28 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των απομακρυσμένων και υβριδικών θέσεων εργασίας

4 MIN READ

Η άνοδος των απομακρυσμένων και υβριδικών θέσεων εργασίας

Η άνοδος των απομακρυσμένων και υβριδικών θέσεων εργασίας

Οι απομακρυσμένοι και υβριδικοί χώροι εργασίας αυξάνουν τα ποσοστά προσλήψεων

Μετά την παγκόσμια πανδημία, η παραδοσιακή εργασιακή κουλτούρα με βάση το γραφείο γνώρισε μια κοσμογονική αλλαγή, καθώς οι εταιρείες υιοθέτησαν πολιτικές απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές. Αν και αρχικά επικρατούσε σκεπτικισμός σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων εξ αποστάσεως, πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι οι εταιρείες που προσφέρουν ευέλικτες επιλογές εργασίας ευημερούν στην αγορά εργασίας.

Μια πρόσφατη έκθεση που διεξήχθη από την Scoop, μια εταιρεία υβριδικού λογισμικού διαχείρισης εργασίας, αποκαλύπτει ότι οι απομακρυσμένοι και υβριδικοί χώροι εργασίας προσλαμβάνουν άτομα με διπλάσιο ρυθμό από τους εργοδότες πλήρους απασχόλησης στο γραφείο. Αυτή η σημαντική τάση υπογραμμίζει τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των εργαζομένων και σηματοδοτεί μια μεταβολή στο τοπίο της αγοράς εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος των “Lazy Girl” jobs

Η ανάπτυξη των μοντέλων ευέλικτης εργασίας

Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι εταιρείες που υιοθετούν πλήρως ευέλικτες πολιτικές εργασίας, επιτρέποντας στους εργαζομένους να εργάζονται εξ αποστάσεως ή να επιλέγουν την παρουσία τους στο γραφείο, παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, κατά μέσο όρο. Σε πλήρη αντίθεση, οι εταιρείες που επιβάλλουν την εργασία στο γραφείο με πλήρη απασχόληση έμειναν πίσω, με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του αριθμού των εργαζομένων.

Αυτό το προβάδισμα προσλήψεων για απομακρυσμένες και υβριδικές θέσεις εργασίας αποτελεί σταθερή τάση κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι πλήρως ευέλικτες εταιρείες σημείωσαν σημαντική αύξηση του προσωπικού κατά 5,6%, ενώ οι υβριδικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά 4,1%. Ακόμη και σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον μετά την πανδημία, οι εταιρείες πλήρους απασχόλησης στο γραφείο κατάφεραν να επιτύχουν ρυθμό αύξησης μόνο 2,6%. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελκυστικότητα των απομακρυσμένων και ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας συνεχίζει να προσελκύει ταλέντα σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού για όλα τα μεγέθη εταιρειών

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανάλυσης της Scoop είναι η καθολικότητα της τάσης σε όλα τα μεγέθη εταιρειών. Σε αντίθεση με τις αρχικές υποθέσεις ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας μπορεί να οδηγούν τα ποσοστά προσλήψεων, τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι εταιρείες όλων των μεγεθών επωφελούνται από τις πολιτικές απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας. Το προβάδισμα εξακολουθεί να υφίσταται τόσο σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους, γεγονός που υποδηλώνει μια ευρεία μετατόπιση στις προτιμήσεις των εργαζομένων.

Πέρα από τις εταιρείες τεχνολογίας

Ενώ οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ιστορικά συνδεθεί με την απομακρυσμένη εργασία, το πλεονέκτημα πρόσληψης για απομακρυσμένες και υβριδικές θέσεις εργασίας επεκτείνεται και πέρα από τον τεχνολογικό τομέα. Οι μη τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικούς μετασχηματισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαν ποσοστά αύξησης των προσλήψεων τουλάχιστον 0,5% υψηλότερα από τις εταιρείες πλήρους απασχόλησης στο γραφείο σε διάφορα μεγέθη εταιρειών. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη των πολιτικών ευέλικτης εργασίας είναι βιομηχανικά αδιάφορα και υπόσχονται πολλά για διάφορους τομείς.

Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν την επιστροφή στο γραφείο;

Συνέπειες για την αγορά εργασίας

Η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας φαίνεται να συνδέεται στενά με την προθυμία των εταιρειών να υιοθετήσουν απομακρυσμένες και υβριδικές μορφές εργασίας. Η ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας ή της μερικής παρουσίας στο γραφείο φαίνεται να αποτελεί βασικό παράγοντα για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων. Οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ευκολία και στη δυνατότητα να αποφεύγουν τις εξαντλητικές μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να στρέφονται προς τις εταιρείες που προσφέρουν ευέλικτες επιλογές εργασίας.

Οι εταιρείες που προσαρμόζονται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες και προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν τα οφέλη ενός πιο κινητοποιημένου και αφοσιωμένου εργατικού δυναμικού. Καθώς η απομακρυσμένη εργασία συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τα παραδοσιακά πρότυπα, οι εργοδότες καλούνται να αδράξουν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν την τάση και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της για επιτυχία στη μετα-πανδημική εποχή.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.