21 Δεκ 2024
READING

Το εμπόριο στο παρόν και το μέλλον

5 MIN READ

Το εμπόριο στο παρόν και το μέλλον

Το εμπόριο στο παρόν και το μέλλον

Αν κάτι μας έχουν διδάξει τα τελευταία χρόνια είναι πως το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον που ανατρέπεται συνεχώς είναι η ανθεκτικότητα. Κι αυτό ισχύει για όλους -ανθρώπους και επιχειρήσεις. Η πορεία προς το μέλλον δεν είναι, ούτε πρόκειται σύντομα να γίνει εύκολη και απλή. Ποιες είναι οι τάσεις συμπεριφοράς των καταναλωτών στις οποίες οι επιχειρήσεις απαιτείται να εστιάσουν τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια;

Ανάγκη για εμπειρίες

Ο καιρός που βγαίναμε στους εμπορικούς δρόμους της πόλης για να χαζέψουμε τις βιτρίνες των καταστημάτων έχουν παρέλθει. Οι σημερινοί αγοραστές κάνουν το ίδιο πράγμα ψηφιακά. Μετακινούνται σε ηλεκτρονικά καταστήματα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουν, συγκρίνουν, διαβάζουν αξιολογήσεις και κατόπιν αγοράζουν.

Και η συμπεριφορά αυτή θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Οι άνθρωποι θα ανακαλύπτουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες παρακολουθώντας βίντεο ροής και παίζοντας παιχνίδια. Και οι επιχειρήσεις θα αναζητούν στοιχεία για να προσδιορίσουν σε ποιους ψηφιακούς χώρους συγκεντρώνονται οι πελάτες του ώστε να τους πλησιάσουν και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους.

Με τους νεότερους αγοραστές να έχουν δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ψωνίσουν ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα, οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να επιλέξουν στρατηγικά τον τρόπο που θα εμφανίζονται σε αυτά. Οι αγοραστικές εμπειρίες που τροφοδοτούνται από την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα θα κερδίσουν μεγαλύτερο έδαφος καθώς αυξάνεται η επιθυμία των καταναλωτών για αγορές κάνοντας χρήση της τεχνολογίας.

Με τον τρόπο αυτό, τα όρια μεταξύ εμπορίου και δημιουργίας περιεχομένου για τα ηλεκτρονικά μέσα θολώνουν περισσότερο. Το κατάλληλο μήνυμα για τον κατάλληλο πελάτη θα γίνει κινούμενος στόχος.

Ωστόσο αυτή η δυσκολία δεν πρέπει να απογοητεύει τις επιχειρήσεις. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη ώστε να να προσαρμόζονται γρήγορα στις συνεχείς αλλαγές, παραμένοντας ευέλικτοι.

Όσο η αφοσίωση χάνεται, η ανάγκη για συνεργασίες αυξάνεται

Όσο η πίστη των αγοραστών σε μια μάρκα εξασθενεί, τόσο οι συνεργασίες για τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών αποκτούν μεγαλύτερο νόημα και αξία. Η αφοσίωση στη μάρκα θα πάρει δεύτερη θέση και οι πελάτες θα επιλέγουν εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές ανάγκες και αξίες τους. Το 73% αυτών περιμένουν από τις επιχειρήσεις μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση και κατανόηση των προσδοκιών τους.

Οι έμποροι λιανικής και τα brands για να αυξήσουν τις πιθανότητες να διατηρήσουν -ή και να κερδίσουν τους πελάτες,  χρειάζεται να καινοτομούν και να δημιουργούν συνθήκες ικανές ώστε να παρέχουν εξαιρετικές εμπειρίες.  Στην πραγματικότητα, μια σειρά από μεσάζοντες γίνονται ήδη σημαντικοί παίκτες στο τοπίο του λιανικού εμπορίου. Εφαρμογές που συγκεντρώνουν προϊόντα από διαφορετικές επιχειρήσεις και μπορούν να βρίσκονται στα χέρια των αγοραστών σε λίγα μόλις λεπτά και ευκολίες πληρωμής με μεθόδους όπως buy-now-pay-later έχουν ήδη έρθει για να διευκολύνουν το καταναλωτικό κοινό.

