26 Απρ 2024
READING

Πώς θα μοιάζει το γραφείο του αύριο;

3 MIN READ

Πώς θα μοιάζει το γραφείο του αύριο;

Πώς θα μοιάζει το γραφείο του αύριο;

Οι τάσεις που διαμορφώνουν το μετα-πανδημικό εργασιακό περιβάλλον;

Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας μας. Δεν άλλαξε μόνο τα μοντέλα εργασίας, όπως η απομακρυσμένη και η υβριδική εργασία, αλλά και τους χώρους γραφείων. Οι αλλαγές αυτές οδηγούνται από τη βιωσιμότητα, την τεχνολογία και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού.

Επανασχεδιασμός των χώρων γραφείου για μια νέα εποχή

Η Gensler, μια παγκόσμια εταιρεία αρχιτεκτονικής και design, έκανε μια μελέτη σχετικά με τις τάσεις και τις εξελίξεις στο design που αναμένονται το έτος 2024. Η έκθεση Gensler’s 2024 Design Forecast αναδεικνύει το μεταβαλλόμενο τοπίο των γραφείων. Οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν την δημιουργία χώρων για διαφορετικές γενιές, τις ποικίλες επιλογές στις επιχειρηματικές περιοχές των πόλεων και την ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη στο σχεδιασμό γραφείων. Αυτές οι τάσεις υπογραμμίζουν τη στροφή προς πιο δυναμικά, ευέλικτα και τεχνολογικά ολοκληρωμένα περιβάλλοντα εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

Η πανδημία προκάλεσε την επανεκτίμηση του παραδοσιακού γραφείου. Τώρα, η έμφαση δίνεται στο να γίνουν τα γραφεία κάτι περισσότερο από απλοί χώροι εργασίας – θα πρέπει να είναι ελκυστικοί προορισμοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί πώς τα γραφεία μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα σε περιοχές μεικτής χρήσης, παρέχοντας όχι μόνο χώρο εργασίας αλλά και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, μάθηση και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες.

Μετατροπή και επαναχρησιμοποίηση χώρων γραφείων

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες τάσεις είναι η επαναχρησιμοποίηση χώρων γραφείων σε διαφορετικούς τύπους ακινήτων, όπως κατοικίες, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και χώρους ψυχαγωγίας. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι μόνο καινοτόμος αλλά και φιλική προς το περιβάλλον, καθώς επαναχρησιμοποιεί τις υπάρχουσες δομές αντί να χτίζει νέες, μειώνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα.

Η ανάλυση της Gensler υπολογίζει ότι περίπου το 30% των κτιρίων γραφείων μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Η διαπίστωση αυτή ενθαρρύνει τους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους πολεοδομίας να διερευνήσουν δημιουργικές επιλογές για το μέλλον των χώρων γραφείων.

Διατήρηση των παραδοσιακών γραφείων με ένα twist

Παρά την τάση για μετατροπή, πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν από παραδοσιακούς χώρους γραφείων. Η πρόκληση για τις εταιρείες αυτές είναι να επαναπροσδιορίσουν τα γραφεία τους με τρόπους που να ευθυγραμμίζονται με τις σύγχρονες εργασιακές πρακτικές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επανασχεδιασμούς γραφείων, πειράματα με νέες διαρρυθμίσεις και πιλοτικά έργα που δοκιμάζουν καινοτόμες χρήσεις γραφείων.

Οι πρωτοβουλίες αυτές υπερβαίνουν το design – αφορούν την επανεξέταση του ρόλου του γραφείου στην εργασιακή ζωή των εργαζομένων.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το design να μας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία μας;

Επηρεάζοντας τον αστικό σχεδιασμό

Οι τάσεις που εξελίσσονται στο σχεδιασμό γραφείων πρόκειται να επηρεάσουν ευρύτερες αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις. Υπάρχει μια στροφή προς τη δημιουργία χώρων που δεν είναι απλώς πρακτικοί αλλά και ελκυστικοί και φιλόξενοι. Αυτή η αντίληψη είναι πιθανό να επεκταθεί στο σχεδιασμό διαφόρων αστικών περιοχών, από το κέντρο των πόλεων μέχρι τις κατοικημένες γειτονιές.

Ένα νέο κεφάλαιο για τους χώρους γραφείων

Η μετά-Covid εποχή αποτελεί μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τα γραφεία. Η κίνηση προς ευέλικτους, βιώσιμους και ευέλικτους χώρους εργασίας δεν είναι απλώς μια αντίδραση στην πανδημία – είναι μια προοδευτική προσέγγιση της εργασίας και της ζωής στην πόλη. Καθώς αυτές οι τάσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται, θα διαμορφώσουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.