27 Απρ 2024
READING

Μέλισσα Κίκιζας: Η ελληνική εταιρεία που ταΐζει μακαρονάδες όλο τον κόσμο

4 MIN READ

Μέλισσα Κίκιζας: Η ελληνική εταιρεία που ταΐζει μακαρονάδες όλο τον κόσμο

Μέλισσα Κίκιζας: Η ελληνική εταιρεία που ταΐζει μακαρονάδες όλο τον κόσμο

Πλώρη για σχεδόν διψήφια αύξηση του τζίρου της βάζει η Μέλισσα Κίκιζας, καθώς το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, από 119 εκατ. ευρώ το 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κίκιζα ο οποίος ηγείται της επιχείρησης, η άνοδος αυτή δεν οφείλεται στον «καλπάζοντα» πληθωρισμό. Η επιτυχία βασίζεται στην επιτυχημένη υλοποίηση μιας στρατηγικής που θέτει στο επίκεντρό της την εξωστρέφεια και της καινοτομία, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίζει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και να σημειώνει κερδοφορία παρά τις προκλήσεις της εποχής.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους, ο κ. Κίκιζας αποκάλυψε ότι για άλλη μία φορά οι εξαγωγές των ζυμαρικών σημειώνουν εξαιρετικές αποδόσεις, στις οποίες αποδίδεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των πωλήσεων.

Αναφερόμενος στην ουσία του εμπορίου, δηλαδή τα κέρδη, έκανε γνωστό ότι αναμένονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2022, όταν τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 4,4 εκατ. ευρώ, με την καθαρή κερδοφορία περίπου στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Το… Boostάρισμα από τον Γιάννη και οι εξαγωγές σε Κίνα και Αυστραλία

Η Μέλισσα Κίκιζας είναι μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, το όνομα και τα προϊόντα της όμως έχουν περάσει τα σύνορα εδώ και πολλά χρόνια. Το 2023 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, καθώς τα ζυμαρικά της… ταξίδεψαν σε Κίνα και Αυστραλία, αναζητώντας και δημιουργώντας… μακαρονάδες σε κάθε γωνιά της γης.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της σε πολύ ισχυρούς «παίκτες» του λιανικού εμπορίου, καθώς, για παράδειγμα, τα προϊόντα της στην Αυστραλία πωλούνται μέσω της πασίγνωστης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Coles. Στην πατρίδα των… καγκουρό, τα πιάτα γεμίζουν με τα προϊόντα από την σειρά pasta kids αλλά και με τα νέα ζυμαρικά «boost» με έξτρα πρωτεΐνη. Μάλιστα, ambassador της συγκεκριμένης σειράς είναι ο Έλληνας σούπερ σταρ του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το… αμερικανικό όνειρο με την Walmart

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία έχει πετύχει μία μεγάλη επιτυχία, αφού από τις αρχές του 2023 αποτελεί τον βασικό ευρωπαϊκό προμηθευτή της Walmart σε ζυμαρικά. Συγκεκριμένα, σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό της Walmart, όπου συμμετείχαν περί τις 900 βιομηχανίες ζυμαρικών από τη διεθνή αγορά, η ελληνική βιομηχανία ήταν μεταξύ των 4 – 5 συμμετασχόντων που επιλέχθηκαν να συνεργαστούν με τον αμερικανικό όμιλο.

Τα νούμερα κρίνονται άκρως εντυπωσιακά, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου απορροφά περί τους 10.000 τόνους ετησίως, μέσω προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με την Μέλισσα Κίκιζας να απολαμβάνει υψηλά περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με τον κ. Κίκιζα, η εταιρεία κερδίζει στις ΗΠΑ περισσότερα απ’ όσα στην Ελλάδα, ενώ το 2024 αναμένεται και η τοποθέτηση των γνωστών προϊόντων της στα ράφια της Walmart.

Άλλες χώρες στις οποίες η εταιρεία έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα είναι η Γερμανία, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να πρωταγωνιστούν κι εκεί, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με σκοπό να καλύψει την αυξημένη ζήτηση εντός και εκτός συνόρων, η εταιρεία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στη χώρα μας, ξεκίνησε την κατασκευή νέας γραμμής παραγωγής για μακρά ζυμαρικά. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 45 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού πλάνου 2019-2024.

«Θα πέσει ο πληθωρισμός – Νωρίς να κριθεί το καρτελάκι»

Σημαντική είναι η συμμετοχή της Μέλισσα Κίκιζας στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «μόνιμη μείωση τιμής», καθώς συμμετέχει με 27 κωδικούς ζυμαρικών. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Κίκιζας ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κριθεί το συγκεκριμένο μέτρο, αφού η εφαρμογή του έχει ξεκινήσει μόλις εδώ και 20 μέρες.

Ακόμα, σχολιάζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας τη δεδομένη χρονική περίοδο, δηλαδή τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αφού τόνισε ότι κατανοεί την ανησυχία των καταναλωτών, πρόσθεσε ότι προσωπική του εκτίμηση αποτελεί πως θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων άμεσα. Σημείωσε μάλιστα πως αν δεν υπήρχε η μεγάλη άνοδος στην τιμή του ελαιόλαδου, ο πληθωρισμός θα είχε υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 5% εδώ και τρεις μήνες, ενώ τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η κουβέντα σχετικά με τους υπεύθυνους των αυξήσεων, καθώς δεν κάνει καλό σε κανέναν.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πιέσεις από την κυβέρνηση, με αποδέκτες τους βιομηχάνους, προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές, ο κ. Κίκιζας ξεκαθάρισε ότι το λιανεμπόριο και η βιομηχανία έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις για να βοηθήσουν την κοινωνία, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο κομμάτι του πληθωρισμού η Ελλάδα δείχνει μεγαλύτερη αντίσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.