28 Απρ 2024
READING

Γιατί τα εμπορικά κέντρα είναι άσος στο μανίκι της Lamda Development

3 MIN READ

Γιατί τα εμπορικά κέντρα είναι άσος στο μανίκι της Lamda Development

Γιατί τα εμπορικά κέντρα είναι άσος στο μανίκι της Lamda Development

To δυνατό χαρτί που καθορίζει εν πολλοίς την πορεία του ομίλου Lamda αποτελούν τα εμπορικά της κέντρα. Όπου εκτός από τα προϋπάρχοντα Golden Hall, The Mall Athens, Mediterannean Cosmos ήρθε να προστεθεί και το εκπτωτικό χωριό, McArthur Glen, το οποίο μετονομάστηκε σε Designers Outlet. 

H συνολική μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια ανέρχεται στα 178.000 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, η αξία των εμπορικών κέντρων (gross asset vanue) ανέρχεται στα 1,03 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση στο τέλος του 2022. Από αυτά το The Mall Athens έχει μισθώσιμη επιφάνεια 58,5 χιλιάδες τετραγωνικά και αξία 454 εκατομμύρια ευρώ. Το Golden Hall έχει μισθώσιμη επιφάνεια 52,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και αξία 272 εκατομμύρια ευρώ, το Mediterranean Cosmos έχει μισθώσιμη επιφάνεια 46 χιλιάδες τ.μ. και αξία 191 εκατ. ευρώ και το Designer Outlet Athens μισθώσιμη επιφάνεια 21,2 χιλιάδες τ.μ. και αξία 116 εκατ. ευρώ.

«Ράλι» επιδόσεων στους εννέα μήνες του 2023

Ενδεικτικό της πορείας που έχουν τα εμπορικά κέντρα είναι το ότι συνεχίστηκε ο ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στο εννεάμηνο του 2023, γεγονός που κυρίως οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα, τα οποία ήταν ενισχυμένα κατά 14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα τρία εμπορικά κέντρα, Golden Hall, Mediterannean Cosmos και The Mall Athens. Όμως σημαντική είναι και η συμβολή που έχουν οι χώροι στάθμευσης από όπου τα έσοδα στην ίδια περίοδο ήταν αυξημένα κατά 21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 τα τρία προαναφερόμενα εμπορικά κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας. Μάλιστα καταγράφηκαν κέρδη 61,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας νέο ιστορικό ρεκόρ σε εννεάμηνη βάση με αύξηση 15% έναντι των κερδών 53,8 εκατ. Ευρώ σε συγκρίσιμη βάση για τα τρία εμπορικά κέντρα το εννεάμηνο του 2022. Σε ό,τι αφορά το Designer Outlet Athens συνεισέφερε κατά 7,8 εκατ. Σε κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο του 2023 από κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022.

Ξεχωριστή πορεία για τα εμπορικά κέντρα

Θα πρέπει να πούμε ότι η Lamda προχώρησε στη σύσταση αυτόνομης εταιρείας με την ονομασία Lamda Malls, η οποία πρόκειται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2024 – πιθανότατα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός των εμπορικών κέντρων έχει ως κύριο σκοπό να προσφέρει την δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, να κινηθούν αυτόνομα επενδυτικά μόνο στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας. 

Με δεδομένο το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια εταιρικού μετασχηματισμού της Lamda Malls προχωράει αυτή την περίοδο η ολοκλήρωση της εισφοράς των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών που διαχειρίζονται σήμερα τις δραστηριότητες των εμπορικών κέντρων στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοσύστατης εταιρείας, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023. Επίσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μετατροπής της εταιρικής μορφής της θυγατρικής Designer Outlet Athens που διαχειρίζεται το ομώνυμο εμπορικό κέντρο από ΕΠΕ σε ΑΕ, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος αναμένεται περί τα τέλη του 2023.

Και στα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Lamda υφίστανται περισσότερες από 600 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, περίπου 90 χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το συνολικά απασχολούμενο προσωπικό υπερβαίνει τα 7.000 άτομα, ενώ η πληρότητα αγγίζει το 99%. 

Τα νέα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Στα παραπάνω εμπορικά κέντρα θα έρθουν σύντομα να προσταθούν και τα υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό, όπου το Vouliagmenis Mall θυμίζουμε ότι θα έχει μικτή μισθώσιμη επιφάνεια 90.000 τ.μ. με το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον για μίσθωση χώρων να ανέρχεται σε ποσοστό 155%, ενώ ήδη έχουν υπογραφεί έως και τον Νοέμβριο, συμφωνίες για το 64% των μεικτού μισθώσιμου χώρου, ποσοστό που εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ανέλθει στο 70%.

Στην περίπτωση του Riviera Galleria θα έχει μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ. το ενδιαφέρον ανέρχεται σε ποσοστό 189% επί του διαθέσιμου μισθώσιμου χώρου. Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες για το 46% των χώρων αυτών και ο στόχος είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς το ποσοστό αυτό να έχει φτάσει το 50%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.