29 Απρ 2024
READING

ΑΒ Βασιλόπουλος: “Ποντάρει όλα τα λεφτά του” στο franchise

4 MIN READ

ΑΒ Βασιλόπουλος: “Ποντάρει όλα τα λεφτά του” στο franchise

ΑΒ Βασιλόπουλος: “Ποντάρει όλα τα λεφτά του” στο franchise

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ύψους 181 εκατ. ευρώ, για την τριετία 2023-25.

Στο επίκεντρό του βρίσκεται το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων (16 εταιρικών και 182 franchise) που θα αποτελέσουν και τα βασικά «οχήματα» για την προσπάθεια που πραγματοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στην κερδοφορία.

Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς το δίκτυο των καταστημάτων franchise να ξεπερνάει τα 300 (εκ των οποίων 200 AB Shop & Go), ενώ αυτή τη στιγμή η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην αγορά, με περισσότερα από 600 καταστήματα συνολικά, την στιγμή που ο -πρώτος σε τζίρο- όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί περίπου 500. Σήμερα η ΑΒ Βασιλόπουλος δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με δύο franchise brands. Πρόκειται για το κατάστημα «ΑΒ Shop & Go» που απευθύνεται σε μεγάλες πυκνοκατοικημένες αστικές πόλεις και εξυπηρετεί την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός νοικοκυριού και το κατάστημα Συνεργάτης ΑΒ Βασιλόπουλος που δραστηριοποιείται στη μικρή επαρχία και τα νησιά και αντιπροσωπεύει την κάλυψη των εβδομαδιαίων αγορών ενός νοικοκυριού.

Το σημείο-κλειδί που έκανε την διαφορά

Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται, εκτός των άλλων, και στην ευελιξία που επέδειξε η ΑΒ Βασιλόπουλος βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος, το οποίο ο συνεργάτης καλείται να αποπληρώσει σε μεγάλο βάθος χρόνου, μέσω ενός ανταγωνιστικού προγράμματος υποστήριξης διακανονισμού, το οποίο εκτείνεται σε όλο το μήκος της συνεργασίας. Η συγκεκριμένη επιλογή βοήθησε ιδιαιτέρως την ανάπτυξη του δικτύου παρά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος προς τον νέο επιχειρηματία είναι πολύπλευρη και, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

  • Την επιλογή κατάλληλου ακινήτου και όλη τη χρηματοοικονομική μελέτη για την υλοποίηση της επένδυσης

  • Τη συνεννόηση για την εξασφάλιση του ακινήτου με σταθερό ενοίκιο

  • Την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού και την προμήθεια με το εμπόρευμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει το κατάστημα

  • Την εκπαίδευση από ανθρώπους της ΑΒ για την ομαλή λειτουργία του καταστήματος

Ικανοποιώντας τις νέες τάσεις της αγοράς

Κάθε επιτυχημένο επιχειρηματικό πλάνο προϋποθέτει την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς. Η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από τα καταστήματα franchise έχει καταφέρει να «χτυπήσει» στο κέντρο των σύγχρονων αναγκών, Τα μικρά αστικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, παρουσιάζουν τελευταία ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση και προτιμώνται από μεγάλο μέρος των καταναλωτών, ως ένας «νέος τύπος καταστήματος ευκολίας». Τα καταστήματα αυτά αποτελούν έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό προμηθειών στη γειτονιά που διευκολύνει τις γρήγορες, έκτακτες αγορές και καλύπτει τις ελλείψεις της τελευταίας στιγμής, ακόμα και εκτός του καθιερωμένου ωραρίου.

Οι επιλογές AB Shop & Go και AB Food Market

Δύο είναι οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργήσουν τον τύπο του καταστήματος που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της περιοχής.

Αν ο επιχειρηματίας επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στην πόλη, έχει την επιλογή να προχωρήσει στην δημιουργία, με πολύ μικρό απαιτούμενο κεφάλαιο, ενός καταστήματος πώλησης τροφίμων μικρού μεγέθους AB Shop & Go με φιλικό και οικείο περιβάλλον, που βολεύει για τις καθημερινές ή συμπληρωματικές αγορές των καταναλωτών ή για μια γρήγορη αγορά άμεσης κατανάλωσης, κοντά σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι εργασίας και υπηρεσίες ή το σχολείο της γειτονιάς. Στην περίπτωση που επιλέξει να διαθέσει ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο, ο επιχειρηματίας μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μεσαίου προς μεγάλου καταστήματος AB Food Market, στην περιφέρεια, που λειτουργεί κομβικά σε θέση-κλειδί, στον κεντρικό ιστό της περιοχής ή πάνω σε κάποιο βασικό οδικό άξονα, αποτελώντας «πέρασμα» και καλύπτοντας όλες τις βασικές αγορές των κατοίκων.

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης εξασφαλίζει ένα σημαντικό ετήσιο κέρδος και ένα αίσθημα ασφάλειας για τον ιδιοκτήτη, αλλά και την καλύτερη δυνατή αγοραστική εμπειρία για τον πελάτη, ενώ η ευέλικτη συνεργασία με την ΑΒ έχει διάρκεια 10 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10 έτη, χωρίς περιορισμό.

Οι προκλήσεις του ανταγωνισμού και η διαρκής εξέλιξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο franchise αποτελεί στρατηγική επιλογή και άλλων σημαντικών «παικτών» της αγοράς. Προκειμένου η ΑΒ να παραμείνει στην κορυφή των επιλογών των επίδοξων επιχειρηματιών, μελετά αρκετές ιδέες για εξέλιξη των store concepts και για την ενίσχυση του μοντέλου franchise που ακολουθείται.Όπως άλλωστε έχει καταστεί σαφές, η ενίσχυση του δικτύου συνεργατών franchise έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΑΒ Βασιλόπουλος που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας της εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού και προκλήσεων στο οικονομικό περιβάλλον.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το εταιρικό της πλάνο περιλαμβάνει, εκτός από την ενίσχυση του δικτύου με νέα σημεία, ανακαινίσεις υφιστάμενων καταστημάτων, επέκταση αποθηκών, στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και επένδυση στην πιστότητα των πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.