Το 2023 ο Εμανουέλε Γκριμάλντι αναδείχθηκε η διεθνής προσωπικότητας της χρονιάς στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards κι έγινε ο πρώτος που έλαβε δις αυτή την αναγνώριση.
Είναι η ίδια χρονιά που o Ναπολιτάνος εφοπλιστής ολοκληρώνει επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, όπου «ήρθε για να μείνει», όπως έχει διαμηνύσει. Χθες, έπεσαν οι οριστικές υπογραφές για την παραχώρηση του 67% του λιμένα Ηρακλείου, επτά μήνες αφότου ο ιταλικός κολοσσός της ναυτιλίας αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής της ΟΛΗ Α.Ε.. Έτερος διεκδικητής ήταν η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την Aviareps (συμφερόντων Γρύλλου) και τη Nectar Holdings, αλλά το asset κατέληξε στον όμιλο Γκριμάλντι, έναντι 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια ο ιταλικός όμιλος ήταν ήδη ο κύριος πελάτης του λιμανιού, μέσω της θυγατρικής του Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο και τώρα αδράττει την ευκαιρία να μεγιστοποιήσει το αποτύπωμά του στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που σχεδιάζει ο Εμανουέλε Γκριμάλντι είναι να καταστήσει το λιμάνι του Ηρακλείου πράσινο – υλοποιώντας επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – αλλά και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου. Στόχος είναι η παροχή υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών, περισσότερες εμπορικές ροές, περισσότερος τουρισμός, περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στο Ηράκλειο, με τον όμιλο να έχει ήδη επίγνωση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου και η κύρωσή της από τη Βουλή.
Είχε προηγηθεί, σχεδόν δύο μήνες πριν, η εξαγορά του 67% του λιμένα Ηγουμενίτσας από την εταιρεία που ελέγχει η οικογένεια Γκριμάλντι έναντι 84 εκατ. ευρώ, συμφωνία που αποβλέπει στην αναβάθμιση του τρίτου μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.
Εντός του επόμενου εννεαμήνου η Grimaldi θα πρέπει να παρουσιάσει το master plan αξιοποίησης, τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και για το λιμάνι του Ηρακλείου. Ήδη ο όμιλος φέρεται να έχει ξεκινήσει συνομιλίες με μεγάλες εταιρείες για να προσελκύσει την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο.
«Η ναυτιλία βρίσκεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στα χέρια ισχυρών οικογενειών και εφοπλιστών ανά την υφήλιο», είπε στο πρόσφατο συνέδριο του Capital Link ο Ναπολιτάνος επενδυτής, που εισήλθε στην ελληνική ακτοπλοΐα το 2008, με την είσοδο στη Minoan Lines. Βασική επιδίωξη του εφοπλιστή είναι η ανάπτυξη της εταιρείας, κυρίως μέσω της αύξησης των δρομολογίων εσωτερικού. Η εταιρεία είναι ήδη εκτός Χρηματιστηρίου από το 2019, αφού ο Γκριμάλντι αγόρασε το 98% των Μινωϊκών Γραμμών. Το όνομα του ομίλου έχει εμπλακεί στα σενάρια πώλησης των ΑΝΕΚ και της Attica.
Η δραστηριότητα του ομίλου εκτείνεται από την Ελλάδα μέχρι την Ισπανία, στην μεταφορά επιβατών και φορτηγών, ενώ στο έργο του περιλαμβάνεται η μεταφορά αυτοκινήτων μέσω δικτύου car carriers από Τουρκία και Ισραήλ μέχρι και Ισπανία, Πορτογαλία, βόρεια Αφρική και βόρεια Ευρώπη. Ο όμιλος έχει γράψει ρεκόρ ήδη από το 2022, όταν τα έσοδά του έφτασαν τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προσέγγισαν τα 1,2 δισεκατομμύρια.
Τα πρώτα έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάμειξη των Grimaldi στη ναυτιλία χρονολογούνται από το 1348, όταν τα χρονικά του Βασιλείου της Νάπολης ανέφεραν ότι η βασίλισσα Giovanna I έδωσε στους αδελφούς Rajinerio, Richerio και Perino de Grimaldis ένα τεχνούργημα από συμπαγή χρυσό, ως εγγύηση για τη ναύλωση τριών πλοίων. Το 1947, ο Guido Grimaldi και τα αδέλφια έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης πλοιοκτήτριας εταιρείας, επενδύοντας σε φορτηγό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.