26 Απρ 2024
READING

Οδός Ερμού: πολύ ψηλά και φέτος

3 MIN READ

Οδός Ερμού: πολύ ψηλά και φέτος

Οδός Ερμού: πολύ ψηλά και φέτος

Η Ελλάδα μπορεί να δυσκολεύεται, το ίδιο και οι κάτοικοί της, η οδός Ερμού ωστόσο βρίσκεται στην 15η θέση ανάμεσα στους πιο ακριβούς προορισμούς λιανικής παγκοσμίως.

Η οδός Ερμού, ένας από τους πρώτους δρόμους της σύγχρονης πόλης της Αθήνας, σχεδιάστηκε προκειμένου να γίνει ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης και να συγκεντρώσει τα καταστήματα και τις υπηρεσίες που είχε ανάγκη η πόλη ώστε να γίνει πρωτεύουσα. Από τότε χιλιάδες άνθρωποι την περπατούν καθημερινά και γίνεται ο αγαπημένος προορισμός κατοίκων και τουριστών, κατά την περίοδο των γιορτών.

Το όνομα της δεν είναι τυχαίο. Δεδομένου ότι σκοπός της ήταν να γίνει ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, πήρε το όνομα του αγγελιοφόρου των Θεών και προστάτη του εμπορίου, Ερμή.

Φέτος, για μια ακόμη φορά η Ερμού βρίσκεται στη λίστα με τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου και μάλιστα στη 15η θέση, συναγωνίζοντας εμπορικούς δρόμους της Βιέννης και του Μονάχου. Τα ενοίκια της ανέρχονται στα €312/m2 παρουσιάζοντας ανοδικές τάσεις σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας.

Η Fifth Avenue διατηρεί και αυτή τη χρονιά την πρώτη θέση ως ο πιο ακριβός προορισμός λιανικής πώλησης στον κόσμο, με μέση τιμή μισθώματος €1.832/m2, σύμφωνα με την έκθεση «Main Streets Across the World» της Cushman & Wakefield για το 2023, η οποία μελετά το λιανικό εμπόριο. Αν και τα ενοίκια της ήταν σταθερά σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία.

Η Via Montenapoleone του Μιλάνου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με τις τιμές της να αυξάνονται 20% σε ετήσια βάση στα €1.500/m2 και ο Tsim Sha Tsui του Χονγκ Κονγκ την τρίτη θέση, με €1.268/m2.

Η New Bond Street στο Λονδίνο, στα €1.242/m2 και η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, με €951/ m2 διατήρησαν την τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

Τα ευρήματα της έκθεσης παρατηρούν ότι τα ενοίκια στους παγκόσμιους κορυφαίους προορισμούς λιανικής συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,8% το περασμένο έτος.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε στην Ασία (5,9%), την Ευρώπη (4,2%) και την Αμερική (5,2%). Το ύψος του πληθωρισμού στην Τουρκία, επίσης, προκάλεσε υπερδιπλασιασμό των ενοικιών με αποτέλεσμα ο εμπορικός δρόμος Istiklal να βρεθεί από την 31η στην 20η θέση.

Το 60% των αγορών παγκοσμίως παραμένουν κάτω από τα επίπεδα ενοικίασης πριν από την πανδημία, κάτι που είναι ακόμα πιο εμφανές στην Ευρώπη, με ποσοστό 70%. Αντίθετα, στις ΗΠΑ μόνο το 31% είναι κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση.

“Ο τομέας της λιανικής επιδεικνύει την ανθεκτικότητά του ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Americas Retail, Cushman & Wakefield. Η χαμηλή διαθεσιμότητα, ο ανταγωνισμός και η τουριστική κίνηση που σημειώνεται στους συγκεκριμένους δρόμους φαίνεται να αποτελούν τους λόγους που τα ενοίκια παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.