21 Δεκ 2024
READING

Πώς το “Χρώμα της Χρονιάς” άλλαξε το marketing

4 MIN READ

Πώς το “Χρώμα της Χρονιάς” άλλαξε το marketing

Πώς το “Χρώμα της Χρονιάς” άλλαξε το marketing

Από την Pantone στις εταιρείες χρωμάτων

Το 1999, το Ινστιτούτο Χρωμάτων Pantone ξεκίνησε μια νέα τάση με την καθιέρωση του “Χρώματος της Χρονιάς”. Αυτή η ιδέα δεν αφορούσε απλώς την επιλογή μιας μοντέρνας απόχρωσης – ήταν μια αντανάκλαση του τρέχοντος πολιτιστικού zeitgeist.

Τα χρώματα της Pantone, που επιλέγονταν από αναλυτές με έντονη ματιά στην ψυχαγωγία, τη μόδα, την τέχνη, τα ταξίδια και την τεχνολογία, έγιναν γρήγορα σημείο αναφοράς για διάφορες βιομηχανίες, συμβολίζοντας κάτι περισσότερο από μια απλή επιλογή χρώματος. Αντιπροσώπευαν τη διάθεση και τις συμπεριφορές της εποχής.

Πώς το Pantone Color Institute έγινε trendsetter

Στη δεκαετία του 1960, η Pantone, αρχικά μια εταιρεία εκτυπώσεων στο Νιου Τζέρσεϊ, κατασκεύαζε χρωματικούς καταλόγους για διάφορες βιομηχανίες. Ο Lawrence Herbert εντάχθηκε στην εταιρεία το 1956 και παρατήρησε πόσο δύσκολο ήταν για τους σχεδιαστές, τα διαφημιστικά γραφεία και τις εκτυπωτικές εταιρείες να επικοινωνήσουν – ο εντοπισμός των ακριβών χρωματικών τονισμών από τα ονόματα και μόνο είναι δύσκολος.

Διαβάστε ακόμα: Pantone: Το Χρώμα του 2023 είναι εδώ

Για να λύσει το πρόβλημα, ο Herbert αγόρασε την Pantone το 1962 και ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε τον πρώτο οδηγό PMS με 10 χρώματα σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των μεταβλητών που καθορίζουν τη διαδικασία εκτύπωσης – διευκολύνοντας τους εκτυπωτές σε όλο τον κόσμο να αναπαράγουν τα χρώματα με ακρίβεια.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Pantone πούλησε πάνω από 100.000 τέτοιους οδηγούς. Στις αρχές του 2000, η Pantone επεκτάθηκε, αποτελώντας πλέον ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα γνωστό για το “Χρώμα της Χρονιάς”, επηρεάζοντας τις τάσεις στη μόδα και σε άλλες βιομηχανίες. Το πρώτο “Color of the Year” ήταν το Cerulean Blue το 2000, το οποίο επιλέχθηκε για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και τη δημοτικότητά του μεταξύ των σχεδιαστών. Έκτοτε, οι ετήσιες χρωματικές επιλογές της Pantone έχουν γίνει σημείο αναφοράς που καθορίζει τις τάσεις.

Οι εταιρείες χρωμάτων μπαίνουν στο παιχνίδι

Αυτό που ξεκίνησε ως αποκλειστικότητα της Pantone έχει πλέον γίνει μια ευρέως διαδεδομένη τάση μεταξύ των εταιρειών χρωμάτων και design. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική αυτής της ιδέας, μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας χρωμάτων, όπως η Sherwin-Williams, η Behr, η Benjamin Moore άρχισαν να επιλέγουν το δικό τους χρώμα της χρονιάς από τις συλλογές τους και να δημιουργούν σχετικές παλέτες. Αυτή η κίνηση δεν αφορά απλώς την επιλογή ενός χρώματος από τις τεράστιες συλλογές τους – αφορά τον καθορισμό ενός τόνου για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση για το επόμενο έτος.

Πέρα από το χρώμα: Η καινοτόμος προσέγγιση της Dunn Edwards

Πέρα από τα βερνίκια, πολλές εταιρείες χρωμάτων και design επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του merchandising και των συνεργασιών, προσφέροντας μια σειρά προϊόντων στο επιλεγμένο χρώμα. Αυτά κυμαίνονται από είδη οικιακής χρήσης μέχρι αξεσουάρ μόδας, συχνά σε συνεργασία με καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Παρόλο που οι πωλήσεις αυτές μπορεί να μην είναι σημαντικές σε έσοδα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δέσμευση των πελατών και στην προβολή της μάρκας.

Αξίζει να δούμε το παράδειγμα της Dunn Edwards, η οποία έχει υιοθετήσει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο marketing της. Η αμερικανική εταιρεία χρωμάτων δεν πωλάει μόνο χρώματα στο χρώμα της χρονιάς 2024 -ένα γαλάζιο που ονομάζεται Skipping Stones- αλλά και βερνίκια νυχιών. Η προσέγγιση αυτή ξεπερνά το παραδοσιακό marketing, προσκαλώντας τους καταναλωτές να απολαύσουν το χρώμα τόσο στο σπίτι τους, όσο και στο προσωπικό τους στυλ.

Διαβάστε ακόμα: Η έκθεση “Culture Rising” αποκαλύπτει τι θέλουμε, τι ζητάμε, τι βιώνουμε

Επιπτώσεις στις πωλήσεις και το marketing

Η επιλογή του χρώματος της χρονιάς έχει αποδειχθεί ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση των πωλήσεων και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά. Τα χρώματα αυτά συχνά σημειώνουν σημαντική αύξηση των πωλήσεων και γίνονται πιο δημοφιλή από τις συνήθεις ουδέτερες αποχρώσεις. Για την προώθηση του εκάστοτε color of the year, οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές marketing, που περιλαμβάνουν δώρα, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες δραστηριότητες που προσελκύουν καταναλωτές και δημιουργούν αίσθηση γύρω από το νέο χρώμα.

Η πορεία από το “Color of the Year” της Pantone μέχρι την υιοθέτησή του από τις εταιρείες χρωμάτων δείχνει ένα μείγμα έξυπνου marketing και διορατικότητας του σχεδιασμού. Η τάση αυτή δεν επηρέασε μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες εμπορεύονται τα προϊόντα τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες σχεδιαστές αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν το χρώμα. Αποτελεί, επίσης, απόδειξη της δύναμης του χρώματος στη διαμόρφωση του πολιτισμού και της αισθητικής μας.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.