15 Ιαν 2025
READING

Μαίρη Κατράντζου | Η βασίλισσα των Prints που κατέκτησε τον κόσμο

7 MIN READ

Μαίρη Κατράντζου | Η βασίλισσα των Prints που κατέκτησε τον κόσμο

Μαίρη Κατράντζου | Η βασίλισσα των Prints που κατέκτησε τον κόσμο

Η Μαίρη Κατράντζου αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο της μόδας. Διαπνεόμενη από το DNA μιας αυθεντικά καλλιτεχνικής και ασυμβίβαστης ύπαρξης, δεν αρκέστηκε στο «dream big» αλλά φρόντισε να δει τα όνειρά της να μετατρέπονται σε μια πραγματικότητα, βγαλμένη -θαρρείς- από παραμύθι.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1983, μεγάλωσε σε ένα σπίτι που της επέτρεψε από νωρίς να έρθει σε επαφή με στοιχεία που την συντροφεύουν μέχρι σήμερα στη ζωή της και έχουν χαρακτηρίσει την επαγγελματική -και όχι μόνο- ζωή της. Από τη μία, η μαμά της, διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, της εμφύσησε την αγάπη για την τέχνη, την κομψότητα και την καλαισθησία. Από την άλλη, ο πατέρας της, «δυνατός» παίκτης στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, της έμαθε τα «μυστικά» της επιχειρηματικότητας και της επιτυχίας σε απαιτητικά περιβάλλοντα.

Άλλωστε, η οικογένειά της είχε ήδη ισχυρό αποτύπωμα στο ελληνικό επιχειρείν, αφού ο παππούς της, Νίκος Κατράντζος, ήταν ο άνθρωπος «πίσω» από τα καταστήματα «Κατράντζος Σπορ» και την θρυλική «Σπορτέξ».

Από το κολλέγιο Αθηνών, στη Νέα Υόρκη, κι από εκεί στο Λονδίνο

Η ίδια πάντως φρόντισε να μην επαναπαυθεί στην σπουδαία κληρονομιά που κουβαλούσε και έδειξε από μικρή ηλικία τις προθέσεις της.

Το 2000 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και αμέσως μετά μετακόμισε στην Νέα Υόρκη προκειμένου να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Οι σπουδές της στο Rhode Island School of Design, την έφεραν σε επαφή με έναν κόσμο σχημάτων και γεωμετρίας, ο οποίος αποτυπώθηκε αργότερα στη μεγάλη της αγάπη, την μόδα.

Οι σπουδές αυτές, όμως, δεν έμελλε να ολοκληρωθούν. Θαρρείς σε ένα διπλό παιχνίδι της μοίρας, στις 4 Ιουλίου 2002, η 19χρονη τότε Μαίρη, γνωρίζει τον Μάριο Πολίτη, στην Αθήνα. Οι δύο νέοι γρήγορα ήρθαν πιο κοντά, αφού μεταξύ τους δημιουργήθηκε από νωρίς η αίσθηση ότι η μεταξύ τους σχέση θα είναι σχέση ζωής. Ο Μάριος τότε είναι στο 5ο έτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και εκμυστηρεύεται στην αγαπημένη του ότι σκέφτεται να μετακομίσει στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό του.

Η ίδια, σε παλαιότερη κοινή τους συνέντευξη είχε μιλήσει γι’ αυτό, περιγράφοντας τις σκέψεις που την οδήγησαν στην απόφαση να τον ακολουθήσει σε αυτό το μεγάλο βήμα. Ενός βήματος που αν δεν είχε πραγματοποιηθεί, όπως παραδέχεται η Μαίρη Κατράντζου, ίσως να μην είχε ακολουθήσει ποτέ η τεράστια πορεία της στον χώρο της μόδας.

«Από την αρχή της γνωριμίας μας με τον Μάριο νιώσαμε ότι αυτό που βιώνουμε θα είναι σχέση ζωής. Εκείνος ήταν ο λόγος που μετακόμισα από την Αμερική στη Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά ήρθα στο Λονδίνο μέσω του exchange program που υπήρχε μεταξύ του RISD στην Αμερική και του Central Saint Martin’s στο Λονδίνο. Όταν πήραμε την απόφαση να μείνουμε, έκανα μόνιμη μεταγραφή στο BA Textile Design του CSM, απ’ όπου πήρα το πτυχίο μου. Ακολούθησε μεταπτυχιακό στη μόδα. Αν δεν υπήρχε ο Μάριος, μπορεί η διαδρομή μου να μην είχε διασταυρωθεί ποτέ με τον χώρο της μόδας», είχε δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Σήμερα, 21 χρόνια μετά, οι δυο τους είναι παντρεμένοι, ενώ το καλοκαίρι του 2022 βάφτισαν στις Σπέτσες τον γιο τους, ο οποίος πήρε το όνομα Μιχαήλ με νονούς τον Παύλο Γλύξμπουργκ, τη Μαρί Σαντάλ, την Ευγενία Νιάρχου και τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Sabine Getty.

Η πορεία προς την δόξα

Ευτυχώς, για την ίδια, αλλά και για τον χώρο της μόδας, το βήμα αυτό πραγματοποιήθηκε. Και όλα όσα ακολούθησαν, μοιάζουν σαν ένα παραμύθι ή μια ταινία που περιγράφει το απόλυτο success story ενός ανθρώπου που τόλμησε και δικαιώθηκε.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, επιχείρησε να πουλήσει μερικές από τις εκτυπώσεις της στον θρυλικό Μπιλ Μπλας, ενώ, παίρνοντας το πτυχίο της το 2005, εγκατέλειψε τις εκτυπώσεις για εσωτερικούς χώρους και μεταφέρθηκε στις εκτυπώσεις στη μόδα. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της με την Σοφία Κοκοσαλάκη το 2006, προσπάθησε να δημιουργήσει έναν προσωπικό πορτφόλιο για το μεταπτυχιακό της πάνω στα Fashion Textiles στο Central Saint Martins.

