26 Απρ 2024
READING

Data Centers: Σε κόμβο δεδομένων η Ελλάδα – Οι επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ από Google, Microsoft, Amazon

4 MIN READ

Data Centers: Σε κόμβο δεδομένων η Ελλάδα – Οι επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ από Google, Microsoft, Amazon

Data Centers: Σε κόμβο δεδομένων η Ελλάδα – Οι επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ από Google, Microsoft, Amazon

Σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων φιλοδοξεί να αναπτυχθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς πλέον μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft και η Google, τρέχουν μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Data Centers ωφελώντας σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις που τρέχουν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς τα τελευταία χρόνια, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στα περιθώρια ανάπτυξης της χώρας μας, με την Ελλάδα να μην θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία που της δίνετε.

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις και έρευνες οι επενδύσεις σε Data Centers αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Η αγορά των Data Center εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 8,78% ετησίως την επόμενη πενταετία, αυξάνοντας την ισχύ των κέντρων δεδομένων της στα 139 ΜW έως το 2028.

Πρόσφατα σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια παρουσίας της Google στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι «οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι τεράστιες και δίνουν πολλές ευκαιρίες. Υποχρέωση μας να φέρουμε μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας στο τραπέζι και να τις πείσουμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σίγουρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία και τα προτερήματα είναι πολλά».

Οι επενδύσεις στο κομμάτι των Data Centers στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίες. Η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας που αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση την Ασία, καθώς, και η οικονομική υγεία που εκπέμπει η Ελλάδα μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους διεθνής παίκτες.

Εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, πλέον και η Κρήτη μπαίνει δυνατά στις περιοχές που αναμένεται να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν κόμβους δεδομένων τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η Κρήτη είναι το πρώτο σημείο που βρίσκεται στην όδευση των υποθαλάσσιων δικτύων οπτικών ινών που περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ. 

Γι αυτό και μεγάλες εταιρείες όπως η Digital Realty και η Lancom με την EXA επενδύουν στο νησί, αναπτύσσοντας Data Centers και τοποθετώντας καλώδια, ενώ τουλάχιστον 10 ακόμα παίκτες έχουν σχέδια πόντισης καλωδίων στο νησί.

Επενδύσεις της Google

Μεγάλη επένδυση, η οποία αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία έχει ανακοινώσει η Google, η οποία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2025.

Η επένδυση αφορά τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Όπως επανέλαβε η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια, η επένδυση αναμένεται ότι θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας. 

Οι επενδύσεις Microsoft-Amazon στην Ελλάδα

Η Microsoft έχει ανακοινώσει επένδυση τριών Data Centers στην Ελλάδα, συνολικής αξίας περί του 1 δις. ευρώ. 

Στόχος της εταιρείας είναι έως τα τέλη του 2023 να έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών, με στόχο το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες ώστε η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region, με το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων να αναμένεται να ανεγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Και η Amazon είναι ένας από τους κολοσσούς που τρέχουν επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς έχει ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Παράλληλα η AWS έχει ανακοινώσει το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Island στη Νάξο με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη λύσεων που θα ανταποκρίνονται σε προκλήσεις που σχετίζονται με διαχείριση υποδομών και παροχής υπηρεσιών.

Digital Realty: Μεγάλες σε επενδύσεις σε Αττική και Κρήτη

H Digital Realty μετά την εξαγορά της Lamda Hellix (πλέον Digital Realty Hellas) έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, στα τέλη του 2022 έγιναν τα εγκαίνια για το τρίτο (Athens 3), ενώ προχωράει και η αδειοδότηση για το Athens 4, μια επένδυση που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα προχωράει το μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης (Heraklion 1), επένδυση αξίας περί των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025 και θα μετατρέψει το νησί σε κόμβο δεδομένων στην ΝΑ Μεσόγειο.

Από ελληνικές εταιρείες η οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη Data Centers στην χώρα μας είναι η Lancom, του Γιώργου Νώλη.

Η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών Data Center σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ ετοιμάζει ακόμα ένα στην Κρήτη το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.