28 Απρ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος | Τα νέα καταστήματα η αφετηρία για να γυρίσει η εικόνα

5 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος | Τα νέα καταστήματα η αφετηρία για να γυρίσει η εικόνα

ΑΒ Βασιλόπουλος | Τα νέα καταστήματα η αφετηρία για να γυρίσει η εικόνα

Πολλά ποντάρουν στα καταστήματα νέας γενιάς που έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν στην ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για καταστήματα που είναι σύγχρονα, με αναβαθμισμένη αισθητική και νέα σημεία εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Τέτοια περίπτωση αποτελεί το κατάστημα της αλυσίδας που εγκαινιάστηκε στο Μαρούσι, το οποίο ωστόσο χρειάστηκε να περάσει από μικρές συμπληγάδες πριν τελικά ολοκληρωθεί η κατασκευή του και φτάσουμε στη λειτουργία του. Η πορεία της ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει περάσει από αρκετά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι στο μέλλον εν πολλοίς εξαρτάται από ένα βασικό συστατικό: να παραμείνει πιστός στο μοντέλο που συστήθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην αγορά.

Όντας δηλαδή μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ που με δεδομένη την ισχυρή ρευστότητα που έχει από τον όμιλο Ahold Delhaize στον οποίο ανήκει, μπορεί να στηρίξει προσφορές και προωθητικές ενέργειες σε ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, προκειμένου να κάνει μία αρκετά μεγάλη γκάμα κωδικών πιο προσιτή προς τους καταναλωτές. Ένα στοίχημα που φάνηκε να χάνει τα τελευταία χρόνια, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ευρύτερα σχηματισθείσα αντίληψη ότι είναι το πιο ακριβό σούπερ μάρκετ. Ισχυρισμό, τον οποίο προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να ανατρέψει τόσο ο ίδιος ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, όσο και η διοίκηση της επιχείρησης ευρύτερα.

Να σημειωθεί εδώ ότι για παράδειγμα στην περίπτωση του νέου καταστήματος της λεωφόρου Κηφισίας η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποιεί έκπτωση 10% σε όλα της τα προϊόντα ως μία κίνηση γνωριμίας με τους καταναλωτές που επιδιώκει να προσελκύσει σε αυτό. Το άλλο σημείο που έχει η ΑΒ Βασιλόπουλος και αποτελεί στοιχείο του DNA του είναι ότι εκτός από προϊόντα που βρίσκονται υπό καθεστώς προσφοράς ή προώθησης, έχει και ένα αρκετά μεγάλο premium κωδικολόγιο προϊόντων, τα οποία συνήθως συναντά κανείς σε σημεία πώλησης delicatessen ή σε επιλεγμένα μικρά σημεία λιανικής – παντοπωλεία. Κάτι που ίσως ενισχύει – αναίτια τις περισσότερες φορές – την παραπάνω αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, ότι δηλαδή είναι ακριβός. Ωστόσο ένα παράδειγμα είναι ότι στην κάβα του νέου καταστήματος στο Μαρούσι έχει ιαπωνικό ουίσκι της Nikka ή ρούμι Plantation, τα οποία συνήθως συναντά κανείς σε κάβες. 

Όσα χτυπήματα και αν έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια η αλυσίδα – θεμιτά ή αθέμιτα – δεν παύει να κολυμπάει σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού όπως είναι η ελληνική αγορά, όπου μία σειρά παραγόντων μετράει και σίγουρα μετράει πολύ η τιμή. Όμως μετράει και η ποιότητα, κάτι που θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει τα εχέγγυα να υπερασπιστεί και να αναδείξει ως ισχυρισμό μέσα από τα προϊόντα της. 

Τα νέα καταστήματα

Πεποίθηση πάντως των στελεχών της και μέρος ενός καλά οργανομένου επενδυτικού σχεδίου, με τις ευλογίες των κεντρικών της Ahold Delhaize ήταν η δημιουργία των νέων καταστημάτων, που εισάγουν την αλυσίδα στη νέα της εποχή και με αυτά ποντάρει ότι θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να κερδίσει μέρος από τα χαμένα μερίδιά της στην ελληνική αγορά. Η αρχή έγινε με το κατάστημα των 3.000 τετραγωνικών μέτρων στο Piraeus Retail Park της Trade Estates του ομίλου Φουρλή. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα δημιουργίας καταστημάτων κομβικής σημασίας που έρχονται να εκπληρώσουν τη στρατηγική της ανατροπής των δεδομένων. Ακολούθησε το κατάστημα της Πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδρι και πάλι σε ακίνητο της Trade Estates του ομίλου Φουρλή. Παράλληλα, στον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία του καταστήματος που μόλις άνοιξε στο Μαρούσι και καθυστέρησε σημαντικά η λειτουργία του. 

Το επόμενο βήμα όμως είναι η εναρμόνιση του δικτύου με τη νέα φιλοσοφία και το καινούργιο μοντέλο καταστημάτων. Κάτι που έχει ξεκινήσει να γίνεται με ένα εμβληματικό κατάστημα της Αθήνας, αυτό του Ελληνικού, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει στη διάθεσή της η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με επιφάνεια 5.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Κινήσεις και επιλογές των τελευταίων ετών

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές κινήσεις και επιλογές εντός της ΑΒ. Με απομακρύνσεις ή και φυγή σημαντικών στελεχών που θήτευσαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Επιλογές σε σχέση με την εμπορική πολιτική και το προσωπικό. Ενίοτε πετυχημένες, άλλες φορές λανθασμένες. Που οδήγησαν την επιχείρηση σε αυτό που είναι σήμερα. Όπου πολλά έχουν ακουστεί και με κάποιο τρόπο, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Όμως δεν είναι και δεν μπορεί να είναι όλα μονόπλευρα. Οι άνθρωποί της δείχνουν αυτή τη φορά να το πιστεύουν.

Ότι μπορούν δηλαδή να αντιστρέψουν την εικόνα της εταιρείας. Με βασικό τους όχημα τα ομολογουμένως ξεχωριστά καταστήματα που έχουν δημιουργήσει. Αυτά που μπορούν να απευθύνονται σε καταναλωτές όλων των εισοδηματικών κατηγοριών. Με προϊόντα που ξεκινούν από οικονομικούς ως προς την τιμή κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας που διακινούνται και σε άλλες χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος Ahold Delhaize και διατηρούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης επώνυμα, τα οποία απευθύνονται σε όλους αλλά και με premium κωδικολόγιο για κοινό που έχει την δυνατότητα να επιλέξει κάτι πιο ξεχωριστό.

Η σοβαρή προσπάθεια λοιπόν γίνεται. Αυτό που μενει να φανεί, είναι πού θα οδηγήσει αυτή η προσπάθεια. Ή τουλάχιστον εάν θα οδηγήσει εκεί που έχουν στοχεύσει οι άνθρωποι και τα στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος για τα επόμενα χρόνια. Εδώ θα είμαστε για να το δούμε. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.