22 Δεκ 2024
READING

Πώς το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων επηρεάζει τις διαδικτυακές πωλήσεις

3 MIN READ

Πώς το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων επηρεάζει τις διαδικτυακές πωλήσεις

Πώς το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων επηρεάζει τις διαδικτυακές πωλήσεις

Η σχέση μεταξύ φυσικού και online retail

Μια πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Συμβουλίου Εμπορικών Κέντρων (ICSC) αποκαλύπτει ότι το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων επηρεάζει θετικά τις διαδικτυακές πωλήσεις. Η μελέτη, με τίτλο “The Halo Effect III: Where the Halo Shines”, δείχνει ότι όταν ανοίγει ένα νέο κατάστημα, συνήθως αυξάνει τις διαδικτυακές πωλήσεις μιας μάρκας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 69 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ από το 2019 έως το 2022 και διαπίστωσε ότι το άνοιγμα ενός καταστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των online πωλήσεων κατά μέσο όρο 6,9%. Μάλιστα, για τους νεότερους, ανερχόμενους λιανοπωλητές, η αύξηση αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 13,9%.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις του omnichannel μέλλοντος στο retail

Διαφορετικός αντίκτυπος ανά κατηγορία λιανικού εμπορίου

Το άνοιγμα ενός φυσικού καταστήματος όχι μόνο ενισχύει τις διαδικτυακές πωλήσεις, αλλά αυξάνει επίσης σημαντικά την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο κατά μέσο όρο 37%. Αυτή η θετική επίδραση, γνωστή ως “halo effect” διαφέρει ανάλογα με το είδος του λιανικού εμπορίου.

Για παράδειγμα, τα πολυκαταστήματα είδαν σημαντική αύξηση 50,6% στις διαδικτυακές δαπάνες, ενώ τα καταστήματα ρούχων σημείωσαν αύξηση, αλλά μόνο 11,6%. Από την άλλη, στον τομέα των καλλυντικών, οι διαδικτυακές πωλήσεις στην πραγματικότητα μειώθηκαν κατά 4,6% όταν άνοιξαν νέα φυσικά καταστήματα.

Αύξηση του online shopping

Η έρευνα της ICSC διαπίστωσε επίσης ότι όταν ανοίγουν φυσικά καταστήματα, οι καταναλωτές τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα για τις ηλεκτρονικές τους αγορές. Οι καθιερωμένοι retailers είδαν το μέσο καλάθι ηλεκτρονικών αγορών τους να αυξάνεται από 94 σε 104 δολάρια, ενώ οι νεότεροι λιανοπωλητές είδαν αύξηση από 111 σε 120 δολάρια. Τα μεγάλα εξειδικευμένα καταστήματα και τα καταστήματα ειδών σπιτιού παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση αξία του διαδικτυακού καλαθιού, γεγονός που δείχνει ότι η ύπαρξη φυσικού καταστήματος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες διαδικτυακές δαπάνες.

Τι γίνεται, όμως, όταν κλείνουν καταστήματα;

Η μελέτη δείχνει ότι σε όλες τις κατηγορίες, το κλείσιμο ενός καταστήματος οδηγεί σε μείωση των διαδικτυακών πωλήσεων κατά 11,5% στην κοντινή περιοχή. Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή στα καταστήματα οικιακής χρήσης με μείωση 32,2%, στα πολυκαταστήματα με μείωση 26,1% και στις αλυσίδες ένδυσης με μείωση 19,4%. Συνολικά, τόσο οι δαπάνες εντός καταστήματος όσο και οι διαδικτυακές δαπάνες παρουσιάζουν σημαντική μείωση μετά το κλείσιμο των καταστημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Το Pinterest ανοίγει το πρώτο του Pop-Up Store στη Νέα Υόρκη

Τι σημαίνει αυτό για τους retailers

Η έκθεση της ICSC παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους retailers, , υπογραμμίζοντας πώς τα φυσικά καταστήματα ενισχύουν την επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο και την αναγνωρισιμότητα της μάρκας και βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία λιανικής πώλησης σε όλα τα κανάλια (omnichannel). Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους retailers να εξετάζουν προσεκτικά τον αντίκτυπο του κλεισίματος των καταστημάτων τους, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στη συνολική αξία της μάρκας και τις πωλήσεις.

Η σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης στο retail

Ίσως το πιο σημαντικό “δίδαγμα” της μελέτης, είναι η σημασία της εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ φυσικών και διαδικτυακών στρατηγικών λιανικής πώλησης. Σε μια εποχή που το ψηφιακό και το φυσικό λιανικό εμπόριο αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο, η κατανόηση και η αξιοποίηση αυτής της αμοιβαία επωφελούς σχέσης είναι απαραίτητη για τους λιανοπωλητές που επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην αγορά και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους καταναλωτές.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.