“Χωρίς τη μουσική αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος”, έχει πει πολύ σωστά ο Νίτσε, ωστόσο δεν είναι αρκετά τα εκατομμύρια φορές που έχουμε ακούσει το “Last Christmas” στα καταστήματα τα Χριστούγεννα; Μάλλον είναι.
Ερευνητές μουσικής έχουν καταλήξει ότι η καλύτερη μουσική καταστημάτων λιανικής είναι στην πραγματικότητα η μουσική που δεν θυμάσαι πραγματικά, γιατί δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σε μαγεύει ενώ παραμένει κάτω από το επίπεδο της συνείδησης.
Η έρευνα για τις επιπτώσεις της μουσικής υπόκρουσης στη συμπεριφορά των καταναλωτών έχει μακρά ιστορία. Το 1982, ο Ronald E. Millman δημοσίευσε ένα άρθρο στο Journal of Marketing που εξέταζε τις αγορές των πελατών με βάση το ρυθμό της μουσικής που άκουγαν. Αυτό που ανακάλυψε είναι ότι όταν η μουσική υπόκρουση έχει γρήγορο ρυθμό, οι πελάτες αγοράζουν λιγότερα — περπατάνε πιο γρήγορα, παίρνουν μόνο αυτό για το οποίο έχουν έρθει και ξοδεύουν ελάχιστο έως καθόλου χρόνο περιήγησης. Όταν όμως ο ρυθμός επιβραδύνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τις κινήσεις των πελατών: παραμένουν για μεγαλύτερο χρόνο στο κατάστημα και ξοδεύουν περισσότερα.
Άλλη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν ακόμη περισσότερα όταν η μουσική είναι σε κλίμακα μινόρε, αντί για ματζόρε. Οι ερευνητές συσχέτισαν το εύρημα αυτό με το γεγονός ότι οι μινόρε μελωδίες, τις οποίες ο κόσμος τείνει να συσχετίζει με τη θλίψη, ενθάρρυνε την καταναλωτική συμπεριφορά, επειδή η αγορά νέων πραγμάτων προκαλεί τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ντοπαμίνη – μια άμεση ώθηση ευτυχίας.
Τί γίνεται όμως με τη μουσική που ακούγεται τα Χριστούγεννα;
Ένας στους πέντε Αμερικανούς λέει ότι η μουσική που ακούγεται στα καταστήματα τους κάνει να θέλουν να φύγουν ή να μην μπουν καθόλου, σύμφωνα με έρευνα του Coupon Follow, ενώ το 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους κάνει να θέλουν να μπουν ή να μείνουν περισσότερο.
Το Coupon Follow ανέλυσε τα δεδομένα του Spotify για τις λίστες αναπαραγωγής αγορών και λιανικής και παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματά του. Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η μουσική ενισχύει τη διάθεση για ψώνια και μόνο ένας στους οκτώ βιώνει τη συνθήκη αυτή διαφορετικά. Όσο για τη Gen Z συμφωνεί ότι η μουσική που παίζουν τα καταστήματα τις ημέρες των γιορτών τους κάνει να θέλουν να φύγουν ή ακόμη και να αποφύγουν την είσοδο σε αυτά.
Τί προτιμήσεις έχουν οι πελάτες;
Λάτρεις του γκόσπελ (61%), της κλασικής (44%) και της τζαζ (37%) μουσικής είναι πιο πιθανό να μπουν και να παραμείνουν στο κατάστημα, ενώ τα γιορτινά τραγούδια και μελωδίες λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους ακούν indie, rock και metal.
Κι ενώ όλοι αναμένουμε να ακούσουμε George Michael και το δημοφιλές τραγούδι του, οι κορυφαίοι καλλιτέχνες πλέον είναι άλλοι. Taylor Swift, Michael Buble, Pentatonix, Ariana Grande και One Direction κυριαρχούν στις πρώτες πέντε θέσεις.
Τα δε κορυφαία εορταστικά τραγούδια στις λίστες αναπαραγωγής αγορών και λιανικής στο Spotify είναι τα “Winter Wonderland” (Tony Bennet), “White Christmas” (Bing Crosby, Ken Darby Singers, John Scott Trotter & His Orchestra), “Sleigh Ride” (The Ronettes), “The Christmas Song” (Nat King Cole) και “Have Yourself a Merry Little Christmas” (Sam Smith).
Και κάτι ακόμα
Η μουσική που ακούμε παίζει επίσης ρόλο στο τι θέλουμε για δώρο τις γιορτές. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους έξι θέλει για δώρο εισιτήρια συναυλιών, με τους θαυμαστές της πανκ να υπερισχύουν (41%). Αντίστοιχα, το 42% εκείνων που ακούν metal θέλουν μπλουζάκια συγκροτημάτων. Συνολικά, οι λάτρεις του πανκ και του metal επιθυμούν προιόντα που έχουν σχέση με τη μουσική για δώρο τα Χριστούγεννα, σε ποσοστά 35% και 33% αντίστοιχα.
Φαίνεται λοιπόν ότι η σωστή μουσική μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο ικανοποίησης πελατών και αύξησης των πωλήσεων και όχι κάτι που πρέπει να αφήνεται στη τύχη του. Πέρα από τα εμπορεύματα, τις διαφημιστικές καμπάνιες και το στολισμό των καταστημάτων, οι έμποροι λιανικής μόνο όφελος μπορούν να έχουν αν εξετάσουν τα ευρήματα των ερευνών και επιμεληθούν λίστες μουσικής για τις μέρες των Χριστουγέννων που θα έχουν απήχηση στο κοινό τους.
Με πληροφορίες από Chain Store Age
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.