26 Απρ 2024
READING

Amazon One: Θα πληρώνουμε με το χέρι μας;

3 MIN READ

Amazon One: Θα πληρώνουμε με το χέρι μας;

Amazon One: Θα πληρώνουμε με το χέρι μας;

Επανάσταση στη βιομετρία με την τεχνολογία αναγνώρισης παλάμης

Το Amazon, γνωστό για την καινοτόμο τεχνολογία του, λάνσαρε το Amazon One, ένα υπερσύγχρονο βιομετρικό σύστημα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί την αναγνώριση παλάμης ως μέσο επαλήθευσης ταυτότητας, φέρνοντας μια νέα προσέγγιση στη βιομετρική ασφάλεια. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, το Amazon One ξεχωρίζει επειδή είναι γρήγορο, ακριβές και σέβεται το απόρρητο του χρήστη, καθιστώντας το μια σημαντική νέα επιλογή στον τομέα της βιομετρικής ταυτοποίησης.

Το λανσάρισμα έρχεται καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία, τουλάχιστον όταν πρόκειται για αγορές. Σύμφωνα με μελέτη της PYMNTS Intelligence και της Amazon Web Services (AWS), περίπου το 60% των Αμερικανών καταναλωτών που αγόρασαν κάτι online τον μήνα πριν από την έρευνα, χρησιμοποίησαν βιομετρικές μεθόδους, όπως η αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή προσώπου, για να επιβεβαιώσουν τις αγορές τους.

Διαβάστε ακόμα: Η τελευταία καινοτομία του Amazon στη ρομποτική τεχνολογία

Πώς λειτουργεί το Amazon One

Το Amazon One χρησιμοποιεί έναν προηγμένο τρόπο σάρωσης βιομετρικών στοιχείων. Σαρώνει κάτω από το δέρμα για να βρει τα μοναδικά μοτίβα των φλεβών και των γραμμών στην παλάμη. Αυτή η τεχνική δεν είναι μόνο πιο ακριβής αλλά και πιο ασφαλής από τις συνήθεις σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων – με ποσοστό ακρίβειας 99,9999%, σύμφωνα με το Amazon.

Πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής βιομετρίας

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Amazon One είναι ότι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τον χρήστη. Είναι εύκολο στη χρήση και γρήγορο – συνήθως αναγνωρίζει μια παλάμη σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Θεωρείται επίσης πιο ασφαλές από τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, καθώς η σάρωση παλάμης απαιτεί τη συνειδητή συμμετοχή του χρήστη – να απλώσει δηλαδή την παλάμη του λίγα εκατοστά πάνω από τη συσκευή σάρωσης- οπότε δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.

Επιπλέον, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το σύστημά της δεν επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο και η φυλή, κάτι που το καθιστά δίκαιο για όλους τους χρήστες.

Πώς το βλέπουν οι καταναλωτές

Παρά την τεχνολογική του υπεροχή, δεν το χρησιμοποιούν ακόμη πολλοί άνθρωποι. Στα καταστήματα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος, όπως τα Whole Foods, δεν το δοκιμάζουν πολλοί πελάτες. Η διστακτικότητα τους αποδίδεται εν μέρει σε ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ανταλλαγή βιομετρικών δεδομένων με μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα καταστήματα -που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Amazon One- βλέπουν το Amazon ως αντίπαλο και διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα που θα του έδινε πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους.

Διαβάστε ακόμα: Θα αγοράζουμε αυτοκίνητα από το Amazon;

Μελλοντικές δυνατότητες

Το Amazon One δεν περιορίζεται μόνο στο λιανικό εμπόριο. Έχει πολλές πιθανές χρήσεις, όπως το να κάνει τα κτίρια πιο ασφαλή ή να επιταχύνει το check in στα αεροδρόμια. Το Amazon βελτιώνει διαρκώς το σύστημα για να το κάνει πιο ελκυστικό τόσο για τους απλούς ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις. Πιθανότατα, θα προσφέρει ανταμοιβές για να κάνει περισσότερους καταναλωτές να εγγραφούν και ίσως σκεφτεί να αφήσει και άλλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το Amazon One. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με τις ανησυχίες άλλων καταστημάτων που βλέπουν το Amazon ανταγωνιστικά.

Αλλαγή παιχνιδιού στη βιομετρική τεχνολογία

Το Amazon One είναι μια μεγάλη πρόοδος στη βιομετρική τεχνολογία. Ξεχωρίζει επειδή χρησιμοποιεί σάρωση παλάμης, η οποία είναι ακριβής, γρήγορη και ιδιωτική. Μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις, αλλά καθώς συνεχίζει να βελτιώνεται, θα μπορούσε να γίνει ένα βασικό εργαλείο για τον ασφαλή έλεγχο των ταυτοτήτων και τη διεκπεραίωση συναλλαγών στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.