22 Δεκ 2024
READING

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

4 MIN READ

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Αξιοποιώντας τη δύναμη της θετικής σκέψης

Ο εγκέφαλός μας λατρεύει τις ιστορίες και είναι ένας εξαιρετικός storyteller. Πλέκει συνεχώς ιστορίες για τις ικανότητές μας, τις δυνατότητές μας και τους περιορισμούς μας. Αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική μας κατάσταση. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτές οι ιστορίες δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους μας.

Για πολλούς ανθρώπους, η εσωτερική αφήγηση κλίνει προς την αυτοαμφισβήτηση ή τις αρνητικές προοπτικές, εμποδίζοντας την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Η αναγνώριση και η αλλαγή αυτών των εσωτερικών αφηγήσεων είναι κρίσιμες για να κινηθούμε προς μια πιο θετική και στοχευμένη νοοτροπία.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ο εγκέφαλός μας μια μηχανή προβλέψεων;

Κατανόηση των διαφορετικών εσωτερικών storytellers

Συνήθως, το μυαλό μας φιλοξενεί τρία είδη εσωτερικών αφηγητών. Ο πρώτος είναι ο κριτικός, που υπονομεύει συνεχώς την αυτοπεποίθησή μας με αμφιβολίες και αρνητικές προβλέψεις. Ο δεύτερος τύπος είναι η φωνή της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, η οποία, αν και θετική, μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ενδεχόμενη απογοήτευση. Ο τρίτος είναι ο εξορθολογιστής, ικανός στο να βρίσκει δικαιολογίες για κάθε αποτυχία, εμποδίζοντάς μας να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Δυστυχώς, κανένας από αυτούς τους τύπους δεν μας βοηθάει στην επίτευξη των στόχων μας ή στην προώθηση της προσωπικής μας ανάπτυξης.

Στροφή σε μια ενδυναμωτική αφήγηση

Το κλειδί για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων βρίσκεται στην καλλιέργεια μιας εποικοδομητικής εσωτερικής φωνής. Αυτή η φωνή δεν είναι ούτε υπερβολικά επικριτική ούτε εξωπραγματικά θετική. Αντίθετα, διατηρεί μια ρεαλιστικά θετική προοπτική, εστιάζοντας στις ευκαιρίες και όχι στα εμπόδια. Η καλλιέργεια μιας τέτοιας φωνής μας επιτρέπει να μετατρέπουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη, μάθηση και εξέλιξη.

Ευθυγράμμιση συνειδητών και υποσυνείδητων στόχων

Η επίτευξη των στόχων σας απαιτεί αρμονία μεταξύ της συνειδητής στοχοθεσίας σας και των υποσυνείδητων πεποιθήσεών σας. Συχνά, υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ αυτού που συνειδητά επιδιώκουμε και αυτού που υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος είναι απαραίτητη για την πραγματική πρόοδο. Αυτή η ευθυγράμμιση μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρακτικών που βασίζονται στη συνείδηση και τη συνεπή θετική ενίσχυση των ικανοτήτων και της αξίας μας.

Αντιστοίχιση των στόχων με τις πεποιθήσεις

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι σημαντικό οι συνειδητοί στόχοι μας και οι κρυφές πεποιθήσεις μας να συμβαδίζουν. Πολλές φορές, υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που στοχεύουμε και αυτού που πιστεύουμε ότι αξίζουμε. Το ξεπέρασμα αυτής της αναντιστοιχίας είναι το κλειδί για την πραγματική επιτυχία. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και την τακτική υπενθύμιση των ικανοτήτων και της αξίας μας.

Ένα βασικό βήμα αυτής της διαδικασίας είναι να αλλάξουμε τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις μας σε θετικές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αμφισβητούμε ενεργά και να μετατρέπουμε τις συνήθεις αρνητικές σκέψεις μας σε πιο χρήσιμες. Σκεπτόμενοι τα καλά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν και βλέποντας τα λάθη ως σημαντικές εμπειρίες μάθησης, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Διαβάστε ακόμα: Είναι καλό να “τεμπελιάζουμε”;

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε επηρεάζει πραγματικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Το να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με θετικότητα και ανθρώπους που μας ανεβάζουν την ψυχολογία μπορεί να έχει βαθύτατο αντίκτυπο. Επιπλέον, η αξιοποίηση των φυσικών μηχανισμών του εγκεφάλου, όπως το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (RAS) – ένα τμήμα του εγκεφάλου που μας βοηθά να δίνουμε προσοχή σε ορισμένα πράγματα -, μπορεί να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε και να επιτύχουμε τους θετικούς στόχους και τα σχέδιά μας.

Δημιουργώντας μια ισορροπία μεταξύ αυτών που πιστεύουμε και κάνουμε

Αναγνωρίζοντας και αλλάζοντας τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας, μπορούμε να κάνουμε τις σκέψεις μας να ταιριάζουν με τους στόχους μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τα προβλήματα ή τις δυσκολίες. Αντίθετα, τα αντιμετωπίζουμε με θετική και υποστηρικτική στάση. Είναι σαν να δημιουργούμε μια ισορροπία μεταξύ αυτών που σκεφτόμαστε και αυτών που κάνουμε – κι αυτή η ισορροπία μας οδηγεί στην προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.