21 Νοέ 2024
READING

Γιάννα Ανδρονοπούλου | Η CEO της Μicrosoft που ξέρει να δαμάζει τα κύματα

5 MIN READ

Γιάννα Ανδρονοπούλου | Η CEO της Μicrosoft που ξέρει να δαμάζει τα κύματα

Γιάννα Ανδρονοπούλου | Η CEO της Μicrosoft που ξέρει να δαμάζει τα κύματα

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, εδώ και λίγους μήνες, ηγείται της Microsoft από την θέση της CEO σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, με τον προκάτοχό της, Θεοδόση Μιχαλόπουλο να αποχωρεί αναζητώντας την τύχη του στο Μεγάλο Βασίλειο.

Μια τόσο νευραλγική θέση όπως αυτή στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, εύκολα θα μπορούσε να είναι το σημείο αναφοράς για τον κάτοχό της. Η Γ.Ανδρονοπούλου όμως διαθέτει μία πολυσχιδή προσωπικότητα που δεν περιορίζεται σε έναν μονοθεματικό ρόλο.

Εκτός από ένα επιτυχημένο στέλεχος, με μακρόχρονη και άκρως επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, αποτελεί μία υπερήφανη και στοργική μητέρα δύο παιδιών, με τον γιο της να σπουδάζει ιατρική και την κόρη της να πηγαίνει στη Γ’ Λυκείου. Ακόμα, είναι λάτρης του windsurf (το οποίο υποστηρίζει ότι την έχει διδάξει πολλά και για τον τρόπο διαχείρισης των ηγετικών θέσεων που έχει αναλάβει) γεγονός που εξηγεί ίσως την επιδεξιότητά της να «παλεύει με τα κύματα» στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ είναι ένας ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και σε θέματα ισότητας στην εργασία και γυναικείας εκπροσώπησης.

Στην «πρώτη γραμμή της μάχης» κατά των διακρίσεων

Μάλιστα, ηγείται της ομάδας Women Employee Resource Group (ERG) της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις χώρες της Αδριατικής. Άλλωστε και η ίδια έχει εξομολογηθεί ότι στην καριέρα της ήρθε αντιμέτωπη με περιστατικά που είτε την έφεραν σε δύσκολη θέση, είτε είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί κάποια διάκριση με βάση το φύλο της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης ήταν η ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, σχετικά με το αν προγραμματίζει να γίνει μητέρα σύντομα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περιπτώσεις που ένα task ή ένα ταξίδι κρίθηκε δύσκολο να πραγματοποιηθεί από γυναίκα και ανατέθηκε αλλού.

Πλέον, κατέχοντας μια θέση ευθύνης σε μία εταιρεία που υιοθετεί 100% το inclusive hiring και εκπαιδεύει συνεχώς τους υπαλλήλους της για την κατάργηση των στερεοτύπων, έχει και η ίδια την ευκαιρία να συμβάλλει ενεργά στην δημιουργία όχι μόνο μιας νέας κουλτούρας αλλά και μιας νέας εργασιακής πραγματικότητας που θα χαρακτηρίζεται από ίσες ευκαιρίες για όλους, μακριά από αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Άλλωστε και εκείνη είδε τον κόσμο να αλλάζει και σε ένα αντικείμενο που γνωρίζει καλά. Προερχόμενη από οικογένεια με παράδοση στη νομική επιστήμη, όλοι θεωρούσαν ότι και η ίδια, ως η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά του σπιτιού, θα ακολουθήσει τον ίδιο -στρωμένο- δρόμο. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε είχε γραφτεί και σε σχολείο με κλίση στην θεωρητική κατεύθυνση. Τελικά η Γιάννα Ανδρονοπούλου ακολούθησε τα δικά της όνειρα και σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πολυτεχνείο όταν οι γυναίκες που ολοκλήρωναν τις σπουδές τους στο συγκεκριμένο τμήμα δεν ξεπερνούσαν το 10%. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό, αφού στην ίδια σχολή το ποσοστό των γυναικών προσεγγίζει το 50%, επιβεβαιώνοντας ότι ζούμε σε μία εντελώς διαφορετική εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδια σχολή έχει αποφοιτήσει και ο σύζυγός της, τον οποίο γνώρισε σε ένα project στο οποίο συνεργάστηκαν στο Παρίσι.

Οι προτεραιότητές της στο «τιμόνι» της Microsoft

Η ίδια μπορεί να ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις την 1η Ιουλίου, εργάζεται όμως στην Microsoft Hellas εννέα χρόνια, όντας εκείνη που ανέλαβε να καθοδηγήσει την εταιρεία σε σημαντικές συνεργασίες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ έχει συμπληρώσει και πάνω από τέσσερα χρόνια στη λεγόμενη «στενή» διοικητική ομάδα.

Ως εκ τούτου, διαθέτει μία άριστη αντίληψη για το πλάνο που θέλει να εφαρμόσει από τα νέα της καθήκοντα, και το οποίο θα βασίζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος έχει στο επίκεντρο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες cloud. Η Microsoft συνεργάζεται ήδη με το Δημόσιο και μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, ενώ ταυτοχρόνως εστιάζει και στις ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, με την εταιρεία να τρέχει ένα μεγάλο project με την ονομασία CoPilot.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά στην κυβερνοασφάλεια, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αστάθεια και οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί τόσο σε αριθμό όσο σε βαθμό επικινδυνότητας και πολυπλοκότητας.

Σχεδόν 30 χρόνια εργασίας σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία

Εχέγγυο για την επίτευξη των στόχων της Microsoft αποτελεί το «βαρύ» βιογραφικό της κυρίας Ανδρονοπούλου, με την καριέρα της να έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε το 1994 στην Intracom Telecom, στην οποία παρέμεινε 7 χρόνια, με θητεία σε αρκετές διαφορετικές θέσεις. Στη συνέχεια μεταπήδησε στην Ericsson Hellas, όπου θήτευσε για 12 χρόνια, ενώ για παραπάνω από 4 χρόνια διετέλεσε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στη Huawei Technologies, ως επικεφαλής του τμήματος της εταιρείας που λειτουργούσε για λογαριασμό του ομίλου ΟΤΕ.

Στη Microsoft προσφέρει τις υπηρεσίες της από το 2014 από πολλές θέσεις. Πριν αναλάβει τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Συμβούλου ήταν Διευθύντρια Πωλήσεων μεγάλων επιχειρήσεων της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ που υλοποιήθηκε με την βοήθεια της Microsoft.

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα γυναικείας επιτυχίας σε έναν χώρο που αποτελούσε για χρόνια ανδρικό προνόμιο, σηματοδοτώντας την έλευση μιας νέας εποχής που οι άνθρωποι προοδεύουν με βάση την αξία και το έργο τους και όχι το φύλο τους.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.