28 Απρ 2024
READING

Μπορεί ο Σαββίδης να ξαναγεμίσει φυσαλίδες τα μπουκάλια της Σουρωτής;

4 MIN READ

Μπορεί ο Σαββίδης να ξαναγεμίσει φυσαλίδες τα μπουκάλια της Σουρωτής;

Μπορεί ο Σαββίδης να ξαναγεμίσει φυσαλίδες τα μπουκάλια της Σουρωτής;

Με ισχυρό brand name και αναγνωρισιμότητα, η Σουρωτή αποτελεί ίσως μία από τις πιο εδραιωμένες μάρκες στον τομέα του ανθρακούχου νερού στην Ελλάδα. Η οποία ωστόσο έχει περάσει από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια και παρά την εξαγορά της από τον Ιβάν Σαββίδη δεν έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό της.

Η Σουρωτή παραμένει ασταθής από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, παρουσιάζοντας μάλιστα αρκετές ζημίες τα τελευταία χρόνια. Σε βαθμό που και η εμβληματική επένδυση των 25 εκατομμυρίων ευρώ που ετοίμαζε ο ομογενής επιχειρηματίας, για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου εμφιάλωσης στο χωριό της Σουρωτής, τόπο καταγωγής του γνωστού αναψυκτικού, τελικά δεν προχώρησε και μάλιστα ανεστάλη παρά το γεγονός ότι είχε λάβει έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο. 

Εκτός των άλλων, πολλές από τις κινήσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν όχι μόνο στον τομέα των επενδύσεων αλλά και σε επίπεδο αποφάσεων ή και μάρκετινγκ – προώθησης των προϊόντων της επιχείρησης δεν έγιναν πράξη και μάλιστα έτυχαν σημαντικών καθυστερήσεων, τη στιγμή που άλλες εταιρείες του ανταγωνισμού όπως για παράδειγμα η Δουμπιά που απέκτησαν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη έχει κινηθεί με ταχύ βήμα σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο που διατηρεί στην αγορά ο συγκεκριμένος όμιλος και προχωρώντας ταυτόχρονα σε επενδύσεις που σχετίζονται με τον τομέα μάρκετινγκ και διαφήμισης των παραγόμενων προϊόντων, την αλλαγή των συσκευασιών και της εταιρικής εικόνας με νέο λογότυπο αλλά και την επένδυση σε παραγωγικές εγκαταστάσεις – εξοπλισμό.

Μία δύσκολη χρονιά το 2022

Το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τη Σουρωτή, η οποία ενώ είχε καταφέρει να γυρίσει σε θετικό EBITDA το 2021 με τζίρο στα 12,2 εκατομμύρια ευρώ, πέρυσι ο τζίρος της μειώθηκε περίπου κάτω από τα 11 εκατομμύρια ευρώ, με το EBITDA να καθίσταται εκ νέου αρνητικό και την εταιρεία να πλήττεται έντονα από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών. Πιο συγκεκριμένα, η Σουρωτή του Ιβάν Σαββίδη το 2022, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην επίσημη οικονομική έκθεση της εταιρείας για την προηγούμενη χρήση είχε κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 10,2 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 15,99% σε σχέση με τα 12,2 εκατ. ευρώ του 2021. Φυσικά ο τζίρος αυτός αφορά κατά κύριο λόγο το brand Σουρωτή, οι πωλήσεις του οποίου εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό μείωσης κατά 16% και διαμορφώθηκαν σε 9,3 εκατ. ευρώ έναντι 11,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Όσον αφορά το επιτραπέζιο νερό Ύδωρ της εταιρείας, οι πωλήσεις του εμφανίζουν επίσης μείωση κατά 23%, και διαμορφώθηκαν σε 745.066 ευρώ έναντι 968.952 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Σε αυτό το περιβάλλον τα αποτελέσματα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ζημίες προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 283.998 ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 675%.

Οι διοικητικές αλλαγές

Η αστάθεια όμως αποτυπώθηκε και στη διοικητική ομάδα της εταιρείας καθότι στο τέλος Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στη διοικητική ομάδα, καθώς από την εταιρεία αποχώρησε ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ευκαρπίδης και τη θέση του ανέλαβε η Φρίντα Μελετίδη.

Ρόλο στην επόμενη μέρα θα μπορούσε να έχει η Coca-Cola, η οποία κατά πληροφορίες έχει κάνει πρόταση στον Σαββίδη να εξαγοράσει την εταιρεία. Θυμίζουμε ότι η Coca-Cola διατηρεί αυτή τη στιγμή μειοψηφικό ποσοστό στην επιχείρηση. Ωστόσο ο Σαββίδης δεν φαίνεται διατεθειμένος έως αυτή τη στιγμή να πουλήσει την πλειοψηφική του συμμετοχή στην επιχείρηση εμφιάλωσης φυσικού ανθρακούχου μεταλλικού νερού. 

Ο Σαββίδης λοιπόν φαίνεται να επιμένει στη Σουρωτή, και να πιστεύει σε αυτήν. Παρά τα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί για το αντίθετο.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αποδειχθεί, είναι κατά πόσο θα καταφέρει στην πράξη να αντιστρέψει την εικόνα της εταιρείας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το φιλόδοξο και επιθετικό μάρκετινγ από τη Δουμπιά των αδελφών Σαράντη αλλά και από τους λοιπούς παίκτες όπως η Coca-Cola με τα Schweppes, αλλά και μάρκες όπως το Perrier και το Pellegrino και φυσικά την αναγνωρίσιμη και επίσης αναγνωρισμένη δύναμη «Ξυνό Νερό Φλώρινας», το οποίο ωστόσο παρουσιάζει περιορισμένες δυνατότητες. Στον ανταγωνισμό βέβαια προστίθενται και άλλοι παίκτες όπως το Ζαγόρι, ο Βίκος και η Θεόνη που επίσης κινούνται στην αγορά του νερού. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.