26 Απρ 2024
READING

Τα fast food των προηγούμενων δεκαετιών προσαρμόζονται στις ανάγκες των millennials

4 MIN READ

Τα fast food των προηγούμενων δεκαετιών προσαρμόζονται στις ανάγκες των millennials

Τα fast food των προηγούμενων δεκαετιών προσαρμόζονται στις ανάγκες των millennials

Έτος μεγάλων αλλαγών και προσαρμογής στη σημερινή πραγματικότητα είναι το 2023 για τις αλυσίδες ταχείας εστίασης που κλείνουν έως και πέντε δεκαετίες ιστορίας. Η ψηφιοποίηση, η τάση της υγιεινής διατροφής και η επιστροφή της συνήθειας των αυθόρμητων αγορών μετά την πανδημία, βάζουν κλασικά fast food καταστήματα σε νέα πορεία. 

Παρόλο που η McDonald’s έκανε την πρώτη επανάσταση στην εστίαση, με το πρώτο Drive Thru στον Άλιμο, το 1995, τα καταστήματά της ενσωματώνουν όλες τις ψηφιακές καινοτομίες. Παράδειγμα είναι το κατάστημα της Πάτρας, όπου λειτουργούν kiosks αυτόματης συναλλαγής με ψηφιακές οθόνες, υπηρεσία εξυπηρέτησης στο τραπέζι (table service) και υπηρεσία παραγγελίας και πληρωμής από το κινητό (Mobile Order & Pay). Πρόκειται για καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στα περίπου 20 καταστήματα που θα διαθέτει την επόμενη πενταετία η αλυσίδα στη χώρα μας, επενδύσεις που εντάσσεται στο σχέδιο ολικού rebound των McDonald’s στην ελληνική αγορά, καθώς η Premier Capital με έδρα τη Μάλτα κατάφερε να γυρίσει το νόμισμα. Ένα επίτευγμα που έγινε πράξη μέσω επενδύσεων 35 εκατομμυρίων ευρώ από την επί 11 χρόνια διαχειρίστρια του σήματος εν Ελλάδι. 

Τα McDonald’s ήρθαν στη χώρα το 1991 και είχαν καταφέρει να έχουν παρουσία στην Ελλάδα με περίπου 60 καταστήματα, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 2010,  όταν ανέλαβε τα ηνία η Premier Capital, έμεινε με μόλις 19. Δέκα και πλέον χρόνια μετά έχει καταφέρει να γυρίσει σε κερδοφορία, η οποία μάλιστα τετραπλασιάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με πέρσι. Φαίνεται ότι το 2023 ο τζίρος των McDonald’s θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι, αφού το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε τα 47 εκατομμύρια, όταν το 2022 είχε διαμορφωθεί σε περίπου 81 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των Goody’s & Everest 50 χρόνια μετά την ίδρυσή τους

Ο ελληνικής καταγωγής όμιλος των Goody’s & Everest έχει δε θυμίζει σε τίποτα τις αλυσίδες των δεκαετιών 1960 και 1970, οπότε άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα, αντίστοιχα. Εκτός από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, οι αλυσίδες έχουν μπει για τα καλά στη φιλοσοφία της Gen Z. 

Το πρώτο βήμα για να πλησιάσει το νέο της πελατολόγιο έκανε η Goody’s με την εφαρμογή  Tap ‘Ν Grab Dine In, που δίνει τη δυνατότητα παραγγελίας από το κινητό  μέσα στο κατάστημα, ενώ, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή έχει στόχο να κάνει γνωστό το δημοφιλές σήμα των Goody’s στις διεθνείς αγορές. Εκτός αυτού, τα στελέχη της Vivartia διερευνούν νέα προϊόντα και νέες προϊοντικές κατηγορίες με γνώμονα τις διεθνείς διατροφικές τάσεις, όπως είναι τα εποχιακά μενού.

Το 2023 συνεχίστηκαν οι κινήσεις επέκτασης της Goody’s Burger House στις ξένες αγορές, έπειτα από την επιστροφή του σήματος στην Κύπρο, το 2022, μετά από επτά χρόνια απουσίας. Η αλυσίδα έχει πλέον παρουσία  στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο Κατάρ και τη Ρουμανία. Για την ιστορία να πούμε ότι η αλυσίδα έχει αλλάξει ιδιοκτήτη τέσσερις φορές: ξεκίνησε το 1975 από τη Θεσσαλονίκη και τον Γιάννη Διονυσιάδη, μέσω ενός σχήματος στο οποίο συμμετείχαν επενδυτές όπως ο Αχιλλέας Φώλιας. Το 2001 εξαγοράστηκε από τη Δέλτα του ομίλου Δασκαλόπουλου, που αργότερα ένωσε τις δυνάμεις του με την Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Το 2007 η Vivartia στην οποία ανήκαν πλέον τα Goody’s πωλήθηκε στη MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου και το 2021 πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής CVC.

Στον ίδιο δρόμο βασίζει και η Everest, των οποίων τα καταστήματα ήταν ναός των ξενύχτηδων, αλλά πλέον λειτουργούν με το μοντέλο που σύστησε ο brand ambassadοr, σεφ Βασίλης Καλλίδης και πρόσφατα ο διατροφολόγος, Τάσος Παπαλαζάρου. Η αλυσίδα που ξεκίνησε το 1965 από την Τσακάλωφ, από ένα κατάστημα που δε διέθετε πόρτες να μην εμποδίζεται η κίνηση των πελατών και έγινε 24ωρης λειτουργίας το 1982, συστήνει και νέα concepts, όπως αυτό του  everest exclusive (ενδεικτικά σε Κηφισιά και Golden Hall) και προσφέρει νέες επιλογές στο μενού, με vegan και vegetarian επιλογές. Επιπλέον, έχει μπει στο παιχνίδι του franchise, με αποτέλεσμα το 90% του δικτύου (εκτός των καταστημάτων κλειστών αγορών, όπως τα αεροδρόμια), να λειτουργούν βάσει αυτού του μοντέλου.

Οι νέες κινήσεις δείχνουν πως το στοίχημα των εταιρειών τα σήματά τους να γίνουν το ίδιο αγαπητά σε μικρότερες ηλικίες με τη γενιά των millennials, αποδεικνύεται δυσκολότερο, δεδομένου ότι δεν θα επιτευχθεί χωρίς την υλοποίηση επενδύσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.