28,7 εκατομμύρια σχετικές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια αύξηση 41% σε ετήσια βάση που δείχνει ότι η κοινότητα και η συμμετοχικότητα αποκτούν κεντρικό ρόλο στις αξίες των καταναλωτών.

Προσαρμογή στο νέο καταναλωτικό τοπίο

Η έκθεση καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα για τις μάρκες: η προσαρμοστικότητα και η ανταπόκριση είναι το κλειδί σε αυτό το εξελισσόμενο καταναλωτικό τοπίο. Οι εταιρείες καλούνται να είναι ευέλικτες και να σκέφτονται νέες στρατηγικές για να συμβαδίζουν με αυτό που θέλουν οι καταναλωτές σήμερα.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.