26 Απρ 2024
READING

Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη

3 MIN READ

Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη

Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη

Έρευνα του LinkedIn για την AI: Η εμπειρία των εργαζομένων και η εκπαιδευτική επιταγή

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) διαμορφώνει αναμφίβολα το μέλλον του εργασιακού χώρου, υποσχόμενη να φέρει επανάσταση σε όλους τους κλάδους και να εξορθολογήσει τις λειτουργίες. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το LinkedIn έριξε φως στα σύνθετα και συχνά αντιφατικά συναισθήματα που τρέφουν οι επαγγελματίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο.

Ενθουσιασμός

Η έρευνα, η οποία απευθύνθηκε σε σχεδόν 30.000 επαγγελματίες παγκοσμίως τον Αύγουστο του 2023, δίνει μια εικόνα επαγγελματιών ενθουσιασμένων με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα παλεύουν με το άγχος για τις επιπτώσεις της στην καριέρα τους.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της Generative AI

– Αισιοδοξία: Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των συμμετεχόντων εξέφρασαν ενθουσιασμό για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην επαγγελματική τους ζωή. Βλέπουν την AI ως ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να ωθήσει την καριέρα σε περαιτέρω ανάπτυξη.

– Βελτίωση της καριέρας: Ένα αξιοσημείωτο 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει θετικά στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων, υποδηλώνοντας υψηλές προσδοκίες για το ρόλο της στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

– Αυξημένη αποδοτικότητα: Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα απλοποιήσει τις εργασιακές τους αρμοδιότητες, καθιστώντας τους πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς στους ρόλους τους.

– Ελεύθερος χρόνος: Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους εξασφαλίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το 45% δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει αυτόν τον επιπλέον χρόνο για να επιτύχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το 44% θα επικεντρωθεί σε εργασίες που πραγματικά απολαμβάνει και το 39% θα τον χρησιμοποιήσει για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Αλλά και άγχος

Ωστόσο, πίσω από αυτόν τον ενθουσιασμό κρύβεται μια βαθιά ανησυχία. Πολλοί επαγγελματίες εξέφρασαν ανησυχίες και επιφυλάξεις:

– Τεχνογνωσία: Σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες (49%) παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη από ό,τι γνωρίζουν σήμερα, γεγονός που αναδεικνύει ένα σημαντικό έλλειμμα γνώσεων.

– Φόβος αλλαγής: Το 39% αισθάνεται συγκλονισμένο από τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στους ρόλους και τις αρμοδιότητές του, προκαλώντας αισθήματα φόβου και αβεβαιότητας.

– Σύνδρομο του απατεώνα: Παραδόξως, ένα ίσο ποσοστό (39%) ομολόγησε ότι προσποιείται ότι γνωρίζει περισσότερα για την ΑΙ μπροστά στους συναδέλφους του από ό,τι_ πραγματικά γνωρίζει, αποκαλύπτοντας μια διαδεδομένη περίπτωση συνδρόμου του απατεώνα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τι μπορούν λοιπόν να αποκομίσουν οι εργοδότες από αυτά τα δεδομένα; Ενώ είναι σαφές ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εκπαίδευση και υποστήριξη ώστε να γεφυρωθεί το γνωσιακό χάσμα και να αμβλυνθεί το άγχος.

Διαβάστε ακόμα: Θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη τη λύση για το burnout;

Η εκπαίδευση θα αποτελέσει τη βάση της επιτυχούς ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στις εταιρείες. Αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, το LinkedIn προχώρησε σε ένα προληπτικό βήμα προσφέροντας μαθήματα “LinkedIn Learning” για την τεχνητή νοημοσύνη δωρεάν μέχρι το τέλος του έτους. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους επαγγελματίες με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ευδοκιμήσουν σε έναν εργασιακό χώρο με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να διαμορφώνει τον εργασιακό χώρο, οι επαγγελματίες βρίσκονται μεταξύ ενθουσιασμού και ανησυχίας. Η έρευνα του LinkedIn υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των ανάμεικτων συναισθημάτων και της αντιμετώπισης του ελλείμματος γνώσεων. Οι εργοδότες που επενδύουν στην εκπαίδευση και την υποστήριξη των υπαλλήλων τους, μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της AI, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εργατικό δυναμικό τους έχει αυτοπεποίθηση και είναι καλά προετοιμασμένο για το μέλλον.

 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.