Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης θα έχει μπει το 2024 το Ελληνικό, με την προσοχή της Lamda να εστιάζει στις οικιστικές αναπτύξεις και στην πρόοδο των εργασιών για τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Προτεραιότητα της Lamda Development είναι να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των νέων κατοικιών που θα ρίξει στην αγορά, καθώς αυτά τα έργα αυξάνουν και τις ροές εσόδων στα ταμεία της. Τον Ιανουάριο του 2024 ξεκινά η διαδικασία προπωλήσεων 80 κατοικιών στα τρία συγκροτήματα που θα αναπτυχθούν σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα στα σύνορα με τον Άλιμο και σχεδιάζουν τα γραφεία 314 Architecture Studio, Deda & Architects και Tsolakis Architects, με σκοπό τη δημιουργία μίας «ζωντανής γειτονιάς» με εμπορικά καταστήματα κι άλλες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τους κατοίκους.
Το σχέδιο μάλιστα φέρει το όνομα «Little Athens» και μεταφράζεται στο λανσάρισμα 460 οικιστικών μονάδων. Ορόσημο θα είναι το λανσάρισμα του Park Rise, συγκρότημα που σχεδίασε η Bjarke Ingels Group, αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα τη Δανία. Θα περιλαμβάνει δύο κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα, τα οποία απαρτίζονται από 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τετραγωνικών μέτρων. Έως το Πάσχα του 2024 θα είναι ορατοί και οι όροφοι του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη, που χτίζει η κοινοπραξία της Intrakat με τη γαλλική Bouygues στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση που διήρκεσε περισσότερες από 40 ώρες, με τους κατασκευαστές να ολοκληρώνουν τη θεμελίωση του Riviera Tower, στον οποίο θα δημιουργηθούν σχεδόν 200 διαμερίσματα έως το 2026.
Στα επόμενα αναπτυξιακά ορόσημα περιλαμβάνεται η κατασκευή των δύο malls, αλλά και η υπογραφή των οριστικών συμβολαίων μίσθωσης. Το Vouliagmenis Μall θα είναι το μεγαλύτερο στη νότια Ευρώπη, 1,5 φορά μεγαλύτερο του The Mall Athens, με 280 καταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι θα υποδέχεται 17 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Η Άκτωρ έχει ξεκινήσει τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες και το 2024 θα ξεκινήσουν και οι κύριες εργασίες.
Ανάδοχος θα οριστεί τον προσεχή χρόνο και για το Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Σε 22.000 τ.μ., θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων κορυφαίοι οίκοι μόδας και brands που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ήδη μέσω προσυμφώνου έχουν συμφωνήσει στην κάθοδό τους στο Ελληνικό, εταιρείες και εμπορικά σήματα, όπως τα Αττικά Πολυκαταστήματα, τα ιταλικά Calzedonia, Intimissimi, Falconeri και Tezenis, τα δερμάτινα Callista, η Κωτσόβολος, η H&M, η Inditex (Zara), κοσμηματοπωλεία όπως τα Imanoglou, Kessaris, Lalaounis και Venetia Vildiridis, ο όμιλος Μαρινόπουλου που έχει το σήμα της GAP στην Ελλάδα, ο όμιλος Φάις που έχει στο χαρτοφυλάκιό του πληθώρα σημάτων σε ένδυση, υπόδηση, καλλυντικά αλλά και εστίαση (Bufala Gelato, Kiko Milano, Καλογήρου, Χαραλάς, Mango, UGG), η Sephora, η Zeus&Dione και τα Village Cinemas.
Εντός του 2024 φαίνεται ότι θα αναδειχθεί εργολάβος και για τα ξενοδοχείο της ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τη Lamda. Τα δύο ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, 160 και 200 κλειδιών, και οι επώνυμες κατοικίες αποτελούν επένδυση 500 εκατομμυρίων. Τον επόμενο χρόνο θα ανακοινωθεί και ο διεθνής operator του ενός από τα δύο ξενοδοχεία – το ένα είναι ήδη γνωστό πως θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Mandarin Oriental.
Παράλληλα προχωρούν τα έργα υποδομής, την πρώτη φάση των οποίων έχει αναλάβει η Άβαξ. Οι εκσκαφές των αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Τραχώνων, βασικό έργο για την ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία του Ελληνικού, έχουν ολοκληρωθεί κατά 65%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.
Σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη της Lamda, το μόνο που δε θα κάνει το 2024 είναι να προσφύγει στον τραπεζικό γκισέ. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης των έργων είναι εξασφαλισμένη με κεφάλαια σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, το πράσινο ομόλογο και τα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.