16 Ιαν 2025
READING

Τι έφερε η Black Friday στην αγορά των logistics και των ακινήτων

4 MIN READ

Τι έφερε η Black Friday στην αγορά των logistics και των ακινήτων

Τι έφερε η Black Friday στην αγορά των logistics και των ακινήτων

Άλλη μια παράδοση που ήθελε τον κλάδο των logistics ως το τελευταίο καταφύγιο των επενδυτών ακινήτων, ήρθε να σπάσει η Black Friday.

Η πανδημία μαζί με την έλευση του αμερικανικού εθίμου, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται ως εμπορική πρακτική συστηματικά από το 2017, συνέβαλαν εξίσου στην αλλαγή του χάρτη των real estate επενδύσεων, με τις εταιρείες logistics αλλά και τους προμηθευτές να αναζητούν μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης. Αυτό γίνεται κατανοητό και από τις προθέσεις των καταναλωτών για τη φετινή Black Friday: έρευνα της Klarna, εταιρείες πληρωμών και αγορών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, δείχνει πως οι επτά στους 10 καταναλωτές προτίθενται να αγοράσουν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

Το ίδιο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αγορών της προηγούμενης χρονιάς, κατά την οποία αγαπημένη κατηγορία των καταναλωτών αναδείχθηκαν οι τηλεοράσεις (κατά 34%), ενώ από τα 2/3 των καταναλωτών που αγόρασαν ηλεκτρικές συσκευές, το 27% προτίμησε τα κλιματιστικά και το 15% τα πλυντήρια. Δείγμα «ελληνοποίησης» του αμερικανικού εθίμου που θέλει τις αγορές της Black Friday να στρέφονται σε Μεγάλες Οικιακές Συσκευές (MDA), μιας και το ποσοστό αυτό είναι είναι υψηλότερο από άλλες χώρες. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις που θέλουν τη μερίδα του λέοντος του τζίρου που αναμένεται από τις φετινές αγορές, να καταλήγει σε μεγάλες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού μέσω των λευκών συσκευών.

Το e-commerce

Δεν είναι τυχαίο που την ίδια περίοδο, την μετά Covid, μπήκαν στις ράγες τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια του κλάδου των ακινήτων στον τομέα των logistics. Μόνο εντός της διετίας 2021-2022 δημοσιοποιήθηκαν σημαντικές συμφωνίες πώλησης ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων, αφού στην μετά Covid εποχή η διαχείριση αποθεμάτων, η αυτοματοποίηση και η ανανέωση αξιολογήθηκαν ως οι πιο σημαντικές προτεραιότητες του κλάδου. Χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις των «μεγάλων» του κλάδου των συσκευών: η Πλαίσιο δημιούργησε νέο logistics center σε όμορο οικόπεδο 16 στρεμμάτων των εγκαταστάσεών της στη Μαγούλα, πρώην ιδιοκτησίας της εταιρείας ξυλείας Ακρίτας, ενώ σε νέο μεγάλο logistics center 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μία έκταση 120 στρεμμάτων επενδύει η Κωτσόβολος, έχοντας μάλιστα εκδόσει ομολογιακό δάνειο 12 εκατ. που καλύπτουν Alpha Bank και Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με δεδομένα που ανέλυσε η εκτιμητική εταιρεία Geoaxis κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά, ενώ μια νεόδμητη αποθήκη σε κομβικό σημείο μπορεί να καταγράψει μίσθωμα μεγαλύτερο των 5,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μηνιαίως. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, οι μελλοντικές προοπτικές και η υψηλή απόδοση τόσο σε σχέση με άλλους κλάδους του real estate, όσο και με άλλα επενδυτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) οδηγεί θεσμικούς και μη επενδυτές στην όλο ένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση σε κτίρια αποθηκών. 

Παράλληλα, την επενδυτική όρεξη για τοποθετήσεις σε μεγάλες εμπορικές αποθήκες ανοίγει η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, μίας αγοράς η οποία ωριμάζει μεν – καθώς η εκρηκτική ζήτηση που καταγράφηκε εν μέσω lockdown ισορροπεί με τις φυσικές πωλήσεις – αλλά δεν παύει να αποτελεί προαπαιτούμενο για τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον 20.000 ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν οργανωμένο κανάλι ψηφιακών πωλήσεων, ενώ σημαντικός αριθμός των ελληνικών eshops καταγράφουν πωλήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατομμυρίων ετησίως. 

Πρόκειται για συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποίησαν ΣΕΛΠΕ και ELTRUN, καταλήγοντας επίσης πως το 25% των καταναλωτών κάνουν ηλεκτρονικά πάνω από το 20% των συνολικών αγορών τους, καθώς και ότι το 45% των χρηστών διαδικτύου προέβη σε κάποια αγορά μέσω διαδικτύου την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Το ποσοστό είναι μεν χαμηλότερο από το 61% που είχε καταγραφεί κατά την κορύφωση της πανδημίας, αλλά σημαντικά αυξημένο από το 19% που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Την τάση αυτή έρχεται να ενισχύσει η Μαύρη Παρασκευή, καθώς οι καταναλωτές φέρεται να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, επιβεβαιώνονται πως το e-commerce ήρθε για να μείνει και οι προσφορές κρατούν το online shopping ζωντανό. 

Τα ακίνητα δεν είναι ο μόνος κλάδος στον οποίο έχει προκαλέσει κινητικότητα. Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες 3PL, καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις δραστηριότητες εφοδιαστικής τους για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος.

Το 67% των οργανισμών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της KPMG θεωρεί την ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών για την ταχύτητα παράδοσης ως κρίσιμη δύναμη που θα επηρεάσει καθοριστικά την εφοδιαστική αλυσίδα τους επόμενους 12-18 μήνες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.