27 Απρ 2024
READING

Κώστας Νεμπής: Το στοίχημα του νέου CEO του ΟΤΕ και η επόμενη ημέρα

5 MIN READ

Κώστας Νεμπής: Το στοίχημα του νέου CEO του ΟΤΕ και η επόμενη ημέρα

Κώστας Νεμπής: Το στοίχημα του νέου CEO του ΟΤΕ και η επόμενη ημέρα

Μεγάλο το έργο και οι ευθύνες που…πέφτουν στις πλάτες του νέου CEO του ΟΤΕ Κώστα Νεμπή, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από αρχές Ιουλίου, όταν και θα αποχωρήσει οριστικά από το τιμόνι του ομίλου ο Μιχάλης Τσαμάζ.

Ο κ. Νεμπής αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια καλή περίοδο για τον όμιλο αλλά συνάμα και πολύ δύσκολη. Ο ΟΤΕ είναι ο No1 τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, έχει τους περισσότερους πελάτες σε κινητή και σταθερή, ενώ έχοντας 665.000 πελάτες, ηγείται στην κούρσα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο ανταγωνισμός στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ μεγάλος. Η Nova, έχοντας «κηρύξει» πόλεμο τιμών ήδη από τις αρχές του έτους, μετά και την συγχώνευση με την Wind, φέρνοντας νέα προγράμματα σε σταθερή και κινητή αλλά και εμπλουτίζοντας σημαντικά το πρόγραμμά της στην τηλεόραση, έχει καταφέρει να προσεγγίσει πολλούς νέους πελάτες. Έτσι, έχει καταφέρει να «κοντράρει» έως ένα βαθμό τον ΟΤΕ, θέλοντας να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, θέση από την οποία υπηρέτησε τον όμιλο για 13 συναπτά έτη. Επί ημερών του ο ΟΤΕ έχει καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας ανακοινώσει παράλληλα ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό επενδυτικό πλάνο για οπτικές ίνες και 5G.

Στόχος του κ. Νεμπή είναι να κρατήσει ψηλά τον ΟΤΕ, να κάνει πράξη όλες τις δεσμεύσεις αλλά και να φέρει εις πέρας το επενδυτικό πλάνο που «άφησε» ο προκάτοχός του. Αναλαμβάνει τα ηνία σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τον όμιλο όσο και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Παράλληλα πρέπει να πείσει τους μετόχους για το όραμα και το έργο του, δίνοντας ξανά ώθηση στην μετοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και…σκαμπανεβάσματα το τελευταίο διάστημα.

Το στοίχημα για FTTH και 5G  

Ο ΟΤΕ, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία, έκλεισε το 9μηνο με 881 εκατ. ευρώ τζίρο, όντας ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα.

Αυτές οι επενδύσεις είναι το μέλλον τόσο του ομίλου όσο και της Ελλάδας, καθώς αναμένεται να φέρουν υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες, γεγονός που αναμένεται να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες, εδραιώνοντας τον ΟΤΕ στην κορυφή του κλάδου.

Το 2023 ο ΟΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,6 δις. ευρώ, από 1,4 δις το 2011, ο καθαρός δανεισμός έχει πέσει στα 446 εκατ. ευρώ, οι ευρυζωνικοί πελάτες έχουν αυξηθεί 2,3 εκατ. οι συνδρομητές τηλεόρασης στους 665.000 και το δίκτυο οπτικών ινών φτάνει τα 46.000 χλμ και το FTTH αναπτύσσεται με στόχο να έχει φτάσει στα 1,3 εκατ. νοικοκυριά στο τέλος του έτους.

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, για να επεκταθεί η υποδομή Fiber to the Home σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 5G σε όλη τη χώρα. Θέλοντας ουσιαστικά να καταστεί ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο κ. Νεμπής θα πρέπει να οδηγήσει τον ΟΤΕ στην επόμενη ημέρα, υλοποιώντας εντός χρονοδιαγράμματος το επενδυτικό πλάνο του ομίλου, αλλά φέρνοντας και νέες ιδέες, καινοτόμες και πρωτοποριακές, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική του πορεία και τα επόμενα χρόνια, υπερισχύοντας έναντι του ανταγωνισμού.

Σήμερα το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber, ενώ μέχρι το τέλος του 2023, το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε περίπου 1,3 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις. Παράλληλα, συμπράττει με το Δημόσιο σε έργα ΣΔΙΤ, όπως το UltraFast Broadband, που θα φέρει το FTTH σε πάνω από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Στην κινητή, η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 5G έχει φτάσει ήδη στο 90% ενώ μέσα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται η εμπορική διάθεση του 5G Stand Alone, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων των δικτύων 5ης γενιάς.

Παράλληλα τρέχει και το Payzy, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τους 180 χιλιάδες πελάτες και σύντομα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στην Γερμανία από την Deutsche Telekom.

Ο ανταγωνισμός

Πρόσφατα, ο κ. Τσαμάζ, μίλησε για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, ο οποίος έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Με το στοίχημα του κ. Νεμπή να εστιάζεται στο να κρατήσει την εταιρεία ακέραιη και φυσικά ηγέτιδα στον χώρο.

Η Nova, τρέχει ένα πρόγραμμα 2 δις. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 1,8 δις ευρώ στην Ελλάδα συνολικά.

Πρόσφατα ο CEO της Nova κ.Γεωργιόπουλος είπε ότι στο σύνολο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, προστέθηκαν 76.600 νέες γραμμές με το σύνολο αυτών των συνδέσεων (δηλαδή το 100%) να το καταγράφει η Nova.

Παράλληλα, έχει μπει δυναμικά στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, με νέες συνεργασίες και σημαντικές συμφωνίες, με τους συνδρομητές να αυξάνονται διαρκώς, ξεπερνώντας αυτή τη στιγμή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 400.000.

Η Vodafone από την άλλη, προχωράει το επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας μέχρι το σπίτι (FTTH), έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Στα δίκτυα 5G έχει ήδη πετύχει 71% πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ τον Μάρτιο του 2024 αναμένουν να βρίσκονται στο 86% και τον Μάρτιο του 2025 στο 92%, παραμένοντας σε τροχιά επίτευξης του αρχικού στόχου για κάλυψη 90% μέχρι το 2025. Όλοι οι πάροχοι, έχουν μπει πολύ δυνατά και στο… παιχνίδι των έργων ICT, ωστόσο ο ΟΤΕ έχει λάβει ήδη τη μερίδα του λέοντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.