Ποιος να το έλεγε, ότι όταν πριν από 12 χρόνια, τα αδέλφια Κυρκίνη, Παμίνος και Κωνσταντίνος, από το δωμάτιο του σπιτιού τους, ξεκινούσαν το e-food ως μία startup εταιρεία, θα έφταναν το 2023 να έχουν τζίρο μόνο το πρώτο εξάμηνο σχεδόν 80 εκατ. ευρώ;
Και όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, η e-food, θυγατρική πλέον της Γερμανικής Delivery Hero, έδειξε κύκλο εργασιών 78,06 εκατ. ευρώ, συνολικά το έτος αναμένεται να κλείσει πολύ καλύτερα από το 2022. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά το α΄ εξάμηνο, διαμορφώθηκαν στα 13,87 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 19,34 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η e-food προχώρησε στη διανομή προμερίσματος ύψους 22 εκατ. ευρώ προς τη μητρική. Αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά γιατί αποτελεί την «κότα με τα χρυσά αυγά» για τους Γερμανούς της Delivery Hero.
Το e-food έχει καταφέρει να εξελιχθεί στη No1 πλατφόρμα online delivery στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με πάνω από 21.000 μαγαζιά σε 100 πόλεις της χώρας. Δεν λείπει από κανένα κινητό, έχει «καταργήσει» για τα καλά τα φυλλάδια, καθιστώντας την παραγγελία για φαγητό, ποτό ή και super market, μόνο ένα κλικ και μερικά λεπτά μέχρι να έρθουν στη πόρτα του σπιτιού.
Το εγχείρημα του Παμίνου και του Κωνσταντίνου Κυρκίνη, αποτελεί success story, και σίγουρα έδειξε τον δρόμο και σε άλλες startups, είτε ασχολούνται στον κλάδο της διανομής είτε όχι. Ειδικά τώρα που το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο.
Πως όμως ξεκίνησε η ιδέα του e-food;
Από ένα διαμέρισμα, στα σπίτια εκατομμυρίων καταναλωτών
Τα αδέλφια Κιρκίνη, πριν από περίπου δώδεκα χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2011, από ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα του σπιτιού τους, έβαζαν μπροστά την επιχείρηση που έμελλε να αλλάξει για πάντα το delivery.
Ο Παμίνος Κυρκίνης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία και είχε πολλές ευκαιρίες να μείνει εκεί και να εργαστεί, καθώς η Ελλάδα είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στα… βαθιά της οικονομικής κρίσης. Κάτι όμως του έλεγε ότι έπρεπε να γυρίσει πίσω και να προσπαθήσει στη χώρα του. Κάτι το οποίο και έκανε.
Όταν επέστρεψε, έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα εκπροσωπώντας την TOMS. Όμως η ιδέα του κάτι παραπάνω, του διαφορετικού είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στο μυαλό του. Έτσι τον Ιούνιο του 2011, γεννήθηκε η ιδέα του e-food, καθώς διαπίστωσε ότι στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη υπηρεσία για παραγγελίες Online.
Παγκοσμίως, ήδη από τότε, είχε ξεκινήσει μία άνθηση στη χρήση νέων τεχνολογιών και είχαν κάνει την εμφάνισή τους αντίστοιχες πλατφόρμες. Όμως η Ελλάδα παρέμενε πίσω και σε αυτό το κομμάτι. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν ήταν ιδιαίτερα (έως και καθόλου) εξοικειωμένοι με τις αγορές μέσω ίντερνετ και όλες οι παραγγελίες για φαγητό, γίνονταν μέσω τηλεφώνου, από μια στοίβα φυλλάδια που υπήρχαν σε κάθε σπίτι.
Η επιχείρηση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, «πήδηξε» από το σαλόνι του διαμερίσματος των αδερφών Κυρκίνη, σε ένα μικρό γραφείο με περίπου 20 άτομα προσωπικό. Ωστόσο η ανάπτυξη ήταν μεγάλη και γρήγορα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή, δημοφιλής, βρίσκοντας ανταπόκριση στους Έλληνες καταναλωτές.
Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015, η ελληνική startup εξαγοράζεται από την γερμανική Delivery Hero, η οποία είδε μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα, αφού μετά την e-food πρόσθεσε στο δυναμικό της την deliveras.gr, την clickdelivery.gr, καθώς και εταιρείες του ομίλου Μούχαλη.
Το 2021, ήταν μια περίεργη χρονιά για την e-food και τους ιδρυτές της. Αφορμή ήταν το μήνυμα της εταιρείας προς μέρος των εργαζομένων διανομέων της για αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, που πυροδότησε άμεσα, έντονες αντιδράσεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο και από αυτή την «περιπέτεια» η εταιρεία βγήκε αλώβητη, και συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μεγαλώνει, προσθέτοντας νέα μαγαζιά και νέες υπηρεσίες.
Η επιτυχία, η ανάπτυξη και ο μεγάλος τζίρος
Τον τελευταίο χρόνο, το efood κατέγραψε σημαντική αύξηση των καταστημάτων που ενσωματώνει στην πλατφόρμα του στην ελληνική επικράτεια τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 21.000.
Κατέγραψε μια αύξηση κατά 62% των τοπικών καταστημάτων -όπως κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία- που πλέον ανέρχονται σε 4.000, καθώς και άνοδο κατά 18,5% όσων αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood (7.500 καταστήματα), πιστοποιώντας τη δυναμική του own delivery που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Ενώ και η ανάπτυξη και στο e-food market είναι αξιοσημείωτη.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά και λόγω της χρήσης των υπηρεσιών προώθησης συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα, όπως προνομιακή τοποθέτηση – διαφήμιση των καταστημάτων (premium placement), προτεινόμενα πιάτα κ.ά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.