28 Απρ 2024
READING

Άλεξ Φωτακίδης: Ο άνθρωπος πίσω από τα deals του CVC στην Ελλάδα

4 MIN READ

Άλεξ Φωτακίδης: Ο άνθρωπος πίσω από τα deals του CVC στην Ελλάδα

Άλεξ Φωτακίδης: Ο άνθρωπος πίσω από τα deals του CVC στην Ελλάδα

Ένα πρόσωπο που σχετίζεται άμεσα με τις τοποθετήσεις του αμερικανικού fund, CVC Capital Partners, στην Ελλάδα είναι ο Άλεξ Φωτακίδης. To CVC που έχει κάνει επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς μεταξύ αυτών η ΔΕΗ, ο όμιλος Vivartia στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Επίσης ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι νοσοκομεία, μεταξύ αυτών το Υγεία και το Metropolitan Hospital, την Εθνική Ασφαλιστική και διατηρεί συμμετοχή στο skroutz.gr. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τo CVC συγκέντρωσε ποσό 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το fund στην Ελλάδα έχει αποκτήσει και το 75% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να αποκτήσει το 100% των μετοχών της από την ρωσικών συμφερόντων SI Foods, η οποία διατηρεί το 25% έως τώρα.

Who is who

Ο Αλέξ Φωτακίδης είναι partner στη CVC και επικεφαλής του γραφείου της CVC στην Ελλάδα. Το fund έχει κάνει κινήσεις στη Vivartia έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων, ποτών και εστίασης στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της CVC το 2006. Είναι υπεύθυνος για το σύνολο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της CVC στην Ελλάδα, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την Hellenic Healthcare Group στον κλάδο της υγείας, τη Skroutz, τη Vivartia, τη Δωδώνη, τη ΔΕΗ και την Εθνική Ασφαλιστική. Ως επικεφαλής του γραφείου της CVC στην Ελλάδα ηγήθηκε και συμμετείχε στην αξιολόγηση της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ από το Δεκέμβριο του 2020 και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ το Σεπτέμβριο του 2021. Προηγουμένως είχε ενεργήσει ως επικεφαλής της ομάδας Capital Markets της CVC και ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση χρέους εταιρειών χαρτοφυλακίου της CVC, συμπεριλαμβανομένων των Naturgy, CLH, Neptune και PKPE.

Ο Φωτακίδης συστήθηκε στην Ελλάδα μέσω του Hellenic HealthCare Group και της παρουσίας του fund στο χώρο της Υγείας, ξεκινώντας το 2017 με την εξαγορά του Metropolitan Hospital. Η συνέχεια έγινε με την εξαγορά του ομίλου ΥΓΕΙΑ από τη Marfin Investment Group, διαμορφώνοντας σταδιακά το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο νοσοκομειακών μονάδων του κλάδου.

Σε συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist στην Ελλάδα το 2022, ο ίδιoς δήλωνε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα συνεχιστούν. Με επίκεντρο να αποτελούν οι τομείς όπου ήδη έχει διεισδύσει το fund (Υγεία, Ασφάλειες, Τρόφιμα, Ενέργεια). Στο ενδιαφέρον του fund όμως βρίσκονται τόσο η ναυτιλία, όσο και ο τουρισμός, που είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο προς το παρόν απέχει από κάτι τέτοιο.

«Πλεονέκτημα της Ελλάδας το ανθρώπινο δυναμικό της»

Αναφορικά με τις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το fund τα τελευταία χρόνια, ο ίδιος ανέφερε κατά την παρουσία του στο τελευταίο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη ότι η Ελλάδα διακρίνεται για το ικανό έμψυχο δυναμικό της. Ως προς το ρόλο και τις προτεραιότητες του fund ανέφερε στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου ότι: «Η αποστολή μας στη CVC είναι να βοηθάμε τους επιχειρηματίες και τις ομάδες διαχείρισης να χτίσουν καλύτερες επιχειρήσεις, επενδύοντας σε σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας συγχωνεύσεις και εξαγορές και προωθώντας μια κουλτούρα συνεχούς λειτουργικής βελτίωσης και ESG. Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσαμε να επενδύσουμε περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μετοχικού κεφαλαίου τα τελευταία πέντε χρόνια, για να στηρίξουμε κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Hellenic Healthcare Group, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, η Δωδώνη, η Εθνική Ασφαλιστική και η ΔΕΗ. Πρόκειται για σπουδαίες επιχειρήσεις με εξαιρετικούς επικεφαλής και ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Η χώρα μας διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο και επιχειρηματικό στελεχιακό δυναμικό, συχνά με διεθνή εμπειρία, γεγονός που δημιουργεί μια ισχυρή βάση για τη δημιουργία αξίας και την προώθηση της καινοτομίας».

Ο ρόλος των γυναικών σε επίπεδο ηγεσίας και η σημασία του ομαδικού πνεύματος

Πεποίθησή του μεταξύ άλλων είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές ως προς τη νοοτροπία των Ελλήνων σε αρκετά θέματα. Υποστηρίζει επίσης ότι ο ρόλος των γυναικών είναι κομβικός σε επίπεδο ηγεσίας, προσφέροντας ποικιλομορφία όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερα σε όλους τους τομείς, στους οποίους δραστηριοποιούνται. Έχει αναφερθεί και στη σημασία όμως που έχει να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό και να λειτουργήσει το ομαδικό πνεύμα, προκειμένου να προκύψουν συνέργειες και συνεργασίες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.