Οι αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου άλλωστε πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 45%-50% έως το 2025, ενώ η παγκόσμια αγορά του last mile αναμένεται να αγγίξει τα $90δις μέχρι το 2030. Οι παραπάνω προβλέψεις έρχονται για υπογραμμίσουν αυτή την ανάγκη: οι έμποροι λιανικής πρέπει να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη που θα συντελέσει στη διαφοροποίησή τους.

Gen Z, αυτή η υπερδύναμη

Η Gen Z καλύπτει σχεδόν το 30% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού και μέχρι το 2025 θα αποτελεί το 27% του εργατικού δυναμικού.  Το γεγονός ότι η γενιά αυτή έχει γεννηθεί και μεγαλώσει αποκλειστικά στον ψηφιακό κόσμο, σε συνδυασμό με την αγοραστική της δύναμη που πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα λίγα χρόνια, αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης διαφημιστών και ανθρώπων του marketing.

To YouTube φαίνεται να είναι πιο πιθανό να καλύψει τις ανάγκες της GenZ σε σχέση με άλλες πλατφόρμες βίντεο, είτε γιατί παρακολουθώντας το μπορεί να προβούν σε παρορμητικές αγορές, είτε γιατί από εκεί φαίνεται να αντλούν πληροφορίες για αγορές που έχουν προγραμματίσει. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Την ίδια στιγμή που ο ψηφιακός κόσμος φαίνεται να έχει κερδίσει τη γενιά αυτή, το 42% των δαπανών τους εξακολουθεί να γίνεται μέσω φυσικών καταστημάτων, ποσοστό μεγαλύτερο από τους Millennials (38%).

Τί σημαίνει αυτό;  Επιχειρήσεις και έμποροι λιανικής θα χρειαστεί να δημιουργήσουν πολυκαναλικές εμπειρίες αγορών αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία και μέσα στα καταστήματα, για να ανταποκριθούν στα ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά της νέας αυτές γενιάς.

Συνειδητοί καταναλωτές: μεγαλύτερη αξία, μικρότερο ρίσκο

Μετά από χρόνια μακροοικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας, οι αγοραστές έχουν γίνει πιο συνειδητοί σχετικά με τις αγορές που κάνουν, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στη συνολική πρόταση. Πρόσφατη έρευνα της Google έδειξε ότι η γρήγορη παράδοση και η δωρεάν επιστροφή έχει περίπου την ίδια ισχύ με την έκπτωση ενός προϊόντος.

Η ανησυχία των καταναλωτών, που συνηθίζουν πλέον τις ηλεκτρονικές αγορές, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αποτελεί επίσης μέρος της συνολικής πρότασης. Σύμφωνα με έρευνα του Kantar’s Global Monitor, το 79% των παγκόσμιων καταναλωτών δηλώνει ότι ανησυχεί για την προστασία των δεδομένων και το απόρρητο και το 72% πιστεύει ότι κινδυνεύει πολύ από εταιρείες που κάνουν κατάχρηση αυτών.

Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις είναι ένας και λέγεται συναίνεση. Η βάση δεδομένων δυνητικών και υπαρχόντων πελατών, χρειάζεται να δημιουργηθεί κατόπιν συναίνεσης με τη δημιουργία άμεσων σχέσεων με τους πελάτες.

Όπως φαίνεται, λίγα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τις καταναλωτικές συνήθειες. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί άλλωστε είναι πολύ πρόσφατες και ακόμα διαμορφώνονται. Έμποροι λιανικής και brands χρειάζεται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση παρατηρώντας το αγοραστικό κοινό και τις συνήθειες του, δοκιμάζοντας νέους τρόπους και τεστάροντας την αποτελεσματικότητά τους. Κυρίως δε, χρειάζεται να επιμείνουν μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, έχοντας κατά νου ότι οι εποχές δυσκολιών και αλλαγών -όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν- αποτελούν γόνιμες περιόδους.

 

Με πληροφορίες από Think With Google

Photo:Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.