26 Απρ 2024
READING

Wolt: Η φινλανδική Startup που εξαγοράστηκε για 7 δισ. κατακτά την Ελλάδα

7 MIN READ

Wolt: Η φινλανδική Startup που εξαγοράστηκε για 7 δισ. κατακτά την Ελλάδα

Wolt: Η φινλανδική Startup που εξαγοράστηκε για 7 δισ. κατακτά την Ελλάδα

Με παρουσία στην Ελλάδα μόλις λίγο μεγαλύτερη των 4 ετών, η Wolt έχει καταφέρει να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της αγοράς του delivery, με σημαντικές συνεργασίες, αύξηση του τζίρου και των περιοχών δραστηριοποίησης αλλά και προσφορά μοναδικών υπηρεσιών.

Το 2019, λίγο πριν η πανδημία αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων, η φινλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014, γνωστοποίησε την έναρξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας, αρχικά με δειλά βήματα, καθώς εξυπηρετούσε μόνο τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Γνωρίζοντας ότι λειτουργεί σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, και μια αγορά με σημαντικούς παίκτες, όπως το efood, το BOX, το Delivery.gr αλλά και την ουκρανική Rocket να δραστηριοποιούνται, σε αυτήν αναζήτησε από την αρχή την καινοτομία στην παροχή υπηρεσιών προκειμένου να εξασφαλίσει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Άλλωστε οι έρευνες της εποχής έδειχναν ότι ήδη 4 στους 10 Έλληνες αγόραζαν διαδικτυακά το φαγητό τους, ενώ ο τζίρος του online delivery έφτανε τα 800 εκατ. ευρώ.

Με αρχική δέσμευση ότι θα επενδύσει στο καλό φαγητό και την εξυπηρέτηση των πελατών της, η Wolt ξεκίνησε να τραβά την προσοχή «ρίχνοντας» στους δρόμους δικούς της οδηγούς και συνάπτοντας συνεργασίες με εστιατόρια και καταστήματα που μέχρι τότε δε συναντούσε κάποιος στα παραδοσιακά app.

Επίσης, το γεγονός ότι οι διανομείς της εργαζόταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μία πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή, την βοήθησε να ενισχύσει τον στόλο της με ανθρώπους που ήθελαν να αποκτήσουν ένα έξτρα εισόδημα ενώ διατηρούσαν πλήρως την επαγγελματική τους ελευθερία.

Κάπως έτσι, κατάφερε σύντομα να αναπτυχθεί σε όλο και περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, ενώ μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να επεκτείνει την παρουσία της σε Λάρισα, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο.

Άλλη μία κίνηση που την έκανε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό είναι ότι σύντομα προσέθεσε στις επιλογές των πελατών της μία σειρά από καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, κάβες, ανθοπωλεία, κρεοπωλεία και βιβλιοπωλεία.

Η εξαγορά που άλλαξε τα δεδομένα

Κι ενώ η Wolt, επωφελούμενη από το επιτυχημένο στρατηγικό της πλάνο αλλά και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς λόγω της πανδημίας, κέρδιζε μερίδιο -και- στην Ελλάδα, μία είδηση από τις ΗΠΑ ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, η Φινλανδική εταιρεία πουλήθηκε στην DoorDash, τη μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία στις ΗΠΑ. Μάλιστα ήταν τέτοιος ο αντίκτυπος του deal που σχολιάστηκε θετικά απ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, με πρώτη την τότε υπουργό Οικονομικών, Άνικα Σάαρικκο.

Άλλωστε τα κρατικά ταμεία, από τα φορολογικά έσοδα, ενισχύθηκαν με ένα ποσό κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της εξαγοράς προκάλεσε ίλιγγο, αφού «άγγιζε» τα 7 δισ. ευρώ, καθιστώντας την συγκεκριμένη εξαγορά την δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία των φινλανδικών επιχειρήσεων, με μεγαλύτερη να παραμένει εκείνη του 2016, όταν η Nokia εξαγόρασε τη γαλλοαμερικανική Alcatel-Lucent με 15,6 δισ. ευρώ.

Το deal μάλιστα προέβλεπε ότι η Wolt θα συνεχίσει με το δικό της όνομα και η έδρα της θα παραμείνει στο Ελσίνκι. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει από 6 φοιτητές με μια πρωτότυπη ιδέα, κατάφερε να γλυτώσει οριακά από την χρεοκοπία (καθώς αναπτύχθηκε εις βάρος της κερδοφορία και σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Taloussanomat, το 2020 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 281 εκατ. ευρώ, αλλά 47 εκατ. ευρώ ζημίες),και τελικά, όταν εξαγοράστηκε, είχε καταφέρει να αποκτήσει παρουσία σε 23 χώρες και 100 πόλεις απασχολώντας περίπου 4.000 άτομα και έχοντας 2,5 εκατομμύρια πελάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια χώρα όπως η Φινλανδία, η οποία έχει παράδοση σε επιστήμονες όπως οι μηχανικοί, η Wolt αποτέλεσε το σύμβολο μίας νέας εποχής, εκείνης της οικονομίας των ψηφιακών πλατφορμών, όπου η έμφαση δεν δίνεται στα μηχανήματα αλλά στις υπηρεσίες και στον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, η είσοδος της DoorDash άλλαξε σε έναν σημαντικό βαθμό τα δεδομένα, καθώς ηWolt ενίσχυσε την παρουσία του Wolt Market και εκτός Αττικής,

Σήμερα το Wolt Market προσφέρει στους καταναλωτές μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε μεγάλη ποικιλία, καθώς διαθέτει περισσότερους από 4.500 κωδικούς. Τα προϊόντα αυτά καλύπτουν όλο το φάσμα καθημερινών αναγκών, από φρουτολαχανικά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και έτοιμα γεύματα, έως απορρυπαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και πολλές ακόμη κατηγορίες. Μάλιστα, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μοναδικές προσφορές και συνδυασμούς προϊόντων, κάθε εβδομάδα.