Το 2008 συμμετείχε στην επίδειξη μόδας των αποφοίτων του Saint Martins. Η βιομηχανία της μόδας αμέσως έστρεψε το «βλέμμα» της πάνω της, μαγεμένη από τις γνωστές ψηφιακές στάμπες της. Την ίδια χρονιά, παρουσίασε με τεράστια επιτυχία τη συλλογή της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Γρήγορα την χαρακτήρισαν Βασίλισσα των Prints. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις μοναδικές εκτυπώσεις της στα ρούχα, εμπνευσμένες από γεωμετρικά σχήματα, μπουκάλια, κοσμήματα και θέματα από την ελληνική μυθολογία. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η δουλειά της άλλαξε την εικόνα της μόδας του 21ου αιώνα, ενώ τα ρούχα της έχουν φορέσει διάσημες προσωπικότητες όπως οι Michelle Obama, Naomi Campbell, Jane Fonda, Cate Blanchett και Beyoncé.

Έχει λάβει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων, το Swiss Textiles Award το 2010, το British Fashion Award for Emerging Talent το 2011, το British Fashion Award for New Establishment Designer το 2015 καθώς και το Vogue Designer Fashion Fund επίσης το 2015.

Τα ρούχα της σήμερα πωλούνται παγκοσμίως σε περισσότερα από 200 καταστήματα μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Selfridges, Harvey Nichols, Barneys, Neiman Marcus, Colette, 10 Corso Como, Joyce, Luisa via roma, Mytheresa, Hiphunters, Stylebop, Opening Ceremony και Net a Porter καθώς και σε 47 χώρες, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνείς οίκους και αλυσίδες. Έχει επίσης σχεδιάσει κοστούμια για μπαλέτα όπως την Όπερα της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και την Εθνική Λυρική Σκηνή και οι συλλογές της έχουν εκτεθεί, μεταξύ άλλων, στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, το Victoria and Albert Museum του Λονδίνου αλλά και την έκθεση του Lord Rothschild.

Μία ακόμα εμβληματική στιγμή στην καριέρα της, ήταν η επίδειξη μόδας στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο για τη στήριξη του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», τον Οκτώβριο του 2019.

Το μοναδικό της στυλ που την έκανε να ξεχωρίσει

Ποιος ήταν όμως ο λόγος που οδήγησε την Μαίρη Κατράντζου τόσο ψηλά; Ένας από τους πιο βασικούς είναι ότι διαθέτει ένα στυλ που δύσκολο αντιγράφεται. Όλα τα ρούχα της λειτουργούν ως οπτικές ψευδαισθήσεις. Ο θεατής μπορεί να παρακολουθεί στην πασαρέλα μια κοπέλα να περπατά φορώντας ένα γιγάντιο κολιέ. Με ένα πιο προσεκτικό κοίταγμα όμως θα διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο τυπωμένο στο φόρεμα. Ή μπορεί την προσοχή του να τραβήξουν ορισμένα φανταχτερά βραχιόλια τα οποία κι εκείνα θα αποδειχθεί ότι δεν είναι αληθινά.

Τα «κοσμήματά» της είναι εμπνευσμένα από μεγάλα βιομηχανικά κομμάτια που όπως λέει η ίδια θα ήταν «πολύ βαριά για να τα φορέσει μια γυναίκα».

Μαζί με την οπτική ψευδαίσθηση, το υπόβαθρό της στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση είναι ξεκάθαρο. Όμορφες βεράντες, ιταλικές επαύλεις και έπιπλα μοναδικά στο είδος τους είναι μεταξύ των εικόνων που έχουν τυπωθεί στα ρούχα της.

Ακόμα, εκπληκτικές εικόνες από τη ζωή εμφανίζονται συχνά στο έργο της Κατράντζου. Πηγαίνει ακόμη και την εμφάνισή της ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας το τρισδιάστατο με το δισδιάστατο, σαν να φτιάχνει ένα ρολόι όπου οι ιμάντες είναι μια τυπωμένη εικόνα, με μια πραγματική στεφάνη.

Δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός της μόδας για να καταλάβεις τον λόγο της επιτυχίας της. Οποιοσδήποτε λάτρης της τέχνης, της αρχιτεκτονικής ή ακόμα και απλώς λάτρης των όμορφων πραγμάτων θα μπορεί να εκτιμήσει το όραμά της. Δημιουργεί όπως θα έκανε ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης – κάνει αυτό που νιώθει σωστό.

Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ασχολείται με την «πολιτική της μόδας».Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε σχεδιαστής πρέπει να βρει τη δική του ξεχωριστή θέση και στυλ για να είναι επιτυχημένος, και η ίδια σίγουρα έχει βρει το δικό της.

Κάπως έτσι, η Μαίρη Κατράντζου, μόλις στα 40 της χρόνια, μπορεί να ατενίζει τον κόσμο της μόδας από την κορυφή, οραματιζόμενη της επόμενη δημιουργία της αφού κατάφερε να δημιουργήσει μια παγκόσμια μάρκα με το όνομα της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.