27 Απρ 2024
READING

Notos: Η επιστροφή ενός από τους πιο παραδοσιακούς ομίλους λιανικής στην Ελλάδα

4 MIN READ

Notos: Η επιστροφή ενός από τους πιο παραδοσιακούς ομίλους λιανικής στην Ελλάδα

Notos: Η επιστροφή ενός από τους πιο παραδοσιακούς ομίλους λιανικής στην Ελλάδα

Σε κινήσεις για την επιστροφή στην επιφάνεια της αγοράς λιανικής έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό ο όμιλος Notos Συμμετοχών, μία από τις παραδοσιακότερες επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα, η οποία πέρασε από αρκετά δύσκολα μονοπάτια τα προηγούμενα χρόνια.

O όμιλος Notos Com συστήθηκε το 2001 όταν συγχωνεύθηκαν οι εταιρείες Αφοί Λαμπρόπουλοι αλλά και επιχειρήσεις συμφερόντων της οικογένειας Παπαέλληνα. Ύστερα από δύο δεκαετίες ανάπτυξης και σημαντικής παρουσίας στην αγορά με τα σήματα των notosgalleries και του Notos Home, ο όμιλος προσπαθεί να γυρίσει το νόμισμα μέσα από στοχευμένες ενέργειες και ένα πλαίσιο εξυγίανσης, που έφερε κλείσιμο καταστημάτων, τερματισμό συνεργασιών και τη σύναψη νέων.

Μερικές από τις σημαντικότερες μάρκες λιανικής στα ράφια 

Η δεκαετία του ’90 αποτέλεσε σταθμό για τα πολυκαταστήματα, λόγω της μετονομασίας τους σε notosgalleries. Η αλλαγή δημιούργησε τότε την μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Ελλάδα, φιλοξενώντας στους χώρους τους μερικές από τις πιο γνωστές και σημαντικές ελληνικές και διεθνείς μάρκες.

Τα Χριστούγεννα του 2003 εγκαινιάστηκε το πρώτο πολυκατάστημα επίπλων και ειδών σπιτιού που λειτούργησε στην Ελλάδα, το Noto Home των 17.000 τ.μ. στο κτίριο της πλατείας Κοτζιά, το οποίο στα πρώτα έτη λειτουργίας του είχε ισχυρές επιδόσεις και μεγάλη επισκεψιμότητα. Η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού το συγκεκριμένο κατάστημα όπως και πολλά ακόμη καταστήματα λιανικής επηρεάστηκαν έντονα από την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2019 έπεσαν οι τίτλοι τέλους, υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών και των επιταγών του προγράμματος αναδιάρθωσης της Notos Com, που μεταξύ των άλλων περιλάμβανε και κλείσιμο καταστημάτων, μεταφέροντας το concept στον 6ο και 7ο όροφο του notosgalleries στην Αιόλου. Τον Ιανουάριο του 2021 ακολούθησε το κλείσιμο του Notos Home στο Golden Hall.

Aυτή τη στιγμή η επιχείρηση χωρίζεται σε τρεις μεγάλους τομείς δραστηριότητας, καθένας από τους οποίους εμπορεύεται διαφορετικά προϊόντα και απευθύνεται σε διαφορετικές κατηγορίες πελατών. 

Κλάδος καλλυντικών

Στον τομέα των καλλυντικών μέρος της δραστηριότητας αποτελεί η χοντρική διάθεση ειδών προσωπικής φροντίδας και καλλωπισμού επιλεκτικής διανομής καθώς και η αποκλειστική διανομή των γραφικών ειδών Faber Castell. 

Ο κλάδος αυτός δραστηριοποιείται κυρίως στη χονδρική πώληση, αναλαμβάνοντας το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής των προϊόντων διαφόρων οίκων του εξωτερικού. Η εταιρεία απέκτησε την αποκλειστική διάθεση των brands Shiseido και Dolce & Gabbana, για την Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου 2019 ενώ το 2022 απέκτησε και την αποκλειστική διάθεση μέρους των brands που διαχειρίζεται ο όμιλος L’ Oreal. 

O κλάδος ένδυσης υπόδησης 

Ο τομέας της ένδυσης και υπόδησης δραστηριοποιείται στη χονδρική διάθεση ειδών ρούχων και παπουτσιών αλλά και στη λιανική πώληση προϊόντων εταιρειών όπως Lacoste, Gant, Nautica, The Bostonians, La Martina. 

Μέρος της δραστηριότητας αποτελεί και η χονδρική διάθεση ειδών προσωπικής εμφάνισης στο εξωτερικό των προϊόντων Nautica, Lacoste shoes, La Martina στην Κύπρο. 

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2022 διεκόπη η συνεργασία με την American Eagle και ταυτόχρονα έκλεισαν και όλα τα καταστήματα που υπήρχαν με το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα στη χώρα μας. Οι διαφορές των δύο πλευρών οδηγήθηκαν σε διεθνή διαιτησία όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση με τη Notos να διεκδικεί αποζημίωση. 

Στον τομέα ένδυσης – υπόδησης υπάγονταν στο τέλος του 2022 53 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 42 είναι καταστήματα που διαχειρίζεται άμεσα η εταιρεία και τα 11 είναι καταστήματα τρίτων που διαθέτουν αποκλειστικά δικά της εμπορεύματα και για λογαριασμό της, με το σύστημα της παρακαταθήκης. 

Πολυκαταστήματα

Η εταιρεία έχει παρουσία και στον κλάδο των  πολυκαταστημάτων, μέσω των οποίων διατίθενται επώνυμα καλλυντικά, ενδύματα, υποδήματα και αξεσουάρ. Σήμερα εκμεταλλεύεται τέσσερα φυσικά καταστήματα Notos (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πειραιά – Καλαμάτα) και το e-shop notos.gr. 

Στα πλαίσια της αναβάθμισης των πολυκαταστημάτων η Notos Συμμετοχών προχώρησε σε σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αναγνωρισμένους οίκους μόδας και εντάχθηκαν ή εντάσσονται σταδιακά στα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά Hugo, Boggi, Tsakiris Mallas, Bash, Kocca, Twinset, DKNY, Kiko Milano.

Ανοδική η πορεία για το 2023

To 2022 οι πωλήσεις της Notos διαμορφώθηκαν στα 110,25 εκατ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση κατά 17,45% σε σχέση με το 2021 , ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 11,4 εκατ. ευρώ με απώλειες κατά περίπου 3,5 εκ ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2021. Για το 2023 oι πωλήσεις θα διαμορφωθούν σε περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς την American Eagle, οι πωλήσεις της οποίας προβλέπονταν στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ με βάση το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο. Το EBITDA εκτιμάται ότι διαμορφωθεί μεταξύ 14 έως και 16 εκατομμυρίων ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.