Οι πελάτες μπορούν να προμηθευτούν τα καθημερινά τους ψώνια μέσω του Wolt Market όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 08:00 έως τις 00:00, και σε περίπου 20 λεπτά να τα έχουν στην πόρτα τους. Με μενού το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφίες, η επιλογή γίνεται ακόμη πιο εύκολη, ενώ οι συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν με κάρτα ή με μετρητά. Επιπρόσθετα, μέσω του live tracking οι πελάτες του Wolt Market μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της παραγγελίας τους σε ζωντανό χρόνο, έχοντας στη διάθεσή τους την ταχύτερη ομάδα εξυπηρέτησης πελατών στο online delivery.

Απορρόφηση του Pop Market

Μία σημαντική κίνηση στην ελληνική αγορά ήταν η απορρόφηση του Pop Market, καθώς από τις 25 Οκτωβρίου 2023 οι μέχρι σήμερα πελάτες του εξυπηρετούνται πλέον μέσω του Wolt Market, καθώς το Pop Market σταματάει τη λειτουργία του.

Oι δύο πλευρές προχώρησαν σε εμπορική συμφωνία, με σκοπό την ομαλή μετάβαση των μέχρι πρότινος πελατών της Pop στο Wolt Market, ενώ παράλληλα μέρος του εξοπλισμού της Pop μεταβιβάστηκε στο Wolt Market.

Υπενθυμίζεται ότι το Pop Market ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2021 και αποτελώντας μία από τις πρωτοπόρες πλατφόρμες στην Ελλάδα που κατάφερε να πραγματοποιήσει παραδόσεις ειδών σούπερ μάρκετ σε λιγότερο από μισή ώρα, συνέβαλε σημαντικά στην εδραίωση του γρήγορου εμπορίου στην Ελλάδα.

Τελικά, μετά από δύο χρόνια παρουσίας, αποφάσισε να βάλει τέλος στις υπηρεσίες της, λόγω της αλλαγής στις προοπτικές της αγοράς του αποκαλούμενου quick commerce εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά του λιανεμπορίου.

Η σημερινή παρουσία στην Ελλάδα

Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα δραστηριοποιείται σε συνολικά 23 πόλεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Μύκονος, ενώ Κόρινθος και Μέγαρα αποτελούν τις πιο πρόσφατες προσθήκες σε μία λίστα που αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο σύντομα.

Στόχος της Wolt είναι η μετατροπή σε super app, δηλαδή μία εφαρμογή που ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί παραγγελίες σε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων ή υπηρεσιών.

Για τον σκοπό αυτό η Wolt εκτός από επιχειρήσεις εστίασης έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με κορυφαία σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης, Κρητικός και e-fresh), μανάβικα, ανθοπωλεία, κάβες, ψαράδικα, χασάπικα, αλυσίδες καλλυντικών, γαλακτοπωλεία , ψιλικατζίδικα, επιχειρήσεις ένδυσης, αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (Κωτσόβολος), mini market, καταστήματα ειδών καπνιστού, παιχνιδάδικα (Μουστάκας), pet shop, φαρμακεία,  καταστήματα οπτικών, delicatessen, βιβλιοπωλεία, κοσμηματοπωλεία, ακόμα και καταστήματα ερωτικών βοηθημάτων.

Η εταιρεία πρόσφατα δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, με καθυστέρηση ενός έτους. Σε αυτά ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει «εκτόξευση» στα 25,588 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 333% σε σχέση με τα 5,906 εκατ. ευρώ του 2020.

Τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως προ φόρων για την κλειόμενη δωδεκάμηνη χρήση ανήλθαν σε κέρδος 537 χιλ. ευρώ έναντι 372 χιλ. ευρώ της προηγούμενης, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων για το 2021 παρουσίασαν μικρή μείωση σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν σε κέρδος 248 χιλ. ευρώ, έναντι 282 χιλ. ευρώ.

Ακόμα, τα αποτελέσματα εις νέον της εταιρείας για την χρήση του 2021 διαμορφώθηκαν σε κέρδη (605 χιλ. ευρώ έναντι 365 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης) και η καθαρή θέση σε 638 χιλ. ευρώ έναντι 390 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Σημειώνεται ότι η Wolt εξασφαλίζει επιπλέον έσοδα από παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών marketing στους πελάτες της, όπως δημιουργία καταλόγου, βελτιστοποίηση μένου ή διαφημιστικές καμπάνιες. 

O μέσος όρος των απασχολούμενων ανά κατηγορία ανήλθε σε 157 άτομα για το 2021, ενώ για το 2020 ανερχόταν σε 85 άτομα.

Συμπερασματικά, μέσα σε περίπου 4 χρόνια, η Wolt έχει διαγράψει εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε μερίδιο αγοράς, πίσω από το e-food, ενώ στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, επενδύοντας σε νέες υπηρεσίες και επέκταση του δικτύου της με ακόμα περισσότερες περιοχές κάλυψης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.