28 Δεκ 2024
READING

Tα πράσινα κτίρια στην Ελλάδα στο επίκεντρο επενδυτών και μεγάλων εταιρειών

4 MIN READ

Tα πράσινα κτίρια στην Ελλάδα στο επίκεντρο επενδυτών και μεγάλων εταιρειών

Tα πράσινα κτίρια στην Ελλάδα στο επίκεντρο επενδυτών και μεγάλων εταιρειών

Κύριο μέλημα των επενδυτών αλλά και των μισθωτών τους αποτελεί την τελευταία τριετία η δημιουργία πράσινων κτιρίων σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, γεγονός που αλλάζει το τοπίο της αγοράς real estate και ανανεώνει ριζικά το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδα.

Στοιχεία της  εταιρείας DCarbon, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συμβούλων βιωσιμότητας επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά αριθμεί σήμερα 208 κτίρια που φέρουν την ποιο αναγνωρισμένη περιβαλλοντική πιστοποίηση, LEED, με συνολική επιφάνεια 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται μόλις το τελευταίο διάστημα δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα τα «πράσινα» κτίρια δεν ξεπερνούσαν τα 112, με συνολική επιφάνεια της τάξεως των 1,3 εκατ. τ.μ.

Χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη νέων πράσινων χώρων αποτελεί και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Briq Properties του Θεόδωρου Φέσσα, η οποία αυτή την περίοδο η εταιρεία προχωράει στην ανέγερση ενός πράσινου κτιρίου γραφείων στη Λ. Ποσειδώνος, έχοντας εξασφαλίσει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο μόλις 0,35%, για το 50% του συνολικού κόστους ανέγερσης του ακινήτου. 

Οι παράγοντες που φρέναραν την ανάπτυξη πράσινων ακινήτων

Περιοριστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη τέτοιας μορφής ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια ήταν η οικονομική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της κτηματαγοράς συνολικά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η οικονομική αβεβαιότητα προκάλεσε και τριγμούς στο επενδυτικό πεδίο, αναστέλλοντας επενδύσεις που επρόκειτο να γίνουν. Εκτός των άλλων όμως πολλοί  επενδυτές που αγόρασαν μέσα στην κρίση χαμηλά, περίμεναν την έξοδο από αυτήν για να παραδώσουν ανανεωμένα και περιβαλλοντικά άρτια κτίρια στην αγορά, δρέποντας τις υπεραξίες που αυτά τους προσφέρουν σε μία περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευρύτερης ανόδου του κλάδου real estate. 

Iδιαίτερα χαρακτηριστικό δείγμα πιστοποιημένου κτιρίου κατά LEED αυτή τη στιγμή είναι και το The Orbit της Noval Property στην Κηφισίας, το οποίο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του προσέγγιση. Πρόσφατα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση 350.000 τ.μ. νέων κτιρίων, τα οποία θα είναι εξ ολοκλήρου «πράσινα». Έτσι, έως και το τέλος του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν περίπου 140.000 τ.μ. νέων κτιρίων, ενώ μέχρι το τέλος του 2026 θα προστεθούν επιπλέον 211.000 τ.μ. Μεταξύ των νέων κτιρίων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED, περιλαμβάνονται ο Πύργος Πειραιά (25.000 τ.μ.), συγκρότημα γραφείων στο ακίνητο της πρώην Kodak (51.000 τ.μ.), όπως επίσης και το κτίριο του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart (26.500 τ.μ.), το οποίο θα μετατραπεί σε κτίριο γραφείων. Όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά, καθότι βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή το κτίριο του πρώην εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι από τη Noval Property, το οποίο θα είναι επίσης ένα πράσινο πιστοποιημένο ακίνητο. Να θυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα ακίνητα που πιστοποιήθηκαν κατά LEED στην Ελλάδα – και πιθανότατα το πρώτο – ήταν αυτό του συγκροτήματος γραφείων Καρελά στην Παιανία, το οποίο ανήκει στην Prodea, μέχρι πρότινος μισθωνόταν από τον ΟΤΕ και μετά την αποχώρησή του από αυτό, το μίσθωσε ο Μυτιληναίος. Η συνολική του επιφάνεια αγγίζει τα 29.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Η μεγάλη επένδυση της Dimand στον Ελαιώνα

Σημαντική επένδυση στον Ελαιώνα θα πραγματοποιήσει και ο όμιλος Dimand, μετατρέποντας παλαιό κτιριακό συγκρότημα της πρώην Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) σε γραφεία υψηλών προδιαγραφών. Το project θα  χρηματοδοτηθεί από την Alpha Bank και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα καλύψουν το 70% της επενδυτικής δαπάνης των 152,2 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την ανέγερση και ανακαίνιση 10 κτιρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ. Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κτίρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε οικόπεδο 49 στρεμμάτων όπου υπάρχει συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων και αποθηκών.

Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. υπόγεια, Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD. Ωστόσο οι επενδύσεις σε πράσινα κτίρια δεν σταματούν εκεί, καθώς εκτείνονται πλέον και στα βιομηχανικά ακίνητα.

Το καλοκαίρι η Trastor AΕΕΑΠ απέκτησε ένα υπερσύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής, που πιστοποιήθηκε με LEED στο επίπεδο SILVER, γεγονός το οποίο το καθιστά το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο logistics center στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.