26 Απρ 2024
READING

Θα αλλάξει τα δεδομένα η συνεργασία μεταξύ Meta και Amazon;

4 MIN READ

Θα αλλάξει τα δεδομένα η συνεργασία μεταξύ Meta και Amazon;

Θα αλλάξει τα δεδομένα η συνεργασία μεταξύ Meta και Amazon;

Μια νέα εποχή για το social media shopping

Το online shopping πρόκειται να αλλάξει με την πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ δύο τεχνολογικών κολοσσών, της Meta (μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) και του Amazon. Η συνεργασία αυτή, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ηλεκτρονικών αγορών, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις διαφημίσεις και πραγματοποιούν αγορές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Τόσο το Facebook, όσο και το Instagram πρόκειται να ενσωματώσουν τον τεράστιο κατάλογο προϊόντων του Amazon απευθείας στο περιβάλλον εργασίας τους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν τα προϊόντα του e-retailer, να βλέπουν τις τρέχουσες τιμές, να ελέγχουν αν έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία Prime και να ενημερώνονται ακόμη και για τους χρόνους παράδοσης – όλα αυτά ενώ βλέπουν διαφημίσεις σε αυτές τις κοινωνικές πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: Τι επιπτώσεις θα έχει στο retail η ad-free συνδρομή της Meta;

Αγορές με ένα κλικ στο Instagram

Ένα κύριο μέρος αυτής της νέας λειτουργίας είναι η δυνατότητα αγοράς πραγμάτων με ένα μόνο κλικ στο Instagram. Οι χρήστες μπορούν να συνδέσουν τους λογαριασμούς τους στο Amazon και στο Instagram, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν αγορές χωρίς να εγκαταλείψουν το Instagram. Αυτό πρόκειται να κάνει τις αγορές ευκολότερες και δεν θα διακόψει τον χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσωπικά δεδομένα και στοχευμένη διαφήμιση

Παρόλο που το Amazon και η Meta συνεργάζονται στενά, δεν θα μοιράζονται πολλά δεδομένα. Το Amazon δεν θα ενημερώνει τη Meta για τις ενέργειες αγορών των χρηστών, όπως αγορές, προβολές προϊόντων ή αναζητήσεις. Αυτός ο περιορισμός αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και διασφαλίζει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα αγορών παραμένουν εμπιστευτικά.

Ωστόσο, ο retailer θα δίνει στη Meta κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν οι χρήστες στις εφαρμογές της. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τη Meta να προβάλλει περισσότερες διαφημίσεις που ταιριάζουν με αυτά που ενδιαφέρουν τους χρήστες. Η εστίαση είναι στη βελτίωση της στόχευσης των διαφημίσεων στις πλατφόρμες Meta, αξιοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών για την παρουσίαση διαφημίσεων που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τα ενδιαφέροντά τους.

Αντιμετώπιση της πρόκλησης του iOS 14

Όταν η Meta και το Amazon ανακοίνωσαν για πρώτη φορά τη συνεργασία τους, έγινε λόγος για το αν αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ενημέρωση iOS 14 της Apple, η οποία δυσκόλεψε την παρακολούθηση των αγορών στις εφαρμογές της Meta. Ωστόσο, η πραγματική ροή δεδομένων είναι περιορισμένη, υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία ενδέχεται να μην επηρεάσει σημαντικά αυτή την πτυχή.

Τι σημαίνει αυτό για τη στρατηγική εμπορίου της Meta;

Η Meta έχει πειραματιστεί με διάφορες εμπορικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών μέσω ζωντανής ροής και των ειδικών καρτελών αγορών. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν πολύ αποτελεσματικές. Τώρα, η συνεργασία με το Amazon, έναν κυρίαρχο παίκτη στο χώρο του online retail, θα μπορούσε να δώσει στη Meta την απαραίτητη ώθηση για να εδραιώσει τη θέση της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon στρέφεται στο online ρούχο και το παντοπωλείο

Με την προσθήκη του Amazon στις πλατφόρμες της, η Meta ελπίζει να κάνει περισσότερους χρήστες να ενδιαφέρονται για τις διαφημίσεις και να κάνουν περισσότερες αγορές μέσα από τις εφαρμογές της. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο Amazon και επιθυμούν να αξιοποιήσουν την τεράστια βάση χρηστών του Facebook και του Instagram.

Ένα νέο βήμα στο social media shopping

Η συνεργασία μεταξύ Meta και Amazon είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα social media και τις ηλεκτρονικές αγορές. Στόχος της είναι να κάνει το social shopping ευκολότερο και ομαλότερο. Αν και δεν αλλάζει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα δεδομένα ή τη στόχευση των διαφημίσεων, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ολοκληρωμένη και απρόσκοπτη εμπειρία online αγορών. Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να αλλάζει, αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες καινοτόμες συνεργασίες μεταξύ τεχνολογικών και λιανικών κολοσσών.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.