28 Απρ 2024
READING

Ο Κρητικός πέτυχε τους στόχους του 2023 αγγίζοντας τα 620 εκατομμύρια

4 MIN READ

Ο Κρητικός πέτυχε τους στόχους του 2023 αγγίζοντας τα 620 εκατομμύρια

Ο Κρητικός πέτυχε τους στόχους του 2023 αγγίζοντας τα 620 εκατομμύρια

Να πετύχει τους στόχους που είχε βάλει ήδη από το τέλος του 2022 για τη φετινή χρονιά κατάφερε η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται, φέρνοντας ουσιαστικά στο τζίρο του κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς το τζίρο που αποκόμισε από τις εξαγορές που έκανε το προηγούμενο διάστημα και αγγίζοντας τα 620 εκατομμύρια ευρώ.

Το ενδιαφέρον όμως εκτός από το γεγονός ότι έπιασε το τζίρο που υπολόγιζε για φέτος, είναι ότι δεν έκανε κάποια άλλη εξαγορά αλλά παρέμεινε στα όσα είχε ήδη υλοποιήσει με την απόκτηση του ομίλου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και της Μαθουδιάκης στη Κρήτη. Εκτός από το τζίρο όμως η Κρητικός κατάφερε να κινηθεί σημαντικά καλύτερα και από τον μέσο όρο ανάπτυξης της αγοράς σε όγκο πωλήσεων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αγορά θα κλείσει με περίπου μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα ανόδου σε επίπεδο ανάπτυξης όγκου σε σύγκριση με το 2022. Κάτι που ο Κρητικός έχει ξεπεράσει με αρκετά μεγάλη άνεση όλο το προηγούμενο διάστημα του έτους που κλείνει σε μόλις λίγες ημέρες.

Το γεγονός πάντως είναι ότι η διοίκηση της ΑΝΕΔΗΚ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλός της, Άγγελος Κρητικός, καλούνται αυτή τη στιγμή να διαχειριστούν ένα πολυδαίδαλο δίκτυο καταστημάτων που περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ιδιόκτητων καταστημάτων Κρητικός, τα καταστήματα Αριάδνη στην Κρήτη που εξαγόρασε πριν από λίγα χρόνια, τα καταστήματα των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών που φέτος ολοκληρώθηκε και τυπικά η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο της αλυσίδας αλλά και το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων franchise που είχε στην ομπρέλα του ο ΣΥΝΠΑ με τις επωνυμίες Ελληνικά Μάρκετ, Ήλιος και Πρόοδος. Το γεγονός αυτό είναι λογικό ότι μετέθεσε το μεγαλύτερο βάρος της δραστηριότητας στο νοικοκύρεμα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

Αρκετοί είναι εκείνοι στην αγορά που κάνουν λόγο για άναρχη ανάπτυξη και για μικρές αποδόσεις ανά κατάστημα σε επίπεδο πωλήσεων, παρά το εκτεταμένο δίκτυο που διατηρεί η αλυσίδα ο τζίρος της επιχείρησης άγγιξε τα 497,6 εκατομμύρια ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 620 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση και των καταστημάτων που εξαγόρασε το 2022, δηλαδή των 52 εταιρικών καταστημάτων του ΣΥΝΠΑ και των 12 καταστημάτων της αλυσίδας Μαθιουδάκης.

Διπλασίασε το τζίρο του σε μόλις τρία χρόνια

Ενδεικτικό πάντως της εκρηκτικής ανάπτυξης που γνώρισε τον τελευταίο καιρό η Κρητικός, είναι το γεγονός ότι στο τέλος 2020 έκανε τζίρο 355 εκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει σχεδόν να διπλασιάσει το τζίρο του σε 620 εκατομμύρια ευρώ μετά από τρία χρόνια, στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Με αργά αλλά σταθερά βήματα η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων γειτονιάς

Την ίδια ώρα η επιχείρηση συνεχίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα να αναπτύσσει το δίκτυο των καταστημάτων franchise γειτονιάς, με την ονομασία Κρητικός που έχουν επιφάνεια έως 100 τετραγωνικά μέτρα τα mini market και από 200 έως και 250 τετραγωνικά μέτρα τα υπόλοιπα σημεία που εντάσσονται στο συγκεκριμένο concept. Υπολογίζεται ότι τα έως τώρα σημεία που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν ανέρχονται σε περίπου 30. 

Ως προς τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσει η επιχείρηση, αρκετοί στην αγορά εκτιμούν ότι πιθανότατα οι εξαγορές έλαβαν τέλος για την αλυσίδα που ξεκίνησε την πορεία της από ένα μικρό μπακάλικο στην Αίγινα, το οποίο ίδρυσε ο πατέρας των τριών διαδόχων της επιχείρησης, Ανδρέας Κρητικός. Κάτι που παρόλ’ αυτά δεν πρόκειται παρά για μία εκτίμηση που κυρίως βασίζεται στο γεγονός ότι η εταιρεία άνοιξε πολλά μέτωπα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία τον τελευταίο καιρό επιδιώκει να βάλει σε μία τάξη. 

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Κρητικός κατάφερε με ευελιξία και όντας μέσα στην αγορά, να σαρώσει ένα μεγάλο μέρος των μικρότερων επιχειρήσεων, προερχόμενων από τον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ, τον οποίο γνώριζε και ο ίδιος πολύ καλά από την παρουσία του σε αυτόν επί σειρά πολλών ετών. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γνώριζε τις αδυναμίες, τις παθογένειες, τα δεδομένα των μικρότερων ανταγωνιστών του, τα οποία αξιοποίησε προς όφελός του, εξαγοράζοντάς τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.