26 Απρ 2024
READING

Όλοι οι διεθνείς λιανέμποροι που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα το 2023

4 MIN READ

Όλοι οι διεθνείς λιανέμποροι που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα το 2023

Όλοι οι διεθνείς λιανέμποροι που επεκτάθηκαν στην Ελλάδα το 2023

Πόλος έλξης διεθνών brands μεγάλων ονομάτων του λιανεμπορίου γίνονται οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, ενώ η ανάπτυξη πολυτελών θερέτρων στη νησιωτική Ελλάδα φέρνει όλο και περισσότερες πολυτελείς μάρκες στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν υπογραφεί περισσότερες από 150 συμφωνίες μίσθωσης, με τις περισσότερες να αφορούν σε νεοεισερχόμενες αλυσίδες low budget αλλά και high end προϊόντων. Μόνο το τρίτο τρίμηνο του χρόνου καταγράφηκαν 52 deals στο λιανεμπόριο, αριθμός 30% υψηλότερος από το προηγούμενο τρίμηνο και 25% υψηλότερος σε ετήσια βάση.

Τα πιο σημαντικά εγκαίνια σε δρόμους υψηλής προβολής περιλαμβάνει το νέα κατάστημα της Juicy Couture, το πρώτο monobrand της φίρμας μετά τη συνεργασία στην οποία προχώρησε η Folli Follie με την Top Trends Α.Ε.. Η Kiko Milano, την αντιπροσωπεία της οποίας έχει αναλάβει ο όμιλος Φάις, άνοιξε νέο κατάστημα στο Νέο Ψυχικό, ενώ έπεται το άνοιγμα ενός ακόμη στη Νέα Σμύρνη. 

Η βρετανική JD Sports ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το τρίτο της κατάστημα στον Πύργο του Πειραιά μετά από αυτό στη Γλυφάδα.

Στις νέες αφίξεις των τελευταίων μηνών ανήκει το νέο κατάστημα sneakers της Tike! στο κέντρο της Αθήνας, της αλυσίδας sneakers με limited συλλογές από Nike, Jordan, Adidas, New Balance, Converse και αυτό της Vorwerk, αντιπροσώπου ειδών μαγειρέματος των Thermomix και Kobold, κατάστημα της οποίας άνοιξε στην Κηφισιά. 

Επίσης, η πολωνική Sinsay, με προσιτά είδη ένδυσης άνοιξε κατάστημα στο Florida 1, το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο της Θεσσαλονίκη, ενώ είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια στο Fashion City Outlet στη Λάρισα και το πρώτο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης,  όπου αφίχθη και η τουρκική LC Waikiki.  Αξιοσημείωτο το άνοιγμα ενός pop up store της Porsche στο Golden Hall και της Tesla στη Θεσσαλονίκη, στο Mediterranean Cosmos. 

Η Pepco άνοιξε τρία νέα καταστήματα σε Αθήνα, Κόρινθο και Ξάνθη και η σερβική Sport Vision ένα νέο κατάστημα 550 τ.μ. στην Πάτρα. Ένα νέο κατάστημα Hugo Boss άνοιξε στο Golden Hall ενώ η Chanel Boutique, μετά τα εγκαίνια εποχικού καταστήματος στο Nammos Village στη Μύκονο, ανακοίνωσε το άνοιγμα καταστήματος στην Ελλάδα στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Παράλληλα, άνοιξαν δύο καταστήματα Nautica στη Νέα Ιωνία και το Golden Hall και δύο σημεία της δανέζικης εταιρεία υποδημάτων Ecco, στην οδό Ερμού. Μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες αφορά στην εξαγορά καταστήματος επί της Μεσογείων, που ανήκε στη Miele, από τα σούπερ μάρκετ Lidl.

Κινήσεις έγιναν φυσικά και από την ισπανική Inditex, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς retailers με παρουσία στην ελληνική αγορά. Ένα νέο κατάστημα Oysho μεταφέρθηκε σε ακίνητο που στεγαζόταν η Bershka στην Τσιμισκή, ενώ Zara και Zara Home ανακοίνωσαν το άνοιγμα καταστήματος 5.850 τ.μ. στον Πύργο Πειραιά και η Massimo Dutti αφίχθη στο Smart Park.

Οι κινήσεις των Ελλήνων παικτών στη σκακιέρα

Οι Έλληνες λιανέμποροι έκλεισαν εξίσου σημαντικές συμφωνίες το 2023. Ο όμιλος Φουρλή άνοιξε ένα νέο ΙΚΕΑ στο πάρκο Florida και τέσσερα καταστήματα  Holland & Barrett στη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το The Mall Athens και πρόσφατα, στο Χαλάνδρι. Οι εγχώριες αλυσίδες Alter και Mat έφτασαν στο River West, η Πλαίσιο άνοιξε κατάστημα 1.450 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η Zakcret άνοιξε τουλάχιστον τρία νέα καταστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, οι αλυσίδες εστίασης επεκτάθηκαν, συνεχίζοντας το επενδυτικό τους πλάνο που πάγωσε η πανδημία. Η The Big Bad Wolf άνοιξε το κατάστημά της στο The Mall, στα μέσα της χρονιάς εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο KFC στην Ελλάδα, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, τα McDonalds άνοιξαν στην Διονυσίου Αεροπαγίτου και στην Πάτρα και την Παρασκευή, η Γλυφάδα υποδέχτηκε το πρώτο Grand Μασούτης της Αττικής.

Σύμφωνα με έρευνα της Cushman & Wakefield Proprius, ένα κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος κοστίζει έως και 290 ευρώ ανά τετραγωνικό, αν μισθωθεί. Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί των συμφωνιών, οι αφίξεις των οίκων ειδών πολυτελείας αλλά και το ύψος των ενοικίων που παραμένει σταθερό, το λιανεμπόριο αποτελεί ακόμα πεδίο δόξης λαμπρό και για το real estate.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.