28 Απρ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στρατηγική σε franchise και μεγάλα καταστήματα με φιλοσοφία «γειτονιάς»

4 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στρατηγική σε franchise και μεγάλα καταστήματα με φιλοσοφία «γειτονιάς»

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στρατηγική σε franchise και μεγάλα καταστήματα με φιλοσοφία «γειτονιάς»

Σε ένα καλά σχεδιασμένο δίπολο στρατηγικής που σχετίζεται με τη διαχείριση αλλά και την μελλοντική ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων βαδίζει το τελευταίο διάστημα η ΑΒ Βασιλόπουλος. Η επιχείρηση που αποτελεί έναν από τους μεγαλύρους παίκτες της ελληνικής αγοράς επικεντρώνει αφενός στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου franchise καταστημάτων, αφετέρου στην επικέντρωση στα μεγάλα και στρατηγικού ενδιαφέροντος καταστήματα. 

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει πλάνο επενδύσεων 180 εκατομμυρίων ευρώ κατά την προσεχή τριετία. Το 2023 εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία μετά τις ιδιαίτερες συνθήκες του 2022, όπου ύστερα από αρκετά χρόνια γύρισε σε ζημίες, δεχόμενη σημαντική επιβάρυνση από την ενέργεια, το μεταφορικό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. 

Ερχόμενοι τώρα στον στρατηγικό πυλώνα για την ανάπτυξη του franchise από πλευράς διοίκησης της εταιρείας θεωρείται κομβικό σημείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μία κατεύθυνση που σχετίζεται με τις ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις που παρουσιάζουν τα καταστήματα γειτονίας, καθώς καταγράφουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τυπολογίες καταστημάτων. Μάλιστα, τα στοιχεία της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση που ανέρχεται στα είπεδα του 15,6%. Πρόκειται για το κομμάτι της αγοράς που αναπτύσσεται περισσότερο με το καταναλωτικό κοινό αναζητά αυτήν την ευκολία. Η ΑΒ Βασιλόπουλος διατηρεί αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο περίπου 250 σημείων franchise από το σύνολο των 600 και πλέον καταστημάτων της και βάσει στρατηγικής ανοίγει περί τα 50 νέα καταστήματα που λειτουργούν με το συγκεκριμένο μοντέλο κάθε χρόνο. Σήμερα, συνεργάζεται με περίπου 160 franchisees, οι οποίοι απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους στα καταστήματά τους. 

Τα μεγάλα καταστήματα με φιλοσοφία καταστημάτων γειτονιάς

Βαρύτητα όμως δίνεται από την άλλη πλευρά και στα μεγάλα καταστήματα – ναυαρχίδες. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το ΑΒ Ελληνικού, το ΑΒ Μακεδονία, το ΑΒ στον Φάρο Ψυχικού και αγγίζουν περίπου τα 70 ανά την επικράτεια. Στόχευση της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι να παρέχει την ίδια εξυπηρέτηση που συναντά κάποιος από τους πελάτες της και σε ένα μικρό μαγαζί, βασισμένη στην προσωποκεντρική προσέγγιση του πελάτη. Επιδίωξη της διοίκησης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ είναι να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της φιλικής εξυπηρέτησης. Με έναν τρόπο να φέρει την αμεσότητα της εξυπηρέτησης και τη ζεστασιά που μπορεί να προσφέρει ένα μικρότερο σημείο πώλησης, όπως τα καταστήματα της γειτονίας. Στα μεγάλα καταστήματα όμως η εξυπηρέτηση ενισχύεται και με τα αυτόματα ταμεία προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι καταναλωτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος πελάτης έχει λίγα πράγματα να πληρώσει, εξυπηρετείται πιο γρήγορα πληρώνοντας εύκολα και γρήγορα σε ένα αυτόματο ταμείο, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το χρόνο αναμονής την ουρά. Για να πετύχει τους στόχους αυτούς η ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποιεί στοχευμένες επενδύσεις, που θα βοηθήσουν να αναβαθμιστεί σημαντικά το κομμάτι της εξυπηρέτησης στα μεγάλα καταστήματα.

Πολιτική μείωσης τιμών και προωθητικών ενεργειών

Από την πολιτική που εφαρμόζει δεν λείπει και η προσπάθεια που καταβάλει να αλλάξει την αντίληψη που έχει διαμορφωθεί σε αρκετούς Έλληνες καταναλωτές, ότι είναι η πιο ακριβή αλυσίδα στη χώρα, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύει περίπου 230 εκατομμύρια κάθε χρόνο σε προωθητικές ενέργειες με στόχο τη μείωση των τιμών. Επιπλέον ποσό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ επενδύονται από την αλυσίδα στους πόντους που προσφέρονται μέσω του προγράμματος πιστότητας. Συν τοις άλλοις όμως έχει καθιερώσει στα καταστήματα και μία σειρά από προϊόντα πρώτης ανάγκης που ανέρχονται σε περίπου 800 κωδικούς.

Στόχος είναι αυτοί οι κωδικοί να διατίθενται με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς έναντι του ευρύτερου ανταγωνισμού, γεγονός που επηρεάζει τα τελευταία χρόνια και το μεικτό κέρδος της ΑΒ Βασιλόπουλος, στην προσπάθειά της να πετύχει καλύτερες τιμές από τον ανταγωνισμό και να βγει μπροστά για να ανακτήσει μερίδια που έχασε τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως μετά την απορρόφηση του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.