29 Απρ 2024
READING

Όχι άλλο Temu, Θεέ μου

7 MIN READ

Όχι άλλο Temu, Θεέ μου

Όχι άλλο Temu, Θεέ μου

Η φτήνια τρώει τον παρά, έλεγαν οι παλιοί εννοώντας πως τα φτηνά πράγματα είναι χαμηλής ποιότητας, χαλάνε εύκολα και γρήγορα αναγκάζεσαι να τα αντικαταστήσεις, πληρώνοντας τελικά παραπάνω. Σ’ αυτή την οικονομία που ζούμε όμως, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια θήκη κινητού που κοστίζει €0,56 ή ένα μπλουζάκι των €1,25. Από ότι δείχνουν τα στοιχεία, μάλλον πολύ λίγοι, πόσο μάλλον όταν τα μεταφορικά είναι δωρεάν, το ίδιο και η επιστροφή.

Τί είναι το Temu;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που περιηγείται στα social media και δεν έχει αναφωνήσει κάποια στιγμή «Όχι άλλο Temu, Θεέ μου». Κι αυτό γιατί κατακλύζεται από τις διαφημίσεις του με τις εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Το Temu, που ανήκει στην κινεζική PDD Holdings, ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022 και δραστηριοποιείται σήμερα σε 47 χώρες. Με προϊόντα που συνδυάζουν μια ποικιλία από Shein και Αmazon μαζί, ακολουθεί τακτικές επιθετικού marketing και προσφέρει δωρεάν αποστολή και επιστροφή προϊόντων, ανεξαρτήτως ποσού.  Η εφαρμογή του έχει μέχρι σήμερα ληφθεί 250 εκατ. φορές και η στρατηγική της εταιρείας για μεγάλες δαπάνες διαφήμισης και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά έκπτωσης φαίνεται να αποδίδει καρπούς -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Στις αρχές του 2023, το Temu έθεσε το στόχο των $10 δις.  σε συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως. Η ανάλυση της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων CICC προβλέπει ωστόσο ότι με την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα $18 δις φέτος.

Temu και Shein

Παρά το γεγονός ότι είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας PDD, το Temu δεν θέλει να ταυτίζεται στη συνείδηση των καταναλωτών ως κινεζική πλατφόρμα, επειδή Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνδέουν τις κινεζικές εταιρείες με κινδύνους ασφαλείας προσωπικών δεδομένων. Βρίσκεται επίσης σε νομική διαμάχη με τη Shein, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο υπέβαλε αγωγή, ισχυριζόμενη ότι το Temu χρησιμοποιεί ακατάλληλες πρακτικές marketing. To Τemu με τη σειρά του υπέβαλε μήνυση στο Shein ισχυριζόμενο ότι το Shein τιμώρησε τους εμπόρους του επειδή συνεργάζονταν με το Temu.

Οι δύο εταιρείες ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για τους ίδιους πελάτες στις ΗΠΑ. Το Shein εστιάζει στην ένδυση, ενώ το Temu φιλοδοξεί να είναι κάτι μεγαλύτερο, μια πλατφόρμα που θα προσομοιάζει με το Amazon. Η αύξηση των κατηγοριών προϊόντων μεγαλύτερης αξίας με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως οι αποσκευές, τα προϊόντα εξωτερικού χώρου και ο αθλητικός εξοπλισμός, μπορεί να βοηθήσει στο να φέρει το Temu πιο κοντά στην κερδοφορία, λένε οι αναλυτές.

Το κόστος της ταχείας ανάπτυξης

Το Temu ξοδεύει τεράστια ποσά προσπαθώντας να προσεγγίσει τους καταναλωτές. Τον Φεβρουάριο του 2023, πλήρωσε $14 εκατ. για δύο κουλοχέρηδες 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του Super Bowl, ενώ δαπανά έως και $10 εκατ. καθημερινά για τις διαφημίσεις στο Meta και τη Google, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την Tencent.

Επί του παρόντος, επιβαρύνεται περίπου $10 σε έξοδα αποστολής και διεκπεραίωσης ανά πακέτο: $1 για τη μεταφορά αντικειμένων από πωλητές σε αποθήκες στην Κίνα, $5 για αποστολή από τις αποθήκες σε ξένες χώρες και περίπου $3- $4 για αποστολή στους πελάτες, σύμφωνα με έρευνα του WIRED, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι το κόστος αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί.

Την ίδια στιγμή, παλεύει με τη χωρητικότητα των αποθηκών του καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει παραγγελίες και να επεξεργαστεί τις επιστροφές. Και, αυτό είναι ένα ακόμα σημείο απώλειας κερδών. Σύμφωνα με κινεζικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Temu έχει απώλεια περίπου 30%-35% σε κάθε παραγγελία στις ΗΠΑ και κατά μέσο όρο 40% σε παραγγελίες παγκοσμίως. Η εταιρεία είχε προϋπολογισμό $2,76 δις σε καθαρές ζημιές για το 2023, κάτι που αυτή την ώρα έχει αυξήσει σε $3,17 δις.

