22 Ιαν 2025
READING

Υπάρχουν ρουτίνες για αυξημένη παραγωγικότητα;

4 MIN READ

Υπάρχουν ρουτίνες για αυξημένη παραγωγικότητα;

Υπάρχουν ρουτίνες για αυξημένη παραγωγικότητα;

Daily-ish habits: Απομάκρυνση από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε λεπτό, η τήρηση ενός αυστηρού καθημερινού προγράμματος θεωρείται συχνά ως ο τρόπος για να γίνουν περισσότερα πράγματα. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό μια νέα, ευκολότερη προσέγγιση γίνεται δημοφιλής, η οποία προτιμά μια καθημερινή -ή και όχι- συνήθεια (daily-ish habit) αντί για ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα. Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης ενθαρρύνει την ισορροπία μεταξύ των τακτικών συνηθειών και της ευελιξίας, προωθώντας τη μακροχρόνια και χωρίς άγχος παραγωγικότητα.

Το μειονέκτημα του ολοήμερου προγραμματισμού

Τα προγράμματα καθημερινής ρουτίνας, που επικεντρώνονται στη συνέπεια, προωθούνται εδώ και πολύ καιρό ως μηχανισμός για την προώθηση καλών συνηθειών και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της ζωής μπορεί να κάνει την τήρηση τέτοιων αυστηρών ρουτινών δύσκολη.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

Η παράλειψη μιας ημέρας άσκησης ή η καθυστέρηση μιας εργασίας μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει, γεγονός που μπορεί να τους αποθαρρύνει από το να προσπαθήσουν ξανά. Επιπλέον, η καθημερινή τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος μπορεί να γίνει βαρετή και κουραστική, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο μακροπρόθεσμα.

Τι είναι τα daily-ish habits

Τα daily-ish habits είναι μια νέα, χαλαρή εναλλακτική λύση στις αυστηρές καθημερινές ρουτίνες. Οι “καθημερινές συνήθειες” αναφέρονται στην πρακτική της άσκησης ορισμένων παραγωγικών συνηθειών σε τακτική αλλά όχι αυστηρά καθημερινή βάση. Σε αντίθεση με τις άκαμπτες καθημερινές ρουτίνες, οι καθημερινές συνήθειες επιτρέπουν μια πιο ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση στη διαμόρφωση συνηθειών και στην παραγωγικότητα, προσαρμόζοντας την απρόβλεπτη ζωή.

Ο όρος αυτός ενσαρκώνει μια ισορροπημένη μεθοδολογία που αποσκοπεί στην ανακούφιση από την πίεση και τη μονοτονία που συνδέονται με τα αυστηρά καθημερινά προγράμματα, ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεπή ενασχόληση με ωφέλιμες δραστηριότητες για την προσωπική ή επαγγελματική ανάπτυξη.

Η στρατηγική του Seinfeld

Η ιδέα δεν είναι εντελώς νέα. Μια μέθοδος που απέκτησε δημοτικότητα πριν από αρκετά χρόνια είναι η “Στρατηγική Seinfeld”, που πήρε το όνομά της από τον γνωστό κωμικό, Jerry Seinfeld. Ο Seinfeld είχε δεσμευτεί να γράφει ένα ανέκδοτο κάθε μέρα και να βάζει ένα κόκκινο Χ σε ένα ημερολόγιο μόλις το κάνει. Η πράξη αυτή δημιούργησε μια οπτική αλυσίδα που τον παρακινούσε γιατί δεν ήθελε να τη σπάσει.

Ωστόσο, ο Seinfeld δεν είχε ποτέ την πρόθεση να είναι ένα άκαμπτο πλαίσιο αλλά μάλλον μια μέθοδος συνεχούς βελτίωσης. Η ιδεολογία του “daily-ish” ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το αρχικό συναίσθημα του Seinfeld, ενθαρρύνοντας τη συνεπή προσπάθεια με την πάροδο του χρόνου παρά ένα αυστηρό καθημερινό σχήμα.

Εφαρμόζοντας το “Daily-ish”

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ήπια αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων. Αυτή η προσέγγιση αφορά την ευελιξία του προγράμματος χωρίς να αισθάνεστε ενοχές. Είτε πρόκειται για άσκηση, είτε για διαλογισμό, είτε για εργασία πάνω σε ένα προσωπικό έργο, η μέθοδος “daily-ish” δίνει έμφαση στην τακτική ενασχόληση έναντι της τήρησης μιας αυστηρής καθημερινής ρουτίνας.

Διαβάστε ακόμα: Ποιο είναι το μυστικό της αβίαστης παραγωγικότητας

Ο καθορισμός μιας ” ίσως καθημερινής” ρουτίνας περιλαμβάνει την εύρεση της συχνότητας που είναι εφικτή και ωφέλιμη για τον καθένα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνει ορισμένες δραστηριότητες τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα ή να φροντίζει να μην χάνει δύο συνεχόμενες ημέρες. Ο απώτερος στόχος είναι να βρεθεί ένας ρυθμός που να ταιριάζει καλά με τον τρόπο ζωής του καθένα, ενώ παράλληλα να τον καθοδηγεί προς τους στόχους του.

Προς ένα βιώσιμο πρότυπο παραγωγικότητας

Η έννοια της “daily-ish” ρουτίνας αμφισβητεί την παραδοσιακή αφήγηση για την παραγωγικότητα, υποστηρίζοντας μια πιο ισορροπημένη, διαλλακτική προσέγγιση. Καθώς οι άνθρωποι και οι ομάδες προσπαθούν για καλύτερη παραγωγικότητα, η μέθοδος των “daily-ish habits” προσφέρει έναν ελπιδοφόρο τρόπο για τη δημιουργία μόνιμων συνηθειών που μπορούν να προσαρμόζονται στην απρόβλεπτη φύση της ζωής μας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.