27 Απρ 2024
READING

“Ghost Kitchens”: Μια περαστική τάση ή ένα μόνιμο κομμάτι της εστίασης;

3 MIN READ

“Ghost Kitchens”: Μια περαστική τάση ή ένα μόνιμο κομμάτι της εστίασης;

“Ghost Kitchens”: Μια περαστική τάση ή ένα μόνιμο κομμάτι της εστίασης;

Η εξέλιξη των ghost kitchens μετά την πανδημία

Ο κλάδος των κουζινών φαντασμάτων, γνωστός για την καινοτόμο προσέγγισή του στον τομέα της εστίασης, αντιμετωπίζει σημαντικές αλλαγές μετά την πανδημία.

Τι είναι η “κουζίνα φάντασμα”; Η κουζίνα φάντασμα (ghost kitchen) γνωστή και ως κουζίνα σύννεφο ή εικονική κουζίνα, είναι μία επαγγελματική εγκατάσταση προετοιμασίας και μαγειρέματος γευμάτων μόνο για παράδοση που γνώρισε μεγάλη άνθηση, κυρίως την περίοδο των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν απασχολούν σερβιτόρους, δεν έχουν τραπεζαρία, ούτε και χώρο στάθμευσης. Είναι ουσιαστικά αόρατες για το κοινό, σαν να μην υπάρχουν – εξ ου και ο χαρακτηρισμός “φάντασμα”.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι τάσεις της online παραγγελίας εστιατορίων και αλκοολούχων ποτών

Η άνοδος των ghost kitchens και η προσαρμογή στις αλλαγές

Οι κουζίνες φαντάσματα έγιναν πολύ δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή επικεντρώθηκαν στο να κάνουν τις παραδόσεις φαγητού πιο αποτελεσματικές και δεν είχαν το επιπλέον κόστος ενός κανονικού εστιατορίου Οι επενδυτές έριξαν εκατομμύρια σε αυτόν τον ανερχόμενο τομέα, με εταιρείες όπως η αμερικανική CloudKitchens να αποτελούν βασικά παραδείγματα.

Αλλά τώρα, καθώς ξεπερνάμε την πανδημία, πολλές τέτοιες εταιρείες αλλάζουν τις στρατηγικές τους. Η Kitchen United, για παράδειγμα, που έχει ως έδρα την Καλιφόρνια, μετατοπίζει την εστίασή της από τη λειτουργία της κουζίνας στις δυνατότητες λογισμικού της. Παρόμοια, η βρετανική εταιρεία, Reef Kitchens και η αμερικανική, Wonder, απομακρύνονται από τα αρχικά τους μοντέλα, η πρώτη προς την αδειοδότηση της τεχνολογίας της και η δεύτερη προς την ιδέα ενός φυσικού εστιατορίου.

Οικονομικές δυσκολίες

Παρόλο που οι “κουζίνες φαντάσματα” έτυχαν αρχικά μεγάλης προσοχής και χρηματοδότησης, η κερδοφορία αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση. Ζητήματα όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα και η εξάρτηση από τα χρήματα των επενδυτών έχουν ασκήσει μεγάλη οικονομική πίεση σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Επίσης, καθώς τα παραδοσιακά εστιατόρια dine-in ανοίγουν ξανά, οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε έξω. Αυτή η στροφή προς την παραδοσιακή εστίαση έχει προκαλέσει μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες παράδοσης, γεγονός που επηρεάζει περαιτέρω το εισόδημα των κουζινών φαντασμάτων.

Λειτουργικές και νομικές προκλήσεις

Οι “κουζίνες φαντάσματα” εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εφαρμογές παράδοσης τρίτων, οι οποίες συχνά χρεώνουν υψηλές προμήθειες, μειώνοντας τα ήδη χαμηλά περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, μεγάλες πλατφόρμες όπως η Uber Eats έχουν αρχίσει να μειώνουν τον αριθμό των επιλογών που προσφέρουν, μειώνοντας έτσι την προβολή αυτών των επιλογών στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, καθώς όλο και περισσότερες “κουζίνες φαντάσματα” αρχίζουν να λειτουργούν, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων και την τήρηση των κανονισμών. Ζητήματα όπως η μόλυνση και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων γίνονται όλο και πιο σημαντικά καθώς ο κλάδος αναπτύσσεται.

Ποιες είναι οι προοπτικές του κλάδου;

Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, ορισμένες εταιρείες “κουζίνας φαντασμάτων” στηρίζονται όλο και περισσότερο στις τεχνολογικές τους δυνάμεις. Για παράδειγμα, η Reef επεκτείνει την τεχνολογία της για χρήση σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως γήπεδα και αεροδρόμια, όπου μπορούν να προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών παράδοσης και παραλαβής από διάφορες μάρκες.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η συνταγή του Gordon Ramsay για την επιχειρηματική επιτυχία;

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα, το πιθανότερο είναι πως οι “κουζίνες φαντάσματα” θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές στον κόσμο της εστίασης, ειδικά για τους καταναλωτές που θέλουν βολικές επιλογές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το μοντέλο εξακολουθεί να εξελίσσεται και η προσαρμοστικότητα θα είναι το κλειδί για την επιβίωση και την επιτυχία σε αυτόν τον τομέα.

Οι ghost kitchens βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη αγορά, αξιοποιώντας παράλληλα τα μοναδικά τους πλεονεκτήματα. Καθώς αυτός ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτές οι κουζίνες προσαρμόζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μετα-πανδημικού κόσμου.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.