Πωλητές της εταιρείας λένε ότι δεν μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους επειδή δεν υπάρχει χώρος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Οι περιορισμοί που σημειώνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεπάγονται επίσης αδυναμία των πελατών να επιστρέψουν προϊόντα ώστε να λάβουν επιστροφή χρημάτων, καθώς ναι μεν υποβάλλουν τη φόρμα επιστροφής, αλλά δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Για να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσκολία, το Temu φέρεται να σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο νέες αποθήκες στις ΗΠΑ, μια στην ανατολική και μια στη δυτική ακτή, για να μειώσει τη συμφόρηση.

Οι υπερβολικές δαπάνες του Temu οδηγούν σε ανησυχίες τους αναλυτές και επιβεβαιώνονται από πηγές τις εταιρείας που διατηρούν την ανωνυμία τους: το Temu, αν και κατέχει τεράστια βάση χρηστών, δυσκολεύεται να αποκομίσει κέρδη.

Τεχνολογικοί αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Accenture της Κίνας δηλώνουν ότι αποτελεί σήμα κινδύνου για το Temu το γεγονός ότι έχει καταφέρει να επεκταθεί σε 47 χώρες, χωρίς να έχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το break even.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα συμβόλαια δημοσίων σχέσεων του Temu στις ΗΠΑ -η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει τις κυρώσεις- η εταιρεία ξοδεύει επίσης ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και να αποτρέψει την κριτική που ασκείται για την εφοδιαστική της αλυσίδα στην Κίνα. Η φήμη ότι τα προϊόντα της κατασκευάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, καλά κρατεί.

Η Temu από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και πως δίνει μεγάλη σημασία στις κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας. Τα τρέχοντα πρότυπα και οι πρακτικές της -κατά τούς ισχυρισμούς της ίδιας της εταιρείας-  δεν διαφέρουν από εκείνες των μεγάλων αμερικανικών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon, το eBay και το Etsy.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους προωθεί τη βιωσιμότητα είναι η βελτίωση της αντιστοίχισης της ζήτησης και της προσφοράς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα αποθέματα που δεν έχουν πωληθεί και τα απόβλητα.  Η Temu συνεργάζεται με τους κατασκευαστές για να παράγει με πιο στοχευμένο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιεί τα εμπορεύματα που δεν πρόκειται να καταναλωθούν.

Στο παραδοσιακό μοντέλο λιανικής πώλησης, οι κατασκευαστές παράγουν σύμφωνα με τις παραγγελίες των λιανοπωλητών και δεν έχουν καμία ορατότητα για το τι θέλει ο τελικός πελάτης. Με την Temu, οι κατασκευαστές είναι σε θέση να διακρίνουν τις τάσεις της αγοράς από διάφορες μετρήσεις που γίνονται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις πωλήσεις τους. Αυτό τους βοηθά να προσαρμόζουν ανάλογα την παραγωγή των προϊόντων ανάλογα με τη ζήτηση που έχει το καθένα.

Για παράδειγμα, παλιότερα ένας κατασκευαστής παρήγαγε 100 φορέματα του είχαν παραγγείλει χωρίς να ξέρει τελικά αν πουλήθηκαν ή όχι. Η σχέση του παραγωγού με τον λιανοπωλητή ξεκινούσε και τελείωνε εκεί. Με την Temu, οι κατασκευαστές γνωρίζουν  πώς πωλούνται τα 100 φορέματα, ποιο χρώμα ή μέγεθος είναι δημοφιλές, ποια υφάσματα πουλάνε καλύτερα και ούτω καθεξής. Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόζουν την παραγωγή και ανάπτυξη τους, μειώνοντας το ανεπιθύμητο απόθεμα και ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα.

Πώς έχει σκοπό να προχωρήσει;

Το Temu φαίνεται να επωφελείται από την τάση του trading down που έχει διαμορφωθεί, καθώς το 80% των ερωτηθέντων της έρευνας Consumer Plus της McKinsey δήλωσε πως έχει μειώσει τις αγορές και έχει αλλάξει καταναλωτική συμπεριφορά σε σχέση με το παρελθόν.

Το Temu προσπαθεί από τον περασμένο Μάιο, να επεκτείνει τη βάση αγοραστών του και να προσελκύσει πελάτες υψηλότερου εισοδήματος για να αυξήσει το μέσο όρος των παραγγελιών του που σήμερα ανέρχεται στα $25. Σημαντικό μέρος των εξόδων της εταιρείας προέρχεται από τις διεθνείς αποστολές, καθώς η δωρεάν παράδοση σε όλα σχεδόν τα είδη, αποτελεί ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Επιπλέον, στις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε συνέδριο για να βοηθήσει τους πωλητές να προετοιμαστούν και να προγραμματίσουν την επερχόμενη Black Friday και τα Χριστούγεννα.

Το εγχείρημα που επιχειρείται από το Temu αποτελεί μεγάλο στοίχημα. Η διατήρηση χαμηλών τιμών σε συνδυασμό με τα τεράστια ποσά που διακινούνται για προώθηση και διαφήμιση, συν τη δωρεάν αποστολή και επιστροφή προϊόντων, φαίνεται πως δεν φέρνουν τα εντυπωσιακά κέρδη που όλοι φανταζόμαστε. Ο χρόνος θα δείξει αν οι πρακτικές αυτές μπορούν να κάνουν μια επιχείρηση βιώσιμη μακροπρόσθεσμα.

 

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.