26 Απρ 2024
READING

Γιατί το φετινό “color of the year” της Pantone είναι κάτι περισσότερο από ένα χρώμα;

4 MIN READ

Γιατί το φετινό “color of the year” της Pantone είναι κάτι περισσότερο από ένα χρώμα;

Γιατί το φετινό “color of the year” της Pantone είναι κάτι περισσότερο από ένα χρώμα;

Μια νέα απόχρωση για μια νέα εποχή

Η Pantone επέλεξε το “Peach Fuzz” ως το χρώμα της χρονιάς για το 2024. Αυτή η ζεστή και ελκυστική απόχρωση, που βρίσκεται ανάμεσα στην απαλότητα του ροζ και τη ζωντάνια του πορτοκαλί, απομακρύνεται από τους τόνους των προηγούμενων ετών. Το “Peach Fuzz” είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό χρώμα – είναι ένα σύμβολο ελπίδας σε δύσκολους καιρούς.

Η δύναμη του χρώματος

Το 2024 σηματοδοτεί την 25η επέτειο του προγράμματος Pantone για το Χρώμα της Χρονιάς, το οποίο ξεκίνησε το 1999 με το “Cerulean”, ένα γαλάζιο που ηρεμεί. Τα χρώματα της Pantone, που επιλέγονταν από αναλυτές με έντονη ματιά στην ψυχαγωγία, τη μόδα, την τέχνη, τα ταξίδια και την τεχνολογία, έγιναν γρήγορα σημείο αναφοράς για διάφορες βιομηχανίες, συμβολίζοντας κάτι περισσότερο από μια απλή επιλογή χρώματος. Αντιπροσώπευαν τη διάθεση και τις συμπεριφορές της εποχής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το “Χρώμα της Χρονιάς” άλλαξε το marketing

Η επιλογή του Peach Fuzz συνεχίζει αυτή την παράδοση, αποδεικνύοντας τη διορατικότητα της Pantone στην αλληλεπίδραση μεταξύ χρώματος και κοινωνικών τάσεων. Το Peach Fuzz επιλέχθηκε για την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες παγκόσμιες δυσκολίες. Δεν πρόκειται απλώς για μια ωραία εμφάνιση – αντιπροσωπεύει μια κοινή επιθυμία για περισσότερη κατανόηση, καλοσύνη και ευγένεια στην κοινωνία μας.

Ποια ήταν τα προηγούμενα χρώματα;

Το 2023, η ομάδα της Pantone επέλεξε το ζωηρό Viva Magenta, ένα μίγμα κόκκινου και ροζ. Για το 2022, ήταν το Very Peri, ένα γαλάζιο με αυτοπεποίθηση. Το 2021 η Pantone παρουσίασε έναν συνδυασμό του Ultimate Gray και του φωτεινού Illuminating yellow, ενώ το 2020 είδε το Classic Blue, που συμβολίζει μια αξιόπιστη βάση για το μέλλον. Αυτές οι χρωματικές επιλογές αναδεικνύουν την ικανότητα της Pantone να αποτυπώνει αυτό που οι άνθρωποι αισθάνονται και σκέφτονται, χρησιμοποιώντας το χρώμα ως τρόπο έκφρασης των πολιτισμικών διαθέσεων.

Ο ρόλος του “color of the year” στο design και το marketing

Με έδρα το Carlstadt του New Jersey, το Ινστιτούτο Χρωμάτων Pantone είναι γνωστό για το “Pantone Matching System”. Αυτό το σύστημα, το οποίο τυποποιεί τα χρώματα, είναι πολύ σημαντικό για τομείς όπως ο γραφιστικός σχεδιασμός, η μόδα και ο σχεδιασμός προϊόντων. Βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα χρώματα ταιριάζουν και επικοινωνούνται με ακρίβεια σε διάφορα μέσα και βιομηχανίες. Το σύστημα της Pantone είναι απαραίτητο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των ειδών ένδυσης, των προϊόντων ομορφιάς, του εσωτερικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Την ίδια στιγμή, η επιλογή του χρώματος της χρονιάς έχει αποδειχθεί ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση των πωλήσεων και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά. Τα χρώματα αυτά συχνά σημειώνουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων και γίνονται πιο δημοφιλή από τις συνήθεις ουδέτερες αποχρώσεις. Για την προώθηση του εκάστοτε color of the year, οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές marketing, που περιλαμβάνουν δώρα, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες δραστηριότητες που προσελκύουν καταναλωτές και δημιουργούν αίσθηση γύρω από το νέο χρώμα.

Διαβάστε ακόμα: Pantone: Το Χρώμα του 2023 είναι εδώ

Η επιρροή του Peach Fuzz στη μόδα και την pop κουλτούρα

Το Peach Fuzz γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη μόδα και την pop κουλτούρα. Είχε αξιοσημείωτη παρουσία στις πασαρέλες Άνοιξη-Καλοκαίρι 2024 και έχει ήδη φορεθεί από διασημότητες όπως η Hilary Duff και η Uma Thurman στο κόκκινο χαλί. Ακόμη και άνδρες celebrities, όπως ο Dwayne “The Rock” Johnson, εμφανίστηκαν φορώντας αυτό το χρώμα.

Το όραμα της Pantone: Το χρώμα ως μηχανισμός έκφρασης

Το πρόγραμμα της Pantone για το Χρώμα της Χρονιάς αφορά κάτι περισσότερο από τις τάσεις του στυλ. Δείχνει πως το χρώμα μπορεί να αντικατοπτρίζει ό,τι συμβαίνει στον πολιτισμό και την κοινωνία. Κάθε χρώμα που επιλέγεται έχει ως στόχο να εμπλέξει την παγκόσμια κοινότητα του design σε μια συζήτηση σχετικά με την αλληλεπίδραση του πολιτισμού και του χρώματος, λειτουργώντας ως μηχανισμός έκφρασης της επικρατούσας διάθεσης και των αναγκών της κοινωνίας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Pantone

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.