26 Απρ 2024
READING

Πώς η Zara αναπτύσσεται παράλληλα με το ελληνικό real estate 

4 MIN READ

Πώς η Zara αναπτύσσεται παράλληλα με το ελληνικό real estate 

Πώς η Zara αναπτύσσεται παράλληλα με το ελληνικό real estate 

Με την ευρύτερη ανάπτυξη του ελληνικού real estate αλλά και της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουρισμού συμβαδίζουν η πορεία και τα επενδυτικά σχέδια που έχει η Zara για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Η παγκοσμίου φήμης αλυσίδα ειδών ένδυσης τοποθετεί τα επόμενα βήματά της στο χάρτη της εγχώριας λιανικής, μισθώνοντας καταστήματα σε σημεία που σχετίζονται με αστικές ανάπλασης και ανακατασκευή εμβληματικών κτιρίων. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν αφενός το κτίριο του Πύργου του Πειραιά, όπου ήδη δημιουργείται και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2024 το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας στην Ελλάδα με επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο κατάστημα στον Πειραιά θα αποτελέσει συνέχεια των δύο υφιστάμενων καταστημάτων στην περιοχή συνολικής επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία θα κλείσουν και επί της ουσίας θα μεταφερθούν στο ισόγειο και τον ημιώροφο του Πύργου Πειραιά. 

Το Μινιόν

Όμως η ανάπτυξη της Zara δεν σταματάει εκεί. Δεδομένου ότι φέτος ο τζίρος της ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έχει στοχεύσει σε σύντομο διάστημα μέσα στα επόμενα χρόνια να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μία ακόμα κίνηση που έκανε πρόσφατα, ήταν η υπογραφή συμφωνίας με τη Dimand για να στήσει ένα ακόμα κατάστημα επί της λεωφόρου Πατησίων στο κτίριο του πρώην πολυκαταστήματος «Μινιόν», το οποίο αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης και βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του. Το κτίριο του Μινιόν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του ως κτίριο γραφείων από την άνοιξη του 2024, ενώ στο ισόγειο του κτιρίου θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα, όπου μεταξύ αυτών θα είναι το νέο κατάστημα της Zara καθώς και ένα ακόμη της βρετανικής JD Sports, η οποία έχει εξαγοράσει την πλειοψηφία του ομίλου Cosmos από την οικογένεια Τσικνάκη. Το ακίνητο του Μινιόν είναι συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ. αποτελείται από τα κτήρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτηρίων ΒΓΔΕ θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ. και από τον 3ο όροφο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων (συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα κτήρια ΒΓΔΕ θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Στο κτήριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και πέντε μεζονέτες 50-125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτηρίου Α θα ξεκινήσει εντός του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Η συνολική επένδυση θα αγγίξει τα 55 εκατομμύρια ευρώ. 

Στο κάδρο και η Στοά Αρσακείου;

Το επόμενο από τα βήματα της Zara εκτιμάται ότι θα είναι και αυτό στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο κτίριο της στοάς Αρσακείου όπου η ομάδα επενδυτών – μεταξύ αυτών και η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου – που απαρτίζουν την εταιρεία Legendary Food, έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση του αρχικού πλάνου για τη δημιουργία ενός κτιρίου αποκλειστικά με επιχειρήσεις τροφίμων. Στον νεότερο σχεδιασμό εντάσσεται και η φιλοξενία καταστημάτων λιανικής, μεταξύ των οποίων θεωρείται ότι σοβαρή υποψηφιότητα έχει θέσει η Zara. 

Και το πλάνο ανάπτυξης δεν σταματάει εκεί. Η πιο ισχυρή υποψηφιότητα της ισπανικής εταιρείας ρούχων είναι αυτή που σχετίζεται με την ανέγερση των εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό και ειδικότερα με το Vouliagmenis Mall, που θα είναι κατά την ολοκλήρωσή του το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα. Ο όμιλος ITX Hellas, ο οποίος συγκεντρώνει εκτός από τη Zara και άλλες δημοφιλείς μάρκες όπως Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Bershka, Pull & Bear έχει συζητήσει ήδη με τη Lamd Development για τη μίσθωση χώρων στο εμπορικό κέντρο προκειμένου να είναι ένας από τους βασικούς μισθωτές στη νέα εποχή του Ελληνικού τα επόμενα χρόνια. 

Τζίρος πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ

Aπό πλευράς οικονομικών μεγεθών θυμίζουμε ότι οι πωλήσεις του μεγαλύτερου παίκτη στον τομέα του fast fashion ανήλθαν σε 614,8 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2023 από 457,493 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή αυξήθηκαν 34,38%. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 27,4 εκατ. ευρώ από 29,5 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη παρέμειναν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα στα 21 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος στο τέλος του 2022 είχε παρουσία στην Ελλάδα με 148 καταστήματα, από 158 που είχε το 2021, μέσω των σημάτων Zara, Zara Home, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Bershka και Uterque, όπου με το τελευταίο διατηρεί παρουσία μόνο με ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.