26 Απρ 2024
READING

Ποιες ήταν οι κορυφαίες καταναλωτικές τάσεις στην μόδα το 2023;

4 MIN READ

Ποιες ήταν οι κορυφαίες καταναλωτικές τάσεις στην μόδα το 2023;

Ποιες ήταν οι κορυφαίες καταναλωτικές τάσεις στην μόδα το 2023;

Η μόδα θολώνει τα όρια μεταξύ των διαφόρων βιομηχανιών

Το 2023, ο κόσμος της μόδας και της ομορφιάς γνώρισε μεγάλες αλλαγές. Νέες τάσεις εμφανίστηκαν, δείχνοντας πώς αλλάζουν οι προτιμήσεις των καταναλωτών και τι θέλουν από τις μάρκες. Η πολυτέλεια έγινε περισσότερο απλή και κομψή, ενώ η μόδα άρχισε να αναμειγνύεται με το γκουρμέ φαγητό. Τα αστέρια του αθλητισμού έγιναν στιλιστικά είδωλα και οι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για τις ακριβές μάρκες.

Η μόδα συναντά τη γαστρονομία

Μια απρόσμενη αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή τάση φέτος ήταν η συγχώνευση της μόδας με το φαγητό. Με αποκορύφωμα τη συνεργασία της Balenciaga με την αλυσίδα καφέ υγιεινής διατροφής, Erewhon, στο Λος Άντζελες, η τάση αυτή έθεσε νέα πρότυπα για την πολυτέλεια. Οι εταιρείες μόδας άρχισαν να φτιάχνουν φαγητό που φαινόταν υπέροχο στο Instagram και είχαν απήχηση σε στις γενιές -κυρίως την Gen Z- που τους αρέσει να μοιράζονται περιεχόμενο με το φαγητό τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το “πάντρεμα” έδειξε ότι η έννοια της πολυτέλειας αλλάζει και τώρα οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για ξεχωριστές εμπειρίες, πέρα από τις αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα e-commerce από την Cyber Week 2023

Και ο αθλητισμός μπαίνει στο παιχνίδι

Το 2023, ο αθλητισμός και η μόδα ήρθαν πολύ πιο κοντά. Διάσημοι αθλητές μετατράπηκαν σε fashion icons, επηρεάζοντας τις τάσεις και δίνοντας το παρόν σε μεγάλες καμπάνιες και επιδείξεις μόδας. Μάρκες όπως η Gucci και η Louis Vuitton άρχισαν να συνεργάζονται με παίκτες του τένις, ενώ άλλες όπως η Nike και η Adidas “θόλωσαν” τα όρια μεταξύ αθλητικής ένδυσης και υψηλής μόδας. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι το αθλητικό στυλ είναι πραγματικά δημοφιλές στη μόδα τώρα και προσελκύει διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών.

Το 2024, είναι πιθανό να δούμε μάρκες μόδας και ομορφιάς να αξιοποιούν διαφορετικά αθλήματα για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο φάσμα φίλων του αθλητισμού. Για παράδειγμα, η Prada επέλεξε πρόσφατα την Κινέζα μπασκετμπολίστρια Shuyu Yang ως το νέο της πρόσωπο. Επίσης, beauty brands, όπως η Glossier και η Nyx, έχουν συνεργαστεί με το WNBA, δείχνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα γυναικεία αθλήματα που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως ακόμη.

Μινιμαλισμός, μαξιμαλισμός και ήσυχη πολυτέλεια

Η αφήγηση της μόδας του 2023 χαρακτηρίστηκε επίσης από τη συνύπαρξη του μινιμαλισμού και του μαξιμαλισμού. Ενώ μάρκες όπως οι The Row και Toteme υπερασπίστηκαν τα μινιμαλιστικά σχέδια, άλλες όπως η Miu Miu αγκάλιασαν μια πιο επιδεικτική προσέγγιση. Αυτή η διχοτόμηση αντανακλούσε τις ποικίλες προτιμήσεις των καταναλωτών και την ευελιξία της βιομηχανίας της μόδας να ανταποκρίνεται σε διαφορετικά γούστα και διαθέσεις.

Παράλληλα, η βιομηχανία της μόδας έχει γίνει μάρτυρας μιας απομάκρυνσης από τα κραυγαλέα λογότυπα και τις φαντεζί επιδείξεις πλούτου. Αντ’ αυτού, οι καταναλωτές στράφηκαν προς προϊόντα υψηλής ποιότητας και καλής κατασκευής, αλλά πολύ πιο διακριτικά στο marketing και την αισθητική τους – μια τάση που πήρε την ονομασία “quiet luxury”.

Έξυπνες αγορές: Η άνοδος των dupes και του αυθεντικού marketing

Μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών φέτος ήταν ο αυξημένος σκεπτικισμός απέναντι στους influencers και τις μεγάλες μάρκες. Όλο και περισσότεροι άρχισαν να αναζητούν φθηνότερες εκδοχές ακριβών αντικειμένων, μια τάση που ονομάζεται “κουλτούρα των dupes” – συντομογραφία του duplicates, που σημαίνει αντίγραφα

Η τάση αυτή έδειξε ότι οι άνθρωποι προσέχουν περισσότερο το πόσα ξοδεύουν και επανεξετάζουν τι κάνει τα είδη πολυτελείας πολύτιμα. Σε απάντηση, οι μάρκες άρχισαν να συνεργάζονται με μικρότερους influencers, εστιάζοντας στο να είναι πιο αυθεντικές και σχετιζόμενες με τους πελάτες τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για την “ήσυχη πολυτέλεια”;

Μετατρέποντας την κριτική σε δημιουργικότητα

Σε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, ορισμένες μάρκες άρχισαν να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή κριτική ως μέρος του marketing τους. Πήραν τα αρνητικά σχόλια και τα χρησιμοποίησαν στα σχέδια και τις διαφημίσεις τους. στρατηγική αυτή είχε μεγάλη απήχηση στην τρέχουσα απαίτηση των καταναλωτών για ειλικρίνεια και αυθεντικότητα στην επικοινωνία των εμπορικών σημάτων.

Το μέλλον της μόδας

Οι τάσεις της μόδας και της ομορφιάς του 2023 δείχνουν μια βιομηχανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία προσαρμόζεται στις νέες συμπεριφορές των καταναλωτών, στην οικονομική πραγματικότητα και στις πολιτιστικές αλλαγές. Κοιτάζοντας μπροστά, αυτές οι αλλαγές μας δείχνουν πώς μπορεί να είναι η μόδα στο μέλλον – θα έχει να κάνει περισσότερο με την ευελιξία, την καινοτομία και την πραγματική σύνδεση με τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Vogue Business

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.