26 Απρ 2024
READING

Ποιες ήταν οι καλύτερες διαφημίσεις του 2023;

5 MIN READ

Ποιες ήταν οι καλύτερες διαφημίσεις του 2023;

Ποιες ήταν οι καλύτερες διαφημίσεις του 2023;

Μια χρονιά καινοτόμων διαφημίσεων

Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο στον κόσμο της διαφήμισης, που σημαδεύτηκε από μερικές από τις πιο δημιουργικές και ελκυστικές καμπάνιες που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Από την αξιοποίηση της λαϊκής κουλτούρας μέχρι την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην αφήγηση ιστοριών, ο κλάδος παρακολούθησε μερικές εξαιρετικές καμπάνιες.

Η Taco Bell ξεχωρίζει με μια αντισυμβατική διαφημιστική καμπάνια

Με μια αξιοσημείωτη κίνηση marketing, η Taco Bell μετέτρεψε μια νομική αγωγή στην πιο πολυσυζητημένη διαφήμιση της χρονιάς. Τον Μάιο, κατέθεσε αίτηση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ για την ακύρωση του εμπορικού σήματος “Taco Tuesday”, το οποίο κατείχε μια μικρότερη αλυσίδα taco από το 1989. Το επιχείρημα της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων fast-food ήταν απλό αλλά ισχυρό: η φράση “Taco Tuesday” πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους όσους αγαπούν τα τάκος.

Αυτή δεν ήταν απλώς μια τυπική διαφημιστική εκστρατεία. Περιελάμβανε πολλαπλές πτυχές των δραστηριοτήτων της Taco Bell – από το marketing μέχρι τις νομικές, ψηφιακές και άλλες. Η εκστρατεία ξεκίνησε με αυτή τη νομική κατάθεση, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Η μοναδική προσέγγιση της Taco Bell μετέτρεψε ένα νομικό έγγραφο σε διαφημιστική καμπάνια και στη συνέχεια σε μια συνεχή πλατφόρμα μάρκας. Το “Taco Tuesday” χρησιμοποιείται πλέον για εβδομαδιαίες αποκλειστικές προσφορές στα μέλη πιστότητας της εφαρμογής Taco Bell. Η εκστρατεία αυτή ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητά της, μετατρέποντας μια νομική κατάθεση σε μια ολοκληρωμένη και εξαιρετικά επιτυχημένη στρατηγική marketing.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες διαφημίσεις “ανοίγουν” τα πορτοφόλια μας

Η Stella Artois συνδέει την τέχνη με τη διαφήμιση

Η Stella Artois με την καινοτόμο διαφημιστική καμπάνια, “Artois Probability”, συνδύασε την ιστορία της τέχνης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Η καμπάνια περιστράφηκε γύρω από μια μοναδική ιδέα: τον υπολογισμό της πιθανότητας η μπύρα που απεικονίζεται σε διάσημους πίνακες ζωγραφικής να είναι η Stella Artois.

Η καμπάνια, που αναπτύχθηκε από την Gut Buenos Aires, χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να εξετάσει πίνακες διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Van Gogh και ο Manet. Ένα παράδειγμα είναι ο πίνακας του Pieter Bruegel του πρεσβύτερου “Ο γάμος των χωρικών” από το 1567, όπου ο αλγόριθμος υπολόγισε 78% πιθανότητα ότι η απεικονιζόμενη μπύρα ήταν η Stella Artois, μια μάρκα με βαθιές ιστορικές ρίζες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Η καμπάνια σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από επτά εκατομμύρια εμφανίσεις. Ξεχώρισε χρησιμοποιώντας δημιουργικά την τεχνολογία για να συνδέσει μια ιστορική μάρκα όπως η Stella Artois με την κλασική τέχνη, προσφέροντας μια νέα και ελκυστική προσέγγιση στη διαφήμιση μπύρας.

Η τολμηρή προσέγγιση της Liquid Death με ένα μουσικό βίντεο

Η Liquid Death, μια αμερικανική μάρκα νερού, έκανε αίσθηση τον Ιούλιο κυκλοφορώντας ένα μουσικό βίντεο για το τραγούδι της “F*ck Whoever Started This”. Το κομμάτι αυτό αποτελεί μέρος του άλμπουμ τους “Greatest Hates Vol. 3”, το οποίο αποτελείται από 10 τραγούδια. Το μοναδικό σε αυτό το άλμπουμ είναι ότι οι στίχοι του προέρχονται από αρνητικά σχόλια που δέχτηκε η μάρκα στο διαδίκτυο.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει τραγούδια με πιασάρικους τίτλους όπως “Worst Name For A Water Company”, “It’s Dumb And I Won’t Buy It” και “There’s Not Even Alcohol In It”. Αυτοί οι τίτλοι είναι άμεσα εμπνευσμένοι από τα μη κολακευτικά σχόλια που στέλνονται στην εταιρεία.

Αυτή η κίνηση της Liquid Death αναδεικνύει μια τολμηρή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κριτικής στο σημερινό δύσκολο πολιτιστικό τοπίο. Η μάρκα αποδεικνύει ότι η ύπαρξη μιας ισχυρής, δημιουργικής άποψης είναι απαραίτητη, ειδικά όταν αντιμετωπίζονται διάφορα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.

Καινοτομία από τη Nissan με μια τετράωρη διαφήμιση

Τον Φεβρουάριο, η Nissan ακολούθησε μια αντισυμβατική μέθοδο για να διαφημίσει το νέο της ηλεκτρικό SUV, Ariya. Δημιούργησε μια διαφήμιση διάρκειας τεσσάρων ωρών, ειδικά προσαρμοσμένη για το δημοφιλές κανάλι του YouTube, Lofi Girl, γνωστό για τα βίντεο κινουμένων σχεδίων με χαλαρωτική μουσική.

Η διαφήμιση περιλαμβάνει χαλαρωτικό animation που δείχνει μια γυναίκα να οδηγεί μέσα σε γραφική εξοχή, με περιστασιακές αναλαμπές από διαφημιστικές πινακίδες που προβάλλουν το SUV Ariya. Ο συνδυασμός των ήρεμων οπτικών και της οργανικής μουσικής αποτύπωσε τέλεια την ουσία του καναλιού, βρίσκοντας απήχηση στο κοινό του.

Η Nissan συνεργάστηκε με τη Google, το στούντιο animation Titmouse με έδρα το Λος Άντζελες και το The Mayda Creative Co., ένα δημιουργικό στούντιο από τη Νέα Υόρκη, για την παραγωγή αυτής της διαφήμισης. Οι συλλογικές τους προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα ένα σποτ που έχει συγκεντρώσει πάνω από 18 εκατομμύρια προβολές.

Αυτή η διαφήμιση ξεχωρίζει για τη διάρκεια και τη μορφή της, ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά διαφημιστικά πρότυπα. Επιδεικνύει βαθιά κατανόηση του κοινού-στόχου και σεβασμό στις προτιμήσεις του. Η επιτυχία της διαφήμισης δείχνει πώς μια καλά σχεδιασμένη, προσαρμοσμένη στο κοινό προσέγγιση μπορεί να αποδώσει, ακόμη και με αντισυμβατικές στρατηγικές όπως ένα βίντεο διάρκειας τεσσάρων ωρών.

Η απογοήτευση της διαφήμισης “Mother Nature” της Apple

Ενώ πολλές διαφημίσεις έχουν τραβήξει την προσοχή του κοινού για την καινοτομία και την πολιτιστική τους συνάφεια, η καμπάνια “Mother Nature” της Apple απέτυχε να συνδεθεί με το κοινό. Στη διαφήμιση πρωταγωνιστεί η Octavia Spencer ως Μητέρα Φύση και την παρουσιάζει να επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία της Apple στο Cupertino. Συναντιέται με στελέχη της Apple, συμπεριλαμβανομένου του CEO Tim Cook, για να συζητήσουν τις προσπάθειες της εταιρείας να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει ένα σλόγκαν αξιομνημόνευτο;

Ωστόσο, η διαφήμιση επικρίθηκε για το γεγονός ότι διακωμωδούσε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κλίμα και ότι είχε μια κυνική χροιά. Θεωρήθηκε από πολλούς ότι υποβαθμίζει τη σημασία της δράσης για το κλίμα, εστιάζοντας περισσότερο στην προώθηση των προϊόντων παρά στην επίδειξη πραγματικής δέσμευσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

2023: Μια χρονιά επιτυχιών και αστοχιών στη διαφήμιση

Το 2023 ήταν μια χρονιά αντιθέσεων στη διαφημιστική βιομηχανία. Ενώ πολλές μάρκες αξιοποίησαν με επιτυχία τις πολιτιστικές τάσεις και τα συναισθήματα των καταναλωτών, δημιουργώντας αξιομνημόνευτες και εντυπωσιακές καμπάνιες, άλλες, όπως η Apple με τη διαφήμιση “Mother Nature”, έχασαν το στόχο τους. Οι φετινές διαφημίσεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες να είναι δημιουργικές, πολιτισμικά συντονισμένες και να συνδέονται πραγματικά με το κοινό τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo &Video: Unsplash|Youtube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.