26 Απρ 2024
READING

Η νέα τάση στα πολυτελή αρώματα απευθύνεται σε μωρά

4 MIN READ

Η νέα τάση στα πολυτελή αρώματα απευθύνεται σε μωρά

Η νέα τάση στα πολυτελή αρώματα απευθύνεται σε μωρά

Πολυτέλεια από την κούνια

Μία νέα, ιδιαίτερη τάση επικρατεί στην αγορά της πολυτέλειας. Καταξιωμένες μάρκες όπως οι Dior, Hermés και Bulgari έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν σε μια σχετικά ανεξερεύνητη αγορά: τα αρώματα για βρέφη και παιδιά. Αυτή η εξειδικευμένη αγορά περιλαμβάνει διαφορετικά προϊόντα όπως το Bonne Étoile του Dior -αξίας 210 ευρώ- και το άρωμα Cabriole του Hermés -αξίας 106 ευρώ- για παιδιά άνω των τριών ετών.

Αυτά τα προϊόντα, που συχνά χαρακτηρίζονται ως “αρωματικό νερό”, είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ήπια, συνήθως alcohol-free, ώστε να είναι ασφαλή για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών.

Η ιδέα πίσω από τα βρεφικά αρώματα είναι να συλλάβουν την ιδιαίτερη “μυρωδιά του μωρού” σε ένα μπουκάλι. Ενώ προϊόντα όπως οι βρεφικές λοσιόν και τα σαμπουάν περιλαμβάνουν εδώ και καιρό διακριτικά αρώματα, η κυκλοφορία ειδικών αρωμάτων και κολώνιας για μωρά είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν μόνο να κάνουν με το άρωμα, αλλά θεωρούνται και ένδειξη κύρους. Ταυτίζονται με άλλα ακριβά προϊόντα των πολυτελών εταιρειών για μωρά, όπως τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

Το λανσάρισμα των βρεφικών αρωμάτων συμπίπτει με μια γενική ανάκαμψη στη βιομηχανία αρωμάτων, με αύξηση των πωλήσεων σε διάφορους τομείς. Η τάση αυτή αντανακλά ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα και πολυτελή αρώματα, και τα αρώματα θεωρούνται ως προέκταση αυτού, καθώς απευθύνονται σε καταναλωτές υψηλού εισοδήματος και χρησιμεύουν ως μοναδικά δώρα.

Millennials: Η νέα εποχή της γονικής φροντίδας

Αυτή η τάση προς τα πολυτελή αρώματα για μωρά δεν αφορά μόνο τα ίδια τα προϊόντα, αλλά αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι Millennials, που αποτελούν πλέον την κύρια γενιά νέων γονέων, έχουν μεγαλώσει σε μια εποχή όπου η ομορφιά και η πολυτέλεια έχουν μεγάλη αξία. Είναι εξοικειωμένοι με την αυτοφροντίδα και τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και συχνά δίνουν προτεραιότητα σε αυτά.

Αυτή η αλλαγή στις αξίες και στον τρόπο ζωής έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη προθυμία αυτών των νέων γονιών να “μυήσουν” τα παιδιά τους σε προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας από νεαρή ηλικία.

Δημιουργώντας ανθεκτικές σχέσεις με το άρωμα

Υπάρχει μια βαθύτερη στρατηγική πίσω από αυτά τα αρώματα. Οι μάρκες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα μακροχρόνιο αντίκτυπο. Πιστεύουν ότι εισάγοντας αυτά τα αρώματα νωρίς στη ζωή του παιδιού, μπορούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες αναμνήσεις και συναισθήματα που θα μείνουν με το παιδί καθώς θα μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πωλούν απλώς ένα άρωμα, αλλά χτίζουν μια δια βίου σχέση με τους πελάτες τους, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές γενιές, διατηρώντας την κληρονομιά της μάρκας ζωντανή.

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;

Η αλήθεια είναι πως η αγορά των παιδικών αρωμάτων είναι αρκετά εξειδικευμένη και μικρή. Παρόλο που τα προϊόντα αυτά είναι ελκυστικά, δεν τα αγοράζουν πολλοί άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προορίζονται για ένα πολύ μικρό μέρος των πολλών μωρών που γεννιούνται κάθε χρόνο. Γιατί; Επειδή είναι πολύ ακριβά, οπότε μόνο λίγοι άνθρωποι μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά. 

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλόλητα των αρωμάτων αυτών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ισχυρές χημικές ουσίες και τα αρώματα μπορεί να κάνουν κακό στα μωρά, επειδή το δέρμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναπτύσσονται ακόμη. Παρά το γεγονός ότι διατίθενται στο εμπόριο ως ήπια και ασφαλή, υπάρχει επιφυλακτικότητα από πολλούς καταναλωτές. Πιστεύουν ότι αυτά τα αρώματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες στα μωρά.

Το μέλλον των πολυτελών βρεφικών αρωμάτων

Η είσοδος των luxury brands στην αγορά των βρεφικών αρωμάτων αποτελεί ένα ενδιαφέρον μείγμα high-end αγορών και ειδών βρεφικής φροντίδας. Καθώς αυτή η αγορά βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο δημοφιλή θα γίνουν αυτά τα αρώματα και πώς θα ενταχθούν στον ευρύτερο κόσμο των προϊόντων πολυτελείας